Τρίτη, 4 Ιανουαρίου 2011

«Ο Παπουτσής σε ρόλο Χόνεκερ»


Δελτίο τύπου του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών για την «περίφραξη» στον Έβρο
 

Το τείχος κατά των μεταναστών και προσφύγων στον Έβρο έρχεται να προστεθεί στα τείχη των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού και των ισπανικών θυλάκων Θέουτα και Μελλίγια στο Μαρόκο, στα εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της πολεμικής τεχνολογίας τείχη που η Δύση υψώνει ενάντια στους φυγάδες του πολέμου, της καταπίεσης, της φτώχειας και της κλιματικής αλλαγής. Μόλις δύο δεκαετίες από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, οι ηγέτες της Ε.Ε., παρά τις τότε πανηγυρικές εξαγγελίες ότι δεν θα ξαναϋπάρξουν τείχη στην Ευρώπη, κατασκευάζουν τα νέα τείχη της Ευρώπης Φρούριο, εμπνέονται και χρησιμοποιούν την τεχνογνωσία του Τείχους της Ντροπής του Ισραήλ.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έπειτα από την εγκατάσταση της FRONTEX στον Πειραιά και τον Έβρο και τη σύναψη συμφωνίας συνεργασίας με την κυβέρνηση Σαρκοζί, συντάσσεται με τις πλέον ρατσιστικές φωνές στην Ευρώπη, συνεχίζει και εντείνει την πολιτική πυγμής στο μεταναστευτικό και επικοινωνιακής εκμετάλλευσης του φόβου και της κοινωνικής ανασφάλειας.

Είναι γνωστό ότι τα συνοριακά τείχη περισσότερο εκτρέπουν τις μεταναστευτικές διαδρομές, παρά σταματούν τη μετανάστευση. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του τείχους στα σύνορα ΗΠΑ- Μεξικού που όχι μόνο δεν έχει αποτρέψει τη μετανάστευση, αλλά αντίθετα ο αριθμός των μεταναστών που διασχίζουν τα σύνορα χωρίς χαρτιά έχει αυξηθεί. Επιτυγχάνεται όμως καίριο πλήγμα στα δικαιώματα και τις ελευθερίες: παρεμποδίζεται το δικαίωμα στο άσυλο και αυξάνεται η επικινδυνότητα του ταξιδιού, με αποτέλεσμα ακόμη περισσότερους θανάτους στα σύνορα. Γι’ αυτό και τα νέα τείχη εντάσσονται στην πλέον αυταρχική πολιτική αντίληψη της συλλογικής ευθύνης, συλλογικής τιμωρίας και παραδειγματισμού, ώστε κατά τις δηλώσεις του νέου υπουργού να «σταλεί καθαρό το μήνυμα» στους ίδιους τους μετανάστες και πρόσφυγες.

Είναι βέβαιο ότι όσο ακολουθούνται πολιτικές εξαίρεσης των μεταναστών από τα δικαιώματα, στρατιωτικοποίησης των συνόρων και εγκλωβισμού των μεταναστών στην ελληνική επικράτεια, το κοινωνικό αδιέξοδο θα οξύνεται. Όσο τεράστια κονδύλια διοχετεύονται στον πόλεμο κατά της μετανάστευσης, σε τείχη, στρατόπεδα συγκέντρωσης, «πλωτές φυλακές» και επιχειρήσεις της FRONTEX, τόσο θα πλουτίζουν οι πολεμικές βιομηχανίες και οι κατασκευαστικές εταιρίες, ενώ τα κονδύλια αυτά θα λείπουν από την σίτιση, στέγαση και ιατρική περίθαλψη των φτωχών και άστεγων συμπολιτών μας, τόσο μεταναστών όσο και ελλήνων.

Το τείχος κατά των μεταναστών και προσφύγων στον Έβρο θα αποτελέσει τη συμβολική έκφραση των πολιτικών αποκλεισμού των μεταναστών  και εγκληματοποίησης της μετανάστευσης, την χωρική αποτύπωση του νέου ευρωπαϊκού Απαρτχάιντ. Είναι υπόθεση όλων μας, ντόπιων και μεταναστών, να αντισταθούμε στα τείχη που μας χωρίζουν, να εμποδίσουμε την μετατροπή των μεταναστών σε αποδιοπομπαίους τράγους της κρίσης, να αποτρέψουμε τον εκφασισμό της κοινωνίας, να διεκδικήσουμε ίσια δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια.

migrant.diktio.org
 

1 σχόλιο :

  1. O Karl parakaleitai na afisei gia ligo to City k na katevei stin omonoia..o arithmos metanastwn pou mpainei stin ellada de borei na afomoiwthei apo mia xwra 12.000.000 katoikwn. Kala tha kanume osous mpikan na frontisoume na tous prosferoume anthrwpines synthikes zwis kai kala tha kanume episis na prostatefsoume ta synora mas.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...