Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

WIKILEAKS: Η Μέρκελ δεν έκανε τίποτα

Έγγραφα παρουσιάζουν ως μελετημένη την καθυστέρηση ευρω-βοήθειας προς την Ελλάδα

«Αμηχανία, αποσιώπηση, παραπληροφόρηση»: Έτσι χαρακτηρίζεται η στάση του Βερολίνου απέναντι στην ελληνική κρίση, το 2010, σύμφωνα με έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας στο Βερολίνο. Το έγγραφο βρέθηκε στα χέρια του Wikileaks και δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt». «Φοβερή άγνοια και λανθασμένες εκτιμήσεις» για την γερμανική κυβέρνηση είναι η ετυμηγορία.

Οι σημειώσεις του τότε Αμερικανού πρεσβευτή στο Βερολίνο
Φίλιπ Ντ. Μέρφυ, αναφέρονται στο διάστημα της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Φεβρουάριο του 2010. Πριν από τη σύνοδο, έγιναν πολλές συζητήσεις στη γερμανική κυβέρνηση για την Ελλάδα, αλλά η απόφαση του Βερολίνου ήταν να αποσιωπήσει όσο ήταν δυνατόν το μέγεθος της ελληνικής κρίσης. «Κανείς δεν θεώρησε αναγκαίο να πει στους Γερμανούς φορολογούμενους, οι οποίοι ήταν έτσι κι αλλιώς ανήσυχοι για το γερμανικό έλλειμμα-ρεκόρ, ότι θα πρέπει να πληρώσουν τα σπασμένα για την ανεύθυνη συμπεριφορά μιας άλλης χώρας».

Όταν η σύνοδος κορυφής της 11ης Φεβρουαρίου 2010, δεν αποφάσισε βοήθεια για την Ελλάδα «η καγκελάριος Μέρκελ έδειχνε φανερά ανακουφισμένη, για το ότι δεν χρειάζεται ακόμη να εξηγήσει στους πολίτες, γιατί θα πρέπει να μεγαλώσει το δικό της χρέος-βουνό για να σώσει τους Έλληνες»
.

Ανώτατος υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών, ο Βόλφγκανγκ Μερτς, δήλωσε ότι
«θα ήταν πολύ παρακινδυνευμένο αν η βοήθεια άρχιζε αμέσως. Επιπλέον, το πακέτο σωτηρίας για την Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο για άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρεσβευτή: «Την εποχή εκείνη οι Γερμανοί ειδικοί δεν μπορούσαν να φανταστούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πακέτο βοήθειας. Λίγο αργότερα όμως τα γεγονότα τους διέψευσαν.
Στην πραγματικότητα, η γερμανική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και διάφοροι ιδιώτες οικονομολόγοι υποτιμούν τη σοβαρότητα των δυσχερειών της Ελλάδας και τις επιπτώσεις της στη σταθερότητα του ευρώ».

Αλλά ο επικεφαλής των οικονομολόγων της
Deutsche Bank Τόμας Μάγιερ, περιέγραψε στους Αμερικανούς τις δυνατότητες απόσχισης της Γερμανίας από την ευρωζώνη. Επικαλέστηκε μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης, σύμφωνα με την οποία η αποχώρηση είναι δυνατή «αν η νομισματική ένωση μετατραπεί σε ζώνη πληθωρισμού», ή αν ο Γερμανός φορολογούμενος γίνει De facto-Σωτήρας των Ευρωπαίων. Πρότεινε μάλιστα το «άρθρο 11 για τα κράτη της ευρωζώνης, που θα έθετε υπό επιτήρηση όλα τα προβληματικά της κράτη, εωσότου αυτά θα είχαν ξεπεράσει τα προβλήματά τους». Σύμφωνα με το έγγραφο, δεν έγινε καμιά σοβαρή συζήτηση τότε για την πρότασή του, αλλά όπως γράφει «Die Welt»: «Οι ενδείξεις πληθαίνουν, ότι ύστερα από την πρόσφατη σύνοδο κορυφής, η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα της ευρωζώνης, που θα τεθεί υπό οικονομική κηδεμονία».

Πηγη: tovima.gr

 http://www.doctv.gr/page.aspx?itemID=SPG1495

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...