Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Ταχυδακτυλουργία για καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου

Οι περίπλοκες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα η ταχυδακτυλουργία, προκαλούν σημαντικές αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όσοι εκπαιδεύονται στα ταχυδακτυλουργικά κόλπα εμφανίζουν αυξημένο όγκο της λευκής ουσίας, δηλαδή των νευρικών αξόνων που συνδέουν τους νευρώνες μεταξύ τους και επιτρέπουν την επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου.
Η ερευνητική ομάδα από την τμήμα Κλινικής Νευρολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μελέτησε 24 υγιείς νεαρούς ενήλικες, εκ των οποίων κανένας δεν ασχολούνταν με την ταχυδακτυλουργία.

Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δυο ισάριθμες ομάδες. Στην πρώτη ομάδα οι συμμετέχοντες παρακολουθούσαν μαθήματα ταχυδακτυλουργίας για έξι εβδομάδες και έκαναν μισάωρη πρακτική καθημερινά ενώ στην δεύτερη ομάδα οι εθελοντές συνέχιζαν να κάνουν τις δραστηριότητες που έκαναν.
Όσοι ανήκαν στην πρώτη ομάδα, μετά το τέλος της εκπαίδευσής τους είχαν την ικανότητα να κάνουν τουλάχιστον δυο κύκλους του κλασικού παιχνιδιού που κάνουν οι ταχυδακτυλουργοί με τις τρεις μπάλες.
Χρησιμοποιώντας μαγνητικές τομογραφίες πριν και μετά τη μελέτη, οι ερευνητές κατέγραψαν τις κινήσεις των μορίων νερού στους ιστούς του εγκεφάλου των εθελοντών.
Η πορτοκαλί περιοχή δείχνει το κομμάτι της λευκής ουσίας του εγκεφάλου που αναπτύσσεται μέσω της ταχυδακτυλουργίας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι εθελοντές που εκπαιδεύονταν στην ταχυδακτυλουργία εμφάνιζαν 5% αύξηση στην λευκή ουσία και στο οπίσθιο τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται ενδοβρεγματική αύλακα. Παρότι καταγράφηκαν διαφορές στην ικανότητα των εθελοντών να κάνουν ταχυδακτυλουργικά κόλπα, ωστόσο όλοι όσοι είχαν εκπαιδευτεί εμφάνιζαν αλλαγές στην περιοχή της λευκής ουσίας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, μεγαλύτερη σημασία έχει ο χρόνος εκπαίδευσης και εξάσκησης και όχι οι ικανότητες ταχυδακτυλουργίας που τελικά απέκτησαν οι εθελοντές.
«Μελλοντικές έρευνες πρέπει να εξετάσουν εάν τα αποτελέσματα της μελέτης αντικατοπτρίζουν τις αλλαγές στο σχήμα ή τον αριθμό των νευρικών ινών ή την ανάπτυξη της μυελίνης που περιβάλλει τις ίνες. Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν πρέπει όλοι να ξεκινήσουμε να εκπαιδευόμαστε στην ταχυδακτυλουργία προκειμένου να βελτιώσουμε τη δομή του εγκεφάλου μας. Εμείς επιλέξαμε την ταχυδακτυλουργία καθώς πρόκειται για μια σύνθετη και δύσκολη προς εκμάθηση δραστηριότητα» σχολιάζει η επικεφαλής της μελέτης δρ. Heidi Johansen- Berg.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, σε βάθος χρόνου και κατόπιν περισσότερης μελέτης, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν νέα θεραπευτικά σχήματα για νευρολογικές παθήσεις όπως σκλήρυνση κατά πλάκας.
 

ΠΗΓΗ:BBC

http://www.mankey.gr/juggling/

1 σχόλιο :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...