Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Ψάχνω εδώ και ώρα τίτλο..Δεν τα κατάφερα αυτή τη φορά!


Την Κυριακή 20/03 σε μια καταπράσινη τοποθεσία στο λόφο του Φιλοπάππου, με φόντο την Ακρόπολη και με τελετουργικά σκεύη τους, ειδώλια αρχαίων Θεών, κούπες με κρασί αλλά και ένα ξίφος, τα μέλη του Υπάτου Συμβουλίου Ελλήνων Εθνικών, έπραξαν τις δικές τους τελετές, και γιόρτασαν τον ερχομό της άνοιξης.
Οι σύγχρονοι δωδεκαθεϊστές, ντυμένοι με λευκά ενδύματα, έψαλλαν ύμνους προς την Αφροδίτη, την Αθηνά, τονΑσκληπιό, αλλά και το Δία και έτσι γιόρτασαν τα Ασκληπίεια με αφορμή και την εαρινή ισημερία, η οποία ήταν σημαντικό γεγονός στον αρχαιοελληνικό πολιτισμό.







teletes 03 by cosmogr
Με μια χάλκινη κούπα έριξαν στο χώμα κρασί, ως προσφορά προς τη μητέρα Γη όπως μας είπαν.
Μια ιέρεια με ένα τελετουργικό ξίφος έδειξε προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, δημιουργώντας ένα νοητό κύκλο προστασίας.

teletes 02 by cosmogr
Ακολούθησε ωδή προς τον Πάνα, τον τραγόμορφο θεό της φύσης στην αρχαιοελληνική μυθολογία.


teletes 05 by cosmogr
Η γιορτή της εαρινής ισημερίας στην αρχαία Ελλάδα
Το βράδυ της Κυριακής 20/03 προς Δευτέρα 21/03, άρχισε και αστρονομικά η εποχή της άνοιξης για το βόρειο ημισφαίριο.
Στην αστρονομία, ισημερία καλείται η αστρική ημέρα κατά την οποία το κέντρο του ηλιακού δίσκου βρίσκεται ίσο χρονικό διάστημα πάνω και κάτω από τον ορίζοντα.
Ακόμα, κατά τη διάρκεια της ισημερίας, οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν με γωνία 90 μοιρών στον ισημερινό, παρουσιάζοντας μηδενική απόκλιση, δηλαδή πέφτουν κάθετα πάνω στον ισημερινό.


teletes 04 by cosmogr
Στην αρχαία Ελλάδα η εαρινή ισημερία αποτελούσε γεγονός εξαιρετικής σημασίας και τελούνταν διάφορες γιορτές, οι οποίες κρατούσαν αρκετές μέρες, προς τιμήν του φαινομένου.
Άντρες και αγόρια τραγουδούσαν ωδές προς το Διόνυσο, το θεό του κρασιού, ενώ πραγματοποιούνταν και αγώνες τραγωδίας και κωμωδίας.


teletes by cosmogr

5 σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...