Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Προτιμούν την ανεργία, από τη μετακίνηση

Share

Διστακτικοί εμφανίζονται οι περισσότεροι Έλληνες να μετακινηθούν για επαγγελματικούς λόγους, όχι μόνο εκτός Ελλάδας αλλά και εκτός Αττικής, ακόμη και στην περίπτωση που χάσουν τη δουλειά τους, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας της People for Business με θέμα «Κινητικότητα στην αγορά εργασίας εν μέσω κρίσης – Πόσο εύκολα μετακινούνται τα στελέχη εκτός Αττικής και εκτός Ελλάδας», που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 1 Απριλίου έως 31 Μαΐου 2010 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 462 στελεχών.

Στόχος της έρευνας, ήταν να διαπιστωθούν οι παράγοντες που επηρεάζουν την απόφασή των στελεχών να μετακινηθούν για επαγγελματικούς λόγους εκτός μεγάλων αστικών κέντρων ή στο εξωτερικό και κατά πόσο επιθυμούν αυτού του είδους τις μετακινήσεις.

Το 51,2% των εργαζομένων που συμμετείχε στην έρευνα δήλωσε ότι αν η θέση του στη εταιρεία καταργούνταν θα αναζητούσε δουλειά σε άλλη επιχείρηση εντός Αττικής και μόνο το 48,8% θα προτιμούσε να παραμείνει στην εταιρεία του και να εργαστεί εκτός Αττικής. Μόνο στην περίπτωση που έμενε εκτός αγοράς εργασίας το μεγαλύτερο ποσοστό των στελεχών θα αποφάσιζε άμεσα να μετακινηθεί στην ελληνική περιφέρεια αν του προτείνονταν μία θέση.

Συγκεκριμένα, το 60,5% θα αποδεχόταν χωρίς δεύτερη σκέψη μια θέση εργασίας, εκτός Αττικής, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το υπόλοιπο 39,5% θα προτιμούσε να μείνει στην ανεργία μέχρι και ένα χρόνο, προκειμένου να βρει εργασία στην Αττική.

Σε μια εποχή που η μετακίνηση στελεχών εκτός Αττικής θεωρείται, από πολλές επιχειρήσεις, επιβεβλημένη, και μάλιστα, με σημαντικά μειωμένες τις αποδοχές λόγω κρίσης, τα στελέχη φαίνεται πως δεν ρισκάρουν ιδιαίτερα, και αντιστέκονται στις αλλαγές. Όπως όμως, επισημαίνει η Γενική Διευθύντρια της People for Business, κ. Ρεβέκκα Πιτσίκα, όλοι αυτοί οι παράγοντες και τα κίνητρα μεταβάλλονται με βάση την ηλικία κάθε στελέχους.

Βασικά κίνητρα για όσους επέλεγαν να εγκαταλείψουν την Αθήνα και να εργαστούν σε κάποιο άλλο μικρότερο αστικό κέντρο της Ελλάδας, είναι οι αποδοχές και μία καλύτερη θέση. Ειδικότερα, το 27,9% θα έλεγε ναι στη μετακίνηση εντός της ελληνικής περιφέρειας αν του προτείνανε βελτιωμένες αποδοχές ή μία καλύτερη θέση σε άλλη εταιρεία. Το 23,3% θα μετακινούνταν γιατί δεν θα είχε δουλειά και το 20,9% γιατί θα έπαιρνε προαγωγή στην εταιρεία εργοδότη. Στην απόφασή τους να μετακινηθούν οι παράγοντες που θα έπαιζαν καθοριστικό ρόλο εκτός από το πακέτο αποδοχών θα ήταν κυρίως οι προοπτικές εξέλιξης για την καριέρας τους και η εργασία της/του συζύγου. Το 34,9% των στελεχών που συμμετείχε στην έρευνα δήλωσε ότι θα εγκατέλειπε την Αθήνα αν η θέση που του προτείνονταν του εξασφάλιζε καλύτερες προοπτικές καριέρας, το 34,8% αν υπήρχε δυνατότητα εργασίας της/του συζύγου, το 25,6% αν ο εργοδότης κάλυπτε τα έξοδα διαμονής, το 6,9% αν υπήρχε διασφάλιση επιστροφής στο μόνιμο τόπο κατοικίας σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το 4,6% αν υπήρχε συχνότητα κάλυψης μεταφορικών για την μόνιμη κατοικία του και το 2,3% αν καλύπτονταν τα έξοδα εκπαίδευσης των παιδιών του.

Την ίδια στιγμή, αυτό που θα προβλημάτιζε τα στελέχη πριν κάνουν το μεγάλο βήμα και επιλέξουν μία θέση εργασίας στην ελληνική περιφέρεια είναι κυρίως ζητήματα που σχετίζονται με την οικογένεια και την καριέρα. Το 18,6% των στελεχών θα το απασχολούσε το επάγγελμα της/του συζύγου, το 16,28% η μετακίνηση της οικογένειας, το 13,95% οι προοπτικές καριέρας και το 11,62% η δυνατότητα επιστροφής στο μόνιμο τόπο κατοικίας. Ενώ το 9,3% θα προβληματίζονταν για τον τρόπο ζωής, το 6,97% για την επαφή που θα είχε με την οικογένεια και τους φίλους, το 4,66% για τη δυνατότητα τακτικής επίσκεψης στο μόνιμο τόπο κατοικίας και την απομάκρυνση από τα κέντρα λήψης αποφάσεων και το 2,6% για την εκπαίδευση των παιδιών.

Με ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία θα έβλεπαν τα στελέχη τη μετακίνησή τους εκτός Ελλάδας. Στην ερώτηση αν θα δεχόταν την ίδια θέση και με τις ίδιες αποδοχές στο εξωτερικό ή στην Ελλάδα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων 67,44% θα προτιμούσε να εργαστεί στην ελληνική επικράτεια. Ενώ, όσοι επέλεγαν να μετακινηθούν για επαγγελματικούς λόγους στο εξωτερικό θα προτιμούσαν κυρίως χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ως πρώτη επιλογή σε ποσοστό 27,9% και ως δεύτερη επιλογή σε ποσοστό 34,88% των ερωτηθέντων. Επόμενος προορισμός στις προτιμήσεις των στελεχών οι ΗΠΑ, τις οποίες θα επέλεγε ως πρώτη επιλογή το 6,97% και ως δεύτερη επιλογή το 18,6%. Μικρότερο ποσοστό, 3,7%, θα αποφάσιζε να μετακινηθεί στην Ασία (πρώτη επιλογή) και μόλις το 2,32% θα δεχόταν μία θέση εργασίας στη Μέση Ανατολή (πρώτη επιλογή). Τα Βαλκάνια (23,25%), η Ανατολική Ευρώπη (4,6%) και η Βόρειος Αφρική (2,32%), που τα τελευταία χρόνια αποτελούσαν για τους Έλληνες δημοφιλείς προορισμούς, εντάσσονται στη λίστα των προτιμήσεων μόνο ως δεύτερη επιλογή. Η «μόδα» των Βαλκανίων φαίνεται πως έχει περάσει, με βασικό λόγο την οικονομική κρίση. «Στον αντίποδα, στις πιο ισχυρές οικονομίες των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, όπως είναι αναμενόμενο, τα στελέχη νοιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια», σχολιάζει η κ. Πιτσίκα.


Της Ρούλας Σαλούρου
Πηγή: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...