Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Tim Cook: Η ώρα του αφανή ήρωα της Apple

Ο Tim Cook αποτελεί την ήρεμη δύναμη στην εξέλιξη μίας από τις σημαντικότερες εταιρείες ηλεκτρονικών υπολογιστών του πλανήτη. Η Apple πριν μερικές μέρες έχασε τον εμπνευστή της Steve Jobs, αλλά η επιλογή του Tim Cook στο τιμόνι της δεν αποτέλεσε έκπληξη για κανέναν, ακριβώς γιατί ήταν πάντα ένας από τους απαραίτητους συντελεστές επιτυχίας της.


Η αλήθεια είναι ότι γνωρίζουμε λίγα πράγματα για τον Tim Cook γιατί παρά τη σημαντική θέση που κατείχε και κατέχει στην Apple, δεν ήταν το πρόσωπο που έβγαινε ιδιαίτερα στα μέσα αλλά κρατούσε πάντα το ρόλο του αφανή ήρωα πίσω από τα μεγαλεπίβολα σχέδια της εταιρείας και του Steve Jobs. Ο εμπνευστής μπορεί να ήταν ο Jobs αλλά εκείνος που φρόντιζε να υλοποιούνται όλα τα νέα σχέδια σίγουρα ήταν ο Tim Cook.



Ο Timothy D. Cook όπως είναι το πλήρες του όνομα γεννήθηκε την 1η Νοεμβρίου του 1960 στο Robertsdale της Alabama και διανύει σήμερα την πέμπτη δεκαετία της ζωής του. Ο πατέρας του ήταν εργάτης σε ναυπηγεία και η μητέρα του ασχολείτο με τα οικιακά.


Τα μαθητικά του χρόνια τα πέρασε στο Robertsdale High School, από όπου και αποφοίτησε ενώ το 1982 πήρε το πτυχίο του στη Βιομηχανική Μηχανική από το Auburn University και το 1988 το MBA του από το Duke University’s Fuqua School of Business.
Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στην IBM όπου παρέμεινε για 12 ολόκληρα χρόνια από το 1982 έως το 1993. Ο επαγγελματισμός του ήταν πάντοτε υποδειγματικός. Πολλοί είναι εκείνοι που θυμούνται ότι ο Cook ανήκε σε εκείνους τους υπαλλήλους που εργάζονταν σκληρά ακόμα και στις διακοπές των Χριστουγέννων ώστε να ολοκληρωθούν όλες οι παραγγελίες του έτους.

Οι εξαιρετικές σχέσεις που είχε αναπτύξει με το παλιό του αφεντικό, Richard Daugherty είναι γνωστές στο περιβάλλον της IBM, καθώς ο ίδιος υποστήριζε ότι ο Daugherty είχε το χάρισμα να εμπνέει τους εργαζομένους του να δουλεύουν μαζί του και να το απολαμβάνουν.


Μετά το τέλος της συνεργασίας τους, ο Cook άρχισε να εργάζεται το 1994 για την Intelligent Electronics στο τμήμα μεταπωλήσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών αναλαμβάνοντας για πρώτη φορά τη θέση του COO. Ωστόσο, το 1997 μετά την πώληση του τμήματος στην Ingram Micro, συνέχισε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στην Compaq.

Εκείνη την περίοδο ο Cook γνώρισε και τον Steve Jobs. Ο Jobs δεν άργησε να καταλάβει ότι είχε απέναντί του έναν μελλοντικό συνεργάτη και ένα εξαιρετικό μυαλό. Μέσα σε μόλις 6 μήνες από την έναρξη της συνεργασίας του με την Compaq, ο Jobs κατάφερε να τον κερδίσει και να τον αρπάξει με δεξιοτεχνία από την Compaq.

Έτσι, το 1998 ο Cook προστίθεται στο δυναμικό της Apple. Η πρώτη του θέση ήταν Senior Vice President of Worldwide Operations όπου σημείωσε εξαιρετικές επιδόσεις καθώς έφερε επανάσταση στην αλυσίδα ανεφοδιασμού της Apple, αποκτώντας ισχυρές σχέσεις με τους εξωτερικούς κατασκευαστές της εταιρείας.


Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά του ήταν η εξάλειψη της μακροχρόνιας αποθήκευσης των αδιάθετων προϊόντων.  Η σκέψη του στηριζόταν στη γνώση ότι ένα προϊόν μπορεί να είναι κερδοφόρο μόνο όταν είναι άμεσα διαθέσιμο στο ράφι ενός καταστήματος και όχι όταν βρίσκεται σε απόθεμα στις αποθήκες μιας εταιρείας. Η νέα διοίκηση του Cook αντιμετώπιζε τα προϊόντα της Apple όπως ο κτηνοτρόφος το γάλα: από την παραγωγή στην κατανάλωση.

Υιοθετώντας αυτό το μοντέλο παραγωγής, δηλαδή από το εργοστάσιο στα χέρια των καταναλωτών, ο Cook πέτυχε να περιορίσει τις αποθήκες της εταιρείας και έτσι να μειώσει δραστικά τις δαπάνες της, συμβάλλοντας έτσι στην ανάδειξη της Apple ως της πιο κερδοφόρου εταιρείας κατασκευής Η/Υ στον κόσμο.    

Ο Cook είναι γνωστός για την εργασιομανία του. Αρχίζει πάντα να στέλνει τις αναφορές στους συναδέλφους του στις 4.30 τα ξημερώματα, ενώ συνηθίζει να κάνει τηλεφωνικά ραντεβού με τους διευθυντές των τμημάτων του τις Κυριακές, ώστε να οργανώνουν τα θέματα και τις υποχρεώσεις της επόμενης εβδομάδας. Ο τρόπος που χειρίζεται τα σοβαρά θέματα που προκύπτουν είναι χαρακτηριστικός καθώς δεν αφήνει ποτέ τίποτα στην τύχη. Χαρακτηριστικά, όταν κάποτε είχε προκύψει σοβαρό θέμα με την εταιρεία στην Κίνα, ο Cook δεν έχασε χρόνο και απευθυνόμενος στον αρμόδιο διευθυντή τον ρώτησε γιατί δεν πετάει ήδη για Κίνα. Στην επόμενη πτήση, ο διευθυντής ήταν φυσικά μέσα στο αεροπλάνο.


Το 2007, ο Cook ανέλαβε τη θέση του COO στην Apple και το 2004 εκείνη του CEO για 2 μήνες, όσο ο Jobs ανάρρωνε από το χειρουργείο για την αφαίρεση του όγκου στο πάγκρεας, ενώ αργότερα ανέλαβε και πάλι προσωρινά τη θέση αυτή, όσο ο Jobs δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στα καθήκοντα παλεύοντας ενάντια στην επάρατη νόσο. Μετά την οριστική παραίτηση του Jobs στις 24 Αυγούστου του 2011, ο Cook έχει αναλάβει πλέον τη θέση του CEO της Apple.

Ως άνθρωπος ο Tim Cook είναι φίλος της υγιεινής ζωής και της καλής φυσικής κατάστασης, απολαμβάνοντας την πεζοπορία, την ποδηλασία και τη γυμναστική, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκεται και στο διοικητικό συμβούλιο της Nike.

Ο θάνατος του Steve Jobs πριν λίγες μέρες σηματοδοτεί μια νέα εποχή στην Apple. Με τον Tim Cook στο τιμόνι και με σύμμαχο τη σκληρή δουλειά, η Apple έχει σίγουρα πολλές πιθανότητες να διατηρήσει ζωντανό το όραμα του δημιουργού της.

http://www.capital.gr/News.asp?id=1305164



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...