Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Γιατί διαλύεται η Λιβύη; (Η άλλη άποψη) - Στη Λιβύη ζούν λιγότεροι άνθρωποι κάτω από το όριο της φτώχειας από ότι στην Ολλανδία...

του David Rothscum - Πώς περνούσε η Λιβύη επι Γκαντάφι; Πως περνούσε ο κόσμος; Ήταν καταπιεσμένος, όπως γενικά μαθαίνουμε; Ας ρίξουμε μια ματιά στα γεγονότα. Πριν ξεσπάσει το χάος, η Λιβύη είχε ένα χαμηλότερο ποσοστό κρατουμένων από την Τσεχική Δημοκρατία. Βρισκόταν στην 61η θέση. Η Λιβύη είχε το χαμηλότερο ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας στην Αφρική. Λιγότερο από το 5% των κατοίκων της πεινούσαν. Ενω στον υπόλοιπο κόσμο οι τιμές των τροφίμων συνεχώς αυξάνονταν, η κυβέρνηση της Λιβύης είχε καταργήσει όλους τους φόρους επί των τροφίμων.




Οι Λίβυοι ήσαν πλούσιοι. Η Λιβύη είχε το μεγαλύτερο κατά κεφαλή εισόδημα στην Αφρική. Η κυβέρνηση φρόντιζε, ώστε ο καθένας να μπορεί να συμμετάσχει στην ευημερία. Ο πλούτος ήταν μοιρασμένος δίκαια. Στη Λιβύη ζούσαν λιγότεροι άνθρωποι κάτω από το όριο της φτώχειας από ότι στην Ολλανδία.
Πως έγινε η Λιβύη τόσο πλούσια; Γιατί έχει πετρέλαιο και δεν επέτρεπε σε ξένες εταιρείες να της το κλέβουν, όπως συμβαίνει στη Νιγηρία, μια χώρα, που σε μεγάλο βαθμό ελέγχεται από την Shell.
Όπως κάθε χώρα, έτσι και η Λιβύη υποφέρει από μια κυβέρνηση διεφθαρμένων γραφειοκρατών, που προσπαθούν να κόψουν ένα ολο και μεγαλύτερο κομμάτι απο την πίτα. Ως απάντηση, ο Γκαντάφι θέσπισε νόμους, με τους οποίους τα έσοδα από το πετρέλαιο να διανέμονται απευθείας στον πληθυσμό της χώρας, γιατί ήταν της γνώμης, ότι η κυβέρνηση δεν ήταν δίκαιη στο λαό, αν και ο Γκαντάφι δεν κατείχε μια επίσημη θέση στην κυβέρνηση. Δεν είναι ο πρόεδρος της Λιβύης, όπως γραφουν οι εφημερίδες. Η θέση του μοιάζει περισσότερο με εκείνη των ιδρυτών των ΗΠΑ και έχει περισσότερο έναν εθιμοτυπικό χαρακτήρα.
Ο σωστός αρχηγός του κράτους στη Λιβύη είναι ο σημερινός πρωθυπουργός της Baghdadi Mahmudi. Όποιος αναφέρει τον Γκαντάφι σαν ηγέτη της Λιβύης, είναι σαν να αποκαλεί τον Χιροχίτο ηγέτη της Ιαπωνίας. Σε αντίθεση με την εικόνα που εμφανίζουν για την Λιβύη τα Μαζικά Μέσα Επιρροής (ΜΜΕ), στην κυβέρνηση της υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Μερικοί είναι οπαδοί του Γκαντάφι και θέλουν να απαλλαγούν από τον πρωθυπουργό. Άλλοι θέλουν να απαλλαγούν και από τους δύο. Και άλλοι θέλουν μόνο ειρήνη. Γίνονται όμως προσπάθειες, να εμφανισθεί η εικόνα μιας λαϊκής εξέγερσης κατά του δήθεν ηγέτη, του Γκαντάφι, παρα το ότι ο Γκαντάφι τελικά είναι μόνο ο αρχιτέκτονας του σημερινου πολιτικού συστήματος της Λιβύης, που είναι ένα μείγμα απο παναραβισμό, σοσιαλισμό και κάποιων ισλαμικών στοιχείων.
Τα βίντεο με διαμαρτυρίες υπερ του Γκαντάφι εξαφανίζονται αμέσως από το Internet. Το “Pro Gaddafi Anti Baghdadi Mahmudi demonstrations in” στο www.youtube.com/watch?v=Ce5fLGNg0sk εξαφανίσθηκε…Το “Pro Gaddafi protests in front of Libyan embassy London”, επίσης στο www.youtube.com/watch?v=pRwv0Ac8qbc
εξαφανίστηκε κι‘ αυτό…
Μπορούμε να παρομοιάσουμε τους διαδηλωτές στη Λιβύη με εκείνους στην Αίγυπτο ή την Τυνησία; Οχι, καθόλου. Η αντίδραση της κυβέρνησης είναι βίαια και προφανώς ασκείται υπερβολική βία. Ας εξετάσουμε όμως εν συντομία τις δράσεις των διαδηλωτών. Το κτίριο του Λαικού Συνεδρίου πυρπολήθηκε από εξαγριωμένους διαδηλωτές. Αυτό θα έμοιαζε με την πυρπόληση του Καπιτωλίου απο αμερικανούς διαδηλωτές. Πιστεύει κανείς, ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα επέτρεπε κατι τέτοιο;
Οι ταραχές στη Λιβύη δεν ξέσπασαν εξ αιτίας μερικών νεαρών, που ζητούσαν Αλλαγή, όπως έγινε στην Αίγυπτο ή την Τυνησία. Ξεκίνησε, όταν μια ομάδα με το όνομα “Ισλαμικό Εμιράτο του Μπάρκα” (το όνομα της πρώην βορειοδυτικής περιοχής της Λιβύης) έπιασε μερικούς ομήρους και σκότωσε δύο αστυνομικούς. Η εξέλιξη αυτή έχει την ιστορία της. Στις 18. Φεβρουαρίου 2011 μια ομάδα έκλεψε 70 στρατιωτικά οχήματα, αφού προηγουμένως είχε κάνει επίθεση στο λιμάνι και σκότωσε τέσσερις στρατιώτες. Η εξέγερση ξεκίνησε στην πόλη της Βεγγάζης στην ανατολική Λιβύη, κοντα στην Αίγυπτο που βρισκόταν σε αναβρασμό και τα σύνορα δεν ελέγχονταν πλέον. Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του για την δημιουργία ενός “Ισλαμικού Εμιράτου της Βεγγάζης”, το οποίο θα μπορούσε να κηρύξει την ανεξαρτησία του.
Απο που λοιπόν προέρχονται οι ξαφνικές διαμαρτυρίες; Η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός, ότι οι ομάδες αυτές, που χρηματοδοτούνται εδώ και δεκαετίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, βρήκαν μετα την Τυνησία και την Αίγυπτο την ευκαιρία, να θέσουν ολόκληρη τη Λιβύη υπό τον έλεγχό τους. Μια τέτοια ομάδα, που συνελήφθη πρόσφατα, αποτελούνταν από δεκάδες άτομα αλλοδαπής υπηκοότητας, που είχαν λάβει μέρος σε λεηλασίες και δολιοφθορές. Η λιβυκή κυβέρνηση δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, να έχουν σχέση με το Ισραήλ.
Η Μεγάλη Βρετανία χρηματοδοτούσε έναν πυρήνα της Αλ Κάιντα στη Λιβύη για να δολοφονήσει τον Γκαντάφι. Η κύρια ομάδα της αντιπολίτευσης είναι σήμερα το «Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας της Λιβύης» που χρηματοδοτείται από τη Σαουδική Αραβία, τη CIA και μυστικές υπηρεσίες της Γαλλίας, και συμπορεύτηκε μαζί με άλλες αντιπολιτευτικές ομάδες που τελικά απετέλεσαν το «Εθνικό Συνέδριο της λιβυκής Αντιπολίτευσης». Το Συνέδριο αυτό ανακήρυξε την «Ημέρα της οργής», η οποία βούτηξε στις 17. Φεβρουαρίου την Λιβύη στο χάος. Ξεκίνησε στη Βεγγάζη, μια συντηρητική πόλη, που παραδοσιακά ήταν κατά του Γκαντάφι. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός, ότι το «Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας της Λιβύης” διαθέτει εναν αξιόλογο οπλισμό. Ήδη κατα το 1996 είχαν προσπαθήσει να υποδαυλίσουν στην ανατολική Λιβύη μια επανάσταση.
Γιατί είναι οι ΗΠΑ τόσο εναντίον του Γκαντάφι; Γιατί ο Γκαντάφι είναι η κύρια απειλή για την ηγεμονία των ΗΠΑ στην Αφρική, επειδή προσπαθεί να ενώσει την ήπειρο και να την φέρει σε αντίθεση με τις ΗΠΑ.
Πράγματι, ο Γκαντάφι έχει πολλές, που είναι εκ διαμέτρου αντίθετες στα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Κατηγορεί τις ΗΠΑ, ότι δημιούργησαν τον ιό HIV. Ισχυρίζεται, ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από την δολοφονία του Matin Luther King και του John F. Kennedy. Λέει ότι απαγωγείς των αεροπλάνων της 9/11 είχαν εκπαιδευτεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κάλεσε τους Λίβυους να δώσουν αίμα για τα θύματα του 9/11. Ο Γκαντάφι είναι επίσης ο τελευταίος ηγέτης μιας γενιάς μετρίων σοσιαλιστικών και παναραβικών επαναστατών που παραμένουν στην εξουσία μετά απο την εξάλειψη του Nasser και του Χουσεΐν και η Συρία τάχθηκε στο πλευρό του Ιράν.
Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ δεν έχουν κανένα συμφέρον για την δημιουργία ενός ισχυρού αραβικού κόσμου. Εξ αντιθέτου, φαίνεται στα σχέδιά τους να έχουν ενα θεμελιώδες συμφέρον, να εξαναγκάσουν την Λιβύη με την αναρχία και το χάος να γονατίσει.
Προς το τέλος του 2010 η Μεγάλη Βρετανία εξόπλιζε την Λιβύη με προσοδοφόρες πωλήσεις όπλων. Ένας αιματηρός εμφύλιος πόλεμος είναι η καλύτερη εγγύηση για την καταστροφή της Λιβύης. Η φυλετική δομή της λιβυκής κοινωνίας εξακολουθεί να είναι πολύ ισχυρή και πολύ χρήσιμη για την πυροδότηση και αξιοποίηση ενός τέτοιου πολέμου, και η αξιοποίηση, διότι η Λιβύη χωρίζεται ιστορικά σε διαφορετικές εθνοτικές ομάδες.


Μετάφραση: Εμμανουήλ Σαρίδης
berlin-athen

http://anti-ntp.blogspot.com/2011/03/blog-post_8239.html

5 σχόλια :

  1. Βρε παιδιά, ας μη χαλάμε αυτή την ωραία και εύθυμη ατμόσφαιρα με σοβαρές συζητήσεις, όπως λέει και ο φίλος μας ο Suspect...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. o Badstuber exei panta diadiktiakous assous sto maniki tou. Eimai fan tou apo tin proti mera kai afto den allazei! Me diafora o kaliteros blogger edo mesa!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν κατάλαβα το σχόλιο του Karl, δεν βγάζω και τα γράμματά του, αλλά θα ήθελα να πω κάτι ακόμα. Όπως είδα από τη διεύθυνση που αναφέρεται στο άρθρο, αυτό προέρχεται από ένα ελληναράδικο blog με την ίδια ποιότητα και στα αυπόλοιπα αναρτημένα άρθρα. Το απόλυτο τίποτα. Ενδεικτικά μόνο θα αναφέρω ότι δεν υπάρχει καμιά αναφορά σε πρωτογενείς πηγές που να επιβεβαιώνουν τα γραφόμενα, ούτε και οποιαδήποτε αναφορά σε αντίλογο, όπως ας πούμε το γεγονός ότι η κόρη του Καντάφι βρισκόταν στην Ελβετία με το ιδιωτικό της αεροπλάνο για ψώνια τις μέρες που ξέσπασε η εξέγερση, ή το ότι στην ίδια χώρα, η οικογένεια διατηρεί λογαριασμούς περίπου 80 δις δολαρίων, ή το ότι ο υιος Καντάφι ξοδεύει κάθε χρόνο για τις διακοπές με το σκάφος του (κυρίως στα ελληνικά νησιά) πολλά εκατομμύρια ευρώ, ή άλλα, πολλά. Επίσης είναι εντελώς ανακριβές αυτό που υποστηρίζει και ο ίδιος ο Καντάφι ότι δηλαδή δεν κυβερνάει ο ίδιος, αφού μόνο τον τελευταίο χρόνο επισκέφθηκε τις ΗΠΑ και την Ευρώπη κλείνοντας συμφωνίες με πετρελαϊκές εταιρείες και άλλους οργανισμούς.
    Το ζήτημα όμως για μένα είναι αυτή καθ' αυτή η ανάρτηση ενός τέτοιου άρθρου. Σε τι ακριβώς εξυπηρετεί αυτή η συνθηματολογία, αυτός ο λαϊκισμός που παραπέμπει σε παλιότερες εποχές, όταν ο έλεγχος των γραφομένων κάποιου δημοσιογράφου ήταν εξαιρετικά δύσκολος έως αδύνατος; Τα στοιχεία για παράδειγμα που αναφέρονται στην αρχή του άρθρου, προέρχονται ολοφάνερα από πηγές του ίδιου του καθεστώτος Καντάφι και μέχρι σήμερα είναι αδύνατον να επιβεβαιωθούν από κάποια ανεξάρτητη αρχή. Πως τα μοστράρουμε έτσι, χωρίς κανένα έλεγχο ή διασταύρωση;
    Μια πρόταση: Εφ' όσον σε ενδιαφέρει τόσο το θέμα αυτό, γιατί δεν συλλέγεις εσύ ο ίδιος στοιχεία, που στη συνέχεια θα διασταυρώσεις και θα επιβεβαιώσεις από ανεξάρτητες και ασφαλείς πηγές για να μας τα παρουσιάσεις και να μας διαφωτίσεις και να δεις με την ευκαιρία πως (πρέπει να) βγάζουν το ψωμί τους οι δημοσιογράφοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Xray, έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτά που λες. Το άρθρο το έβαλα για 2 λόγους: Γιατί είναι η άλλη άποψη, και ας μην έχει πηγές. Τα άρθρα που διαβάζουμε αυτές τις μέρες και τα θεωρούμε διασταυρομένα, με πηγές όπως ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, προσωπικά μου είναι το ίδιο με το να μην είχαν καν πηγές!

    Και ο δεύτερος λόγος είναι ότι απο τα λίγα που έχω διαβάσει/ακούσει, ίσως και πάλι όχι απο αξιόπιστες πηγές, ο Καντάφι στα πρώτα 15-20 χρόνια της διακυβέρνυσης του( γιατί ακόμα και τώρα προφανώς αυτός κυβερνάει) είχε κάνει αρκετά σωστά βήματα.(σύστημα υγείας, καταμερισμός του πλούτου για παράδειγμα) Ήταν ένας άνθρωπος που πολλοί νέοι σε όλο τον κόσμο τον θαύμαζαν όταν ξεκίνησε να κυβερνά την Λιβύη.

    Περισσότερο το έβαλα για να ξενικήσει κουβέντα και όχι γιατί το υποστηρίζω. Άλλωστε, δεν μπορώ να βρω κανένα άρθρο για το συγκεκριμένο θέμα που να μπορώ να είμαι σίγουρος ότι λέει αλήθειες. Δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι περισσότεροι φίλε μου ξεκινάνε αξιοθαύμαστοι και καταλήγουν κατάπτυστοι. Και ο Καντάφι δεν αποτελεί εξαίρεση. Μπορείς να βρεις άπειρες πηγές πληροφόρησης στο διαδίκτυο σχετικά, πηγές που μπορείς να διασταυρώσεις στοιχειωδώς με στοιχεία από άλλες πηγές. Δεν υπάρχει 100% αξιόπιστη πληροφόρηση αν δεν είσαι αυτόπτης μάρτυς σε κάτι και ακόμα και τότε ίσως όχι, αλλά ας μην κανταντήσουμε και αγνωστικιστές. Η αλήθεια συνήθως δεν είναι δύσκολο να φανεί, ακόμα και ανάμεσα στις γραμμές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...