Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

BEST OF ATHENS! part 1

Το καλύτερο νέο πωλητήριο μουσείου

Πωλητήριο Πινακοθήκης Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα. Στην καρδιά της πόλης, στο υπέροχο κτίριο του Μεσοπολέμου της οδού Κριεζώτου 3, εκεί όπου στεγαζόταν το εργαστήριο του μεγάλου ζωγράφου και τώρα η εμπλουτισμένη έκθεση με το έργο του. Λίγο πριν την έναρξη της Πινακοθήκης, το Πωλητήριο «προ-λειτουργεί» προσπαθώντας , πουλώντας υπέροχα έργα τέχνης από νέους δημιουργούς βασισμένα στο «σύμπαν» του Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα, να συντηρήσει τον πολιτισμό σε εποχές δύσκολες και άγριες.
Το καλύτερο κρησφύγετο για σκάκι στην πόλη
 
Το «Πανελλήνιο» της Μαυρομιχάλη. Ξύλινες καρέκλες, μαρμάρινα τραπέζια, ελληνικός καφές, λίγες κουβέντες, τρακ-τρουκ τα κομπολόγια. Το στέκι των μανιωδών Κασπάροφ (λέγεται ότι κάποτε ο Ρώσος παγκόσμιος πρωταθλητής πέρασε από εκεί για μια παρτίδα σκάκι), είναι γεμάτο ειδικά το Σαββατοκύριακο. Κάποιοι λίγοι προτιμούν το τάβλι. Στον τοίχο κρεμασμένα αναμνηστικά από το Βυζίκι Αρκαδίας, το χωριό του ιδιοκτήτη κ. Νίκου: ένα ποίημα αφιερωμένο σ' αυτό, ημερολόγια, διπλώματα, γνωμικά, εκκλησιαστικές εικόνες. Μαυρομιχάλη 16.
Το καλύτερο σημείο συνάντησης Θεσσαλονίκης - Εξαρχείων
 
Μέσα στη Μπούκα των Εξαρχείων. Εισαγωγή αυτοδιαχειριζόμενου εστιατορίου με μαγειρευτά από την Θεσσαλονίκη. Οι μερίδες της Μπούκας (Σολωμού 29) είναι πραγματικά χορταστικές και οι τιμές χαμηλές, σε λέω.
Το καλύτερο σημείο για να δεις άσπρη μέρα
 
Γιαούρτι στη «Στάνη», στην Ομόνοια.
Το πιο πολυφωνικό παγκάκι της πόλης
 
Είναι το «Παγκάκι», καφενείο στο Κουκάκι, ένας χώρος χωρίς υπαλλήλους και εργοδότες. Εκεί όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά από την ομάδα που το λειτουργεί, μετά από πολύωρες συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων. Σερβίρει αναψυκτικά, καφέ και μεζέδες τους οποίους προμηθεύεται από το κατάστημα εναλλακτικού και αλληλέγγυου εμπορίου «Ο Σπόρος» (στον πεζόδρομο Γ.Ολυμπίου 17-19, στο Κουκάκι).
Το πιο γλυκό γλαστράκι της Αθήνας
 
Στο εστιατόριο Galaxy bar & restaurant, στον 13ο όροφο του Hilton Αθηνών. Αν ζητήσεις παγωτό και σου φέρουν ένα γλαστράκι με χώμα φυτεμένο με φράουλες μην διστάσεις. Βούτηξε άφοβα το κουτάλι σου και δοκίμασε το πιο πρωτότυπο παγωτό κρέμα με φράουλες που είχες ποτέ φανταστεί. Όσο για το χώμα …είναι από μπισκότο.
Το καλύτερο σίκουελ γρήγορου φαγητού της φετινής χρονιάς
 
«Colibri vol. 3 – Επιχείρηση Πετράλωνα». Μετά τα υπερδοξασμένα καταστήματα σε Μετς και Παγκράτι η καλύτερη πίτσα και το πιο χορταστικό μπέργκερ της πόλης κατεβαίνουν στη συμβολή Καλλιρόης και Χαμοστέρνας. Στο αλσάκι που ήταν το καλτ ουζερί «Ιλισός». Τραπεζάκια έξω, «εναλλακτικό περιβάλλον» και πολύ ωραίες μουσικές (μέχρι και live μπορείς να πετύχεις). Θες το τηλέφωνο για delivery; 210 3463.668
Ο καλύτερος τρόπος για να σκάσεις από πεϊνιρλί.
 
Πηγαίνεις στον φούρνο Πανόρμου και Αλεξάνδρας γωνία, για προσκύνημα στο «Πεϊνιρλί Ιωνίας», συγκλονιστικό σε όποια εκδοχή κι αν το διαλέξεις (χορτοφαγικό, αλλαντικών κτλ. – απλά ζήτα να στο «βάψουν» με λίγο βούτυρο πριν το τύλιγμα). Και μη σνομπάρεις τα υπόλοιπα, ας πούμε τυρόπιτα- σπανακόπιτα…
Η καλύτερη «επιστημονική» γωνιά της Αθήνας για να πιεις κρασί
 
Στην οδό Βουλής, το ‘Οινοscent’ –όπως “innocent”- το νέο (και το μόνο;) wine bar του κέντρου. Εξαιρετικές τιμές, φίνες ποικιλίες τυριών κι αλλαντικών κι «επιστημονικό» προσωπικό για να μη διαλέξεις λάθος ετικέτα.
Το καλύτερο flash-back στη δεκαετία του ‘60
 
Στο νούμερο 64 της Ιπποκράτους. Ανοίγεις την πόρτα του ‘Lounge Decoration’ και ξαφνικά βρίσκεσαι μέσα σε σκηνικό σαν παλιά ταινία με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Κι ακόμα καλύτερα. Υπέροχα έπιπλα κι αντικείμενα για το σπίτι (καρέκλες, καναπέδες, ραδιόφωνα κτλ.) από αυτά που βλέπεις στις παλιές φωτογραφίες της μαμάς σου.
Η καλύτερη βόλτα τα απογεύματα της Τετάρτης
 
Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση που φέτος καθιερώνει τις ‘ΤετARTες’. Τις Τετάρτες λοιπόν τα εισιτήρια σε πολύ δυνατές παραγωγές (βλ. τις παραστάσεις των Ρομπέρ Λεπάζ, του «Νέο Τσίρκου Βιετνάμ», του Θωμά Μοσχόπουλου, του θεάτρου Schaubuhne Berlin ή τις συναυλίες της Καμεράτας) θα ξεκινούν από € 7! Και μάλιστα, τα € 7 δεν αντιστοιχούν στην ….γαλαρία αλλά στις καλύτερες θέσεις των δύο σκηνών του πολιτιστικού μεγάρου. Η προπώληση αρχίζει 3 εβδομάδες πριν από κάθε εκδήλωση. www.sgt.gr.
Το καλύτερο μικρό «παζάρι» της Διδότου
 
Στο νούμερο 18, το Razzmatazz (σαν τραγούδι των Pulp). Ένα «ξαφνικό» αστικό bazaar όπου η Σοφία Τσόπελα και άλλοι/ες δημιουργοί της πόλης εκθέτουν τα δικά τους «χειροποίητα» ρούχα, κοσμήματα, αξεσουάρ κτλ.
Η καλύτερη ταβέρνα για να μάθεις την ιστορία της synthpop
 
«Ο Μανώλης» στην οδό Σάμου 1 στο Χαλάνδρι. Ψαροταβέρνα που φημίζεται για το μπιφτέκι της (!) με δεσπόζουσα μορφή τον Γιώργο Γερανιό, μεγαλύτερο αθηναίο Ντιπεσμοντά (αλλα και νεορομαντικό). Με λίγο κέφι θα μάθεις πολλές ιστορίες με ρεπερτόριο από Dave Gahan σε OMD κι από Kraftwerk έως John Maus…
Η πιο ‘Punk's Not Dead’ γωνιά των Εξαρχείων
 
Όπως μπαίνεις στο Rhythm Records (Εμ. Μπενάκη 74) αριστερά. Νέες κυκλοφορίες, επανεκδόσεις και σπάνια αντίτυπα από διάφορες σχολές. Βρετανική έκρηξη, αμερικάνικο proto punk, hardcore, καλιφορνέζικη σκηνή, μεταλουβρίδια κ.ο.κ.
Η καλύτερη μεξικάνικη καντίνα της πόλης
 
Βασικά, δεν υπάρχει κι άλλη. Και βασικότερα δεν είναι καν καντίνα. Αλλά, το μικρό μαγαζάκι ‘Rincon Mexicano’ στην οδό Δημητρακοπούλου στο Κουκάκι έτσι έμεινε στην αθηναϊκή αργκό. Μεξικανοκουβανέζικη συμμαχία σε μικρή κουζίνα με αποτέλεσμα 4-5 νόστιμα και κυρίως πάμφθηνα πιάτα όπως φαχίτας με κοτόπουλο ή μοσχάρι. Και μηχάνημα για margarita…
Το πιο ονειρικό Αιγυπτιακό γλυκό της πόλης
 
Είναι νόστιμο και συγκινητικά απλό. Ξηροί καρποί και ξερά φρούτα που κολυμπούν σε κρέμα γάλακτος και γάλα. Λέγεται «ομ’άλι» και το βρίσκεις στο εστιατόριο «Αλεξάνδρεια», Μετσόβου 13, στο Μουσείο.
Η πιο γκόθικ εκκλησία της Αθήνας
 
Το παρεκκλήσι του Αγίου Ανδρέα στο Κτήμα Συγγρού. Ο μοναδικός ορθόδοξος ναός γοτθικού ρυθμού στην Ελλάδα.
Τα πιο νόστιμα καραμελωμένα κρεμμύδια της πόλης
 
Είναι πεντανόστιμα, με γλυκιά γεύση, μαλακά ή κριτσανιστά. Τρώγονται με το χέρι, μισοκλείνοντας ηδονικά τα μάτια. Τα βρήκαμε στους «Μεζέδες της Αφροδίτης», Πτολεμαίων και Αμύντα 6, στο Παγκράτι.
Το καλύτερο σημείο για να φας σαν Κρητικός
 
Στην «Κρήτη» φυσικά. Στη στοά της πλατείας Κάνιγγος, με τρεις πια χώρους, σε βάζει σε χρόνο dt σε κρητικό ταξίδι γεύσης.
Το πιο απαλό χέρι οδοντογιατρού
 
Ο κύριος Λεωνίδας Μακρής με το χέρι-πούπουλο. Τον γνωρίσαμε κάποια (πολύ πονεμένη) 28η Οκτωβρίου. Είναι ένας από του Οδοντογιατρούς SOS οι οποίοι, λειτουργούν , όλο το 24ωρο, ακόμη και μέσα στις μεγάλες αργίες. Αφήνεις στον τηλεφωνητή τα στοιχεία σου και σε 10 λεπτά σε παίρνουν τηλέφωνο και κλείνεις αμέσως ραντεβού. Να’ναι καλά οι άνθρωποι! Οδοντιατρικό Κέντρο, Πανόρμου 119, τηλ.2106927304
Το πιο cult μέρος για να σε βρει το χάραμα
 
Εξάρχεια. Τέρμα Μαυρομιχάλη, «Σκαραβαίος». Αν δεν σε πειράζει ο Μαργαρίτης στη διαπασών και δεν σε ενοχλούν οι κοπέλες που θα σου ζητάνε να τις κεράσεις ποτό, ο Σκαραβαίος είναι το καλύτερο σημείο, στις 6 το πρωί, για: α) να φας βραδυνό/πρωινό, β) να παίξεις χαρτιά, γ) να δεις τόσες πολλές cult φυσιογνωμίες, κάτι ανάμεσα σε ιπποδρομιάκηδες, ξεπεσμένους επιχειρηματίες, τραγουδιστές δεύτερης φωνής σε σκυλάδικα της εθνικής οδού, μαζεμένες σε ένα μέρος. Ανοιχτό και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.
Η καλύτερη λουκανικόπιττα του δρόμου
 
Αυτή των Everest. Καλό και τραγανό φύλλο και μάλιστα με σουσαμάκια, μέσα νόστιμο λουκάνικο ικανοποιητικού μεγέθους που γίνεται και μια σταλιά πιο…kinky χάρη στην επικάλυψη πικάντικης σως ντομάτας. Ευρώ 1,60

Η πιο πλούσια μαρέγκα επάνω σε λεμονόπιτα
 
Θεϊκή, αφράτη, ολόφρεσκη (ανανεώνει καθημερινά το στοκ του). Ο λόγος για το ζαχαροπλαστείο του Κοσμίδη, στην Πλατεία Πλαστήρα στο Παγκράτι.
Ο καλύτερος πωλητής χουρμάδων στην πόλη
 
Έξω από την κρεαταγορά της οδού Αθηνάς, εκεί που είναι τα stand με τους ξηρούς καρπούς. Ο δεύτερος από τα αριστερά. Θα του πεις: ‘από τους άλλους θέλω’ και θα του κλείσεις το μάτι. Αυτός αμέσως θα βγάλει ένα κρυμμένο καφάσι με φρέσκους χουρμάδες και πανευτυχής που γνωρίζεις το μυστικό θα ανταποδώσει με μυστηριώδες σχόλιο.
Ο πιο γλυκός τρόπος για να γυρίσεις πίσω στα '70ς
 
Παγωτό Σικάγο, ζαχαροπλαστείο Χαρά, Πατησίων 339. Άπαιχτη σοκολάτα, γενναία προσθήκη από «παλιάς κοπής» σαντιγύ και από πάνω πλούσιο φιλέ αμυγδάλου. Το ζαχαροπλαστείο κρατάει «γεύση» 70’ς και στο ντεκόρ, ενώ είναι και φιλικό προς τους ξενύχτηδες και τις ξαφνικές λιγούρες τους.
Το καλύτερο currywurst της πόλης
 
Στην Καισαριανή. Μπορεί οι Γερμανοί να μας φέρονται λίγο σκληρά τελευταία, αλλά μερικά σημεία της κουζίνας τους μας κάνουν να τους συμπαθούμε. Αυθεντικό λουκάνικο με κάρυ, και άλλες ποικιλίες wurst, τεράστιες μερίδες και μπύρα χύμα στο (πάντα γεμάτο) γερμανικό εστιατόριο Beer Garden Ritterburg. Γιαβόλ;
 
Το καλύτερα κρυμμένο κινηματογραφικό σκηνικό της Αθήνας
 
Το σπίτι της Κυρίας Κοκοβίκου. Ψάξτε το στην Πλάκα.
 
 
 
Το πιο σκανδαλιάρικο άγαλμα σε πάρκο της Αθήνας
 
Το άγαλμα του Έρωτα που σπάει το τόξο του, στο Ζάππειο. Φωτογραφίζονται μπροστά του όλοι οι τουρίστες που διασχίζουν το πάρκο… αλλά και όσοι έχουν υποφέρει από αυτόν.
Το καλύτερο περίπτερο – μπαρ για πρώτο ποτό
 
Η επιγραφή γράφει ‘kiosk’ στο νούμερο 4 της Πραξιτέλους. Ο Γιώργος είναι γνωστός στη αργκό του ιστορικού τριγώνου ως το «Κορμί» κι έχει πάντοτε παρέα, καμιά φορά περισσότερη κι από τα γύρω μπαρ. Φυσικά, το πάει μέχρι αργά…
Το κτίριο με τις καλύτερες καμπύλες στην Αθήνα
 
imageΤο σύμπλεγμα των "στρόγγυλων πολυκατοικιών" στη Λ.Κηφισίας, στην Κηφισιά. Έργο του αρχιτέκτονα Νίκου Δεσποτίδη, που θεωρήθηκε ένας τεχνολογικός άθλος. Ακόμα και αρχιτέκτονες του εξωτερικού έχουν έρθει στην Αθήνα για να το θαυμάσουν. Όταν χτιζόταν, το 1973-1974 , είχε κυκλοφορήσει η φήμη ότι η στρογγυλή του βάση προοριζόταν για να κατασκευαστεί σιλό αποθήκευσης του υποτιθέμενου "θαυματουργού νερού" του Καματερού (θεραπευτικό "εύρημα" τύπου "φραπελιά").
Το καλύτερο delivery περίπτερο του κέντρου
 
Είναι το ‘Blue Kiosk’ στην οδό Περικλέους 12. Έχει παντα κόσμο (κάπως σαν Amateur πάρτι) και πλέον του τηλεφωνείς ή στέλνεις sms στο 6978 411684 για να έρθει η παραγγελία εκεί που επιθυμείς. Το βρίσκεις και στο facebook…
Η καλύτερη αθηναϊκή «Μικρή Ιταλία»
 
Είναι το ‘Brigante – Little Italy’ στο νούμερο 4 της λεωφόρου Αμαλίας στο Σύνταγμα. Ιταλικό καφέ με χαμογελαστό τιμ που διεκδικεί άνετα το χρυσό μετάλλιο καπουτσίνο της πόλης, σερβίρει πεντανόστιμα πανίνι (όπως το ‘rustica cotto’ με προβολόνε, ιταλικό ζαμπόν και μουστάρδα), ζυμώνει αληθινή πίτσα και προτείνει σαλάτες για light μεσημεριανό. Κι ακόμα δεν έχουμε δοκιμάσει το παγωτό του…
Η καλύτερη κουρού στις 8 το πρωί
 
Του Τάσου, στη Γλυφάδα (Μαραγκού 6). Το πιο αυθεντικό ελληνικό breakfast: τυρόπιτα ή χορτόπιτα με ονειρεμένη χειροποίητη σφολιάτα.
Το φθηνότερο και πιο ενημερωμένο βιβλιοπωλείο του κέντρου
 
Η «Πολιτεία» στην Ασκληπιού 1-3 & Ακαδημίας. Ένα δαιδαλώδες βιβλιοπωλείο με 4 εισόδους, πατάρια και υπόγεια, με χιλιάδες τίτλους (και ξενόγλωσσσους) σε πραγματικά χαμηλές τιμές και προσωπικό με τέτοιες γνώσεις για το αντικείμενο της δουλειάς του που νομίζεις ότι είσαι σε άλλη χώρα. Μπορείς να παραγγείλεις και τηλεφωνικά (210 3600235) και να σου τα παραδώσουν στο σπίτι ή το γραφείο και να πληρώσεις σε έως 18 άτοκες δόσεις, ανεξαρτήτως ποσού αγοράς.
Ο πιο φθηνός τρόπος για να πας Θεσσαλονίκη
 
Με το τρένο αν αγοράσεις τα εισιτήρια νωρίς. Κλείσε θέση από 9, 19, 29 ευρώ στη β΄ θέση και 39 ευρώ στην πρώτη με έγκαιρη κράτηση μέσω ίντερνετ (μέχρι δύο ημέρες πριν από το ταξίδι). Και πλέον το τρένο έχει «σήμα παντού». Όλο το δίκτυο των δρομολογίων έχει υποδομή για wifi on board και ισχυρό σήμα κινητής τηλεφωνίας σε κάθε σημείο της διαδρομής.
Το καλύτερο ψωμί στα Εξάρχεια
 
Στον φούρνο Πνύκα, Τοσίτσα 24
(Με προζύμι, ολικής αλέσεως σε πετρόμυλο!)
Το καλύτερο σημείο για να ανταλλάξεις βιβλία
 
Τα μέλη της διεθνούς κοινότητας των Φίλων Που Απελευθερώνουν Τα Βιβλία τους στην Αθήνα, αλλάζουν κατά καιρούς στέκια (εκτός από τα «απρόοπτα» σημεία της πόλης που μπορεί να αφήνουν βιβλία). Αυτή την εποχή έχουν σαν επίσημο σημείο συνάντησής τους το Rooster, στην πλατεία Αγίας Ειρήνης 4, στο Μοναστηράκι. Κρίνοντας από την κίνηση της πλατείας, δεν μπορεί παρά να το χαρακτηρίσεις «πέρασμα».
Μνημείο στον άγνωστο σκύλο
 
Στην Φωκίωνος Νέγρη: στον πεζόδρομο που τα λένε κάθε μέρα οι ηλικιωμένες κυρίες της Κυψέλες όταν βγάζουν βόλτα τους τετράποδους συντρόφους τους. Εκεί βρίσκεται το γλυπτό «Σκύλος» του Ευριπίδη Βαβούρη. Τοποθετήθηκε στο τελευταίο παρτέρι της Φωκίωνος Νέγρη το 1940. Έκτοτε έχει αλλάξει σημείο έκθεσης τουλάχιστον τρεις φορές χωρίς κάποια ιδιαίτερη αφορμή. Λέγεται ότι ο γλύπτης χρησιμοποίησε ως μοντέλο ένα αληθινό κυνηγετικό.
Τα καλύτερα μαθήματα Χημείας που κάναμε ποτέ
 
imageΣταθερά στο Ίδρυμα Ευγενίδου που κάθε χρόνο καταρτίζει ένα πρόγραμμα γεμάτο επιδείξεις επιστημονικών φαινομένων και τεχνολογικών εφαρμογών της καθημερινότητας. Χαρτονομίσματα τυλίγονται στις φλόγες (αλλά δεν καίγονται) τεράστιες σαπουνόφουσκες γεμίζουν τον αέρα και αυγά πέφτουν από το δεύτερο όροφο. Εμείς, πατάμε κουμπιά, μετράμε δείγματα, χρησιμοποιούμε διακόπτες και μοχλούς, συνδυάζουμε ήχους και εικόνες και όλο αυτό μας συνεπαίρνει τόσο που στο τέλος έτοιμοι είμαστε να φωνάξουμε: Εύρηκα!
Κυνηγήστε τα νέα πειράματα κάθε Σάββατο και Κυριακή του Οκτωβρίου. Πληροφορίες: 210 -9469684
Η καλύτερη πλατεία για να καταλάβεις που (το) πηγαίνει φέτος η Καρύτση
 
Η υπέροχη πλατεία Αγίας Ειρήνης με τα φανταστικά νεοκλασικά της κτίρια, ακριβώς πάνω από την Αιόλου (στο ύψος της Κολοκοτρώνη), σύντομα - αν όχι ήδη - νυχτερινό αθηναϊκό hot spot. Η αρχή έγινε πριν 1,5 χρόνο όταν άνοιξε εκεί το σπετσιώτικο «Θρούμπι», για να προστεθεί στο καφέ «Καπάκι». Και φέτος ήρθε το ‘Rooster’ και το ‘Tailor Made’ με τον πολυδιαφημισμένο καλό καφέ. Όποτε ‘three is a crowd’ μιλάμε πια για πιάτσα, αν προστεθεί και το γειτονικό «Μαγκαζέ». Φυσικά, ο άρχοντας της πλατείας, κατά τη διάρκεια της μέρας είναι ο θρυλικός «Κώστας» με τα πικάντικα σουβλάκια που έχουν μεγαλώσει γερά παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...