Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Βιβλικών διαστάσεων καταστροφή στην Αυστραλία

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς είναι πλημμυρισμένα μεγάλα τμήμα των παράκτιων περιοχών της βορειοανατολικής.

Ο υπουργός Οικονομικών Άντριου Φρέιζερ περιέγραψε τις πλημμύρες ως «καταστροφή βιβλικών διαστάσεων» και εκτίμησε ότι οι ζημιές θα ξεπεράσουν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια Αυστραλίας, περίπου 747 εκατομμύρια ευρώ.
Από τις πλημμύρες έχασε τη ζωή της μία 41χρονη γυναίκα, όταν προσπάθησε να διασχίσει με το αυτοκίνητό της τον πλημμυρισμένο ποταμό Λίτσχαρτ. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η σορός της βρέθηκε περίπου 2 χιλιόμετρα μακρύτερα, ενώ ένας ενήλικος και τρία παιδιά που επέβαιναν στο όχημα διασώθηκαν.

Η πόλη Ρόκχαμπτον, 600 χιλιόμετρα βόρεια της πολιτειακής πρωτεύουσας Μπρισμπέιν, έχει αποκλειστεί και το 40% των σπιτιών της πόλης αναμένεται να πλημμυρίσει τις επόμενες ημέρες, καθώς τα νερά θα φθάσουν τα 9 μέτρα.
Ο δήμαρχος της πόλης, Μπραντ Κάρτερ, σημείωσε ότι η πόλη είναι αποκλεισμένη και ο ποταμός Λίτσχαρτ φουσκώνει με γρηγορότερο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν. Στο μεταξύ, οι αρχές δίνουν μάχη με το χρόνο για να υψώσουν φράγματα από σάκους με άμμο.
Τα νερά των πλημμυρών στην πόλη, όπως εκτίμησε η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Αυστραλίας, ενδέχεται να φθάσουν τα εννιά μέτρα τη Δευτέρα και να ξεπεράσουν τα 9,4 μέτρα την Τετάρτη, επίπεδο παρόμοιο με τις πλημμύρες που είχαν σημειωθεί το 1991 και το 1954.
Τμήματα του Κουίνσλαντ ενδέχεται να μείνουν αποκλεισμένα για ημέρες, καθώς οι πλημμύρες προκάλεσαν πλήρη αναστολή στην οικονομική δραστηριότητα, με τα ανθρακωρυχεία και τη γεωργία να πλήττονται ιδιαίτερα.
Έχουν στηθεί βιαστικά κέντρα εκκένωσης, ενώ αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας βρίσκονται σε κατάσταση άμεσης ετοιμότητας για την περίπτωση που χρειαστεί να βοηθήσουν στην εκκένωση, τη στιγμή που περισσότερες από 12 πόλεις βρίσκονται ήδη κάτω από το νερό.

cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...