Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

100.000 «λουκέτα» εντός του 2010!

Share

100.000 «λουκέτα» για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως εμπορικές, προβλέπονται μέσα στο 2010 μιας και η έλλειψη ρευστότητας σε συνδυασμό με την επιτακτική ανάγκη των επιταγών για πληρωμή,  τις οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο.

Την πρόβλεψη αυτή κάνουν οι εκπρόσωποι των Εμπορικών και Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων της χώρας, μιλώντας ταυτόχρονα για μια βίαιη αναδιάρθρωση στον χώρο των μικρομεσαίων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι συναλλαγές στην αγορά έχουν μειωθεί αισθητά: τα πολυκαταστήματα έχουν απώλειες της τάξης του 20% και οι τζίροι των μικρών καταστημάτων περιορίζονται ακόμα και κατά 60%! Την ίδια ώρα έχουν περιοριστεί σημαντικά και οι νέες παραγγελίες, αφού οι προμηθευτές δίνουν εμπόρευμα μόνο στους φερέγγυους πελάτες τους.
«Τα ποσά των ακάλυπτων επιταγών μπορεί να εμφανίζονται μειωμένα στο πεντάμηνο 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009, όμως και η συναλλακτική δραστηριότητα με επιταγές, όπως και εν γένει η κατανάλωση, είναι περιορισμένη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κ. Μίχαλος. «Εκείνο όμως που μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται καθυστέρηση στην πληρωμή των προμηθευτών και από μεγάλες αλυσίδες». Οπως λέει, οι μεγάλοι της αγοράς έχουν ταμειακές δυσκολίες να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και συχνά «ψάχνουν» τις επιταγές που έχουν δώσει για να τις αντικαταστήσουν με νέες.
Σημειώνουμε ότι το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου τα «φέσια» διαμορφώθηκαν στα 731 εκ. ευρώ, με 68/340 σφραγισμένες επιταγές ύψους 641,4 εκ. ευρώ και 52.897 απλήρωτες συναλλαγματικές συνολικού ποσού 89,5 εκ. ευρώ. Πέρυσι στο πεντάμηνο τα φέσια είχαν ξεπεράσει το 1,4 δισ. ευρώ και έφτασαν το 2009 στα 3,25 δισ. ευρώ.

Πηγή: www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...