Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Μάνα μου Ελλάς..(Video)


 
Η Ελλάδα στα πρόθυρα χρεοκοπίας, η Ελλάδα στα πρόθυρα γενικότερου κοινωνικού αναβρασμού, η Ελλάδα υποτελής σε ξένα κεφάλαια.
Χωρίς το παραμικρό ίχνος εθνικισμού, θα σκιαγραφήσω τη σύγχρονη κοινωνική και οικονομική ιστορία της χώρας που ονομάζεται Ελλάδα, πολύ περιεκτικά, απλά και μόνο γιατί έτυχε να είμαι πολίτης της και όχι πολίτης κάποιας άλλης.


Δεν είμαστε ξεχωριστοί, δεν είμαστε διαφορετικοί, δεν μπορούμε να περηφανευόμαστε για τίποτ' άλλο πέρα από το ότι δεν γνωρίζουμε ιστορία. Ο Ελληνικός λαός αρνήθηκε πεισματικά να κατανοήσει την περίφημη φράση "Η ιστορία επαναλαμβάνεται." 'όπως ο 15χρονος αρνείται να πιστέψει τον γονιό, ότι το τσιγάρο βλάπτει σοβαρά την υγεία.

Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση του 1821 βγαίνει από μία μακρά περίοδο υποδούλωσης, ωστόσο 72 χρόνια μετά χρεοκοπεί δανείζεται και μπαίνει σε διαδικασία οικονομικού ελέγχου από διάφορες ξένες χώρες.
Η Ελλάδα το 1949, μετά από σειρά ιστορικών πολέμων, όπου καλά κρατεί από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, αρχίζει να γνωρίζει και πάλι την ανάπτυξη και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς 61 χρόνια μετά χρεοκοπεί, δανείζεται και μπαίνει σε διαδικασία οικονομικού ελέγχου από διάφορες ξένες χώρες.

Τι σημασία έχει αν οι διαδικασίες άλλαξαν, το δάνειο ονομάστηκε πακέτο βοήθειας και η χρεοκοπία μετονομάστηκε σε πακέτο μέτρων λιτότητας, έτσι ώστε να μην κλονιστεί το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα? Οι ομοιότητες της οικονομικής βοήθειας του 1893 με το πακέτο βοήθειας του 2010 είναι πολλές, όπως λογικό είναι να συμβαίνει με τα διακρατικά δάνεια. Οι κοινωνικές ομοιότητες όμως ανάμεσα στις δυο περιόδους είναι πραγματικά εντυπωσιακές. Όποιος γνωρίζει τα βασικά της οικονομικής επιστήμης, γνωρίζει ότι το χρέος μιας χώρας είναι άμεση συνάρτηση όχι μόνο της κυβερνητικής σπατάλης αλλά και της κοινωνικής.

Ξεχάσαμε από που ερχόμαστε και που πάμε.. Η απαίδευτη κοινωνία της μεταπολεμικής Ελλάδας παραμυθιάστηκε απο ψεύτικα λόγια και μεγάλα. Η εντυπωσιακή ανάπτυξή γέμισε τις τσέπες με χρήμα και η ανακάλυψη της χλιδής και της πόζας επισκίασε τα σπαρταριστά λάθη του παρελθόντος και τύφλωσε λαό και κυβερνήσεις. Χωρίς να το θέλουμε, πορευόμενοι αρχικά με ιδανικά και αξίες, οδηγήσαμε την Ελλάδα στην επιλεκτική Cayenοποιησή της, την μαζική λαμογιοποιησή της αλλά και τη σπατάλη και το μαύρο χρήμα. Οδηγηθήκαμε με μαθηματική ακρίβεια αλλά και περίσσειά άγνοια σε μια κατάσταση μη αναστρέψιμη. Μείναμε χωρίς ελπίδα κι αυτό όχι γιατί ουσιαστικά χρεοκοπήσαμε, αλλά επειδή η νεολαία αυτής της χώρας γαλουχήθηκε με αξίες νεοπλουτισμού και λαμογιάς, χωρίς ίχνος παιδείας η' προβληματισμού. Δυστυχώς θα βάλω κι εμένα μέσα σε αυτήν την κατηγορία παρά της καθυστερημένες προσπάθειες μου να απαλλαγώ.

Η μοναδική χώρα του σύγχρονου δυτικού κόσμου που συγκεντρώνει τόσα κοινά κοινωνικά στοιχεία με την Ελλάδα του σήμερα, είναι η Ρωσία΄ σάπια στη βάση της κοινωνία, με ισχυρή παραοικονομία, τυφλωμένη από τον πλούτο μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Χρεοκόπησε και η Ρωσία το 1998. Όμως η ανάκαμψη ήταν τόσο γρήγορη όσο καμίας άλλης χώρας που έχει χρεοκοπήσει από το 1950 και μετά. Ο λόγος είναι απλός. Το πετρέλαιο.

Εμείς πετρέλαιο δεν έχουμε, η΄ακόμα κι αν έχουμε δεν έχουμε τα μέσα να το εξορύξουμε.
'Εχουμε όμως ιστορία..Ας τη θυμηθούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...