Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα χέρια ξενοφοβικών ομάδων;

Ρατσιστικές ομάδες της Ευρώπης χρησιμοποιούν γνωστές διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως το Facebook, το You Tube και το Twitter, για να διαδίδουν μηνύματα εναντίον των μεταναστών. Αν και τα νέα μέσα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του ρατσισμού, εκφράζονται φόβοι ότι οι ξενοφοβικές ομάδες έχουν πάρει το προβάδισμα σε αυτά.

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, τα νέα διαδικτυακά μέσα είναι φθηνά και εύκολα προσβάσιμα στους πολίτες, οι οποίοι μπορούν να μετατραπούν με ευκολία σε παραγωγούς ειδήσεων. Αυτό δίνει ελπίδα σε μετανάστες που δεν έχουν τη δυνατότητα να ακουστούν από τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Όμως, αντίστοιχα, η ίδια δυνατότητα δίνεται και σε ξενοφοβικές ομάδες.
«Οι ρατσιστικές και ξενοφοβικές ομάδες τα χρησιμοποίησαν πρώτες, επειδή δεν έχουν πρόσβαση στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης» δήλωσε στο Al Jazeera ο Arash Mokhtari, διευθυντής του Quick Response, μιας Σουηδικής ομάδας η οποία παρακολουθεί πώς καλύπτουν τα μέσα τους μετανάστες. «Παλαιότερα, οι ρατσιστικές ομάδες χρησιμοποιούσαν φυλλάδια, αλλά τώρα έχουν εκμεταλλευτεί τον διαδίκτυο σχολιάζοντας και κάνοντας την παρουσία τους αισθητή σε blogs». Για παράδειγμα, σε ειδήσεις που σχετίζονται με την τρομοκρατία, ξενοφοβικές ομάδες σχολιάζουν παραθέτοντας συνδέσμους οι οποίοι συνδέουν την τρομοκρατία με τις ισλαμικές κοινότητες της Ευρώπης.
Οι ομάδες πολιτών που αντιμάχονται τον ρατσισμό και αποτελούν την πλειοψηφία θα πρέπει πληροφορηθεί γι’ αυτές τις ξενοφοβικές ομάδες ώστε να μπορέσει να τους αντιταχθεί, υποστηρίζει ο Mokhtari. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ δημοκρατικά και πιστεύω ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει» προσθέτει.
«Τα νέα μέσα ή ακόμα και τα κινούμενα σχέδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ενθαρρύνουν τους μετανάστες να συμμετάσχουν» συμπληρώνει ο Anke Schuster της Διεθνούς Οργάνωσης Μετανάστευσης. Το πρόβλημα είναι ότι ομάδες όπως η Διεθνής Οργάνωση Μετανάστευσης ή άλλες ΜΚΟ είναι δύσκολο να χρησιμοποιήσουν την απλή γλώσσα που χρησιμοποιεί η ακροδεξιά.
Ενώ οι επικοινωνιολόγοι συμφωνούν ότι μια απλή γλώσσα θα ήταν πιο ελκυστική, ορισμένοι ανησυχούν ότι μπορεί να οδηγήσει στην έλλειψη κατανόησης της πολυπλοκότητας των μεταναστευτικών θεμάτων. Πολλοί δημοσιογράφοι επιμένουν στην ανάγκη πληροφόρησης και ανάλυσης της ιστορίας, ενώ αντιτίθενται στη δημοσιοποίηση της ιστορίας μεταναστών, καθώς κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με συναισθηματική εκμετάλλευση και στιγματισμό τους.

http://www.tvxs.gr/news/%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82/%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%AD%CF%83%CE%B1-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%84%CF%8D%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%87%CE%AD%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%BE%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%86%CE%BF%CE%B2%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%B4%CF%89%CE%BD

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...