Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Ο Σακίλ εκτός… γραμμών!

Όταν κάποιος αποκαλεί κάποιον άλλο χοντρό (άσχετα με το αν είναι ή όχι), στόχος του είναι να τον υποβαθμίσει. Ο Σακίλ Ο’ Νιλ -που λίγο έλειψε να... ξεχάσει το όνομά του καθώς λόγω σωματοδομής τον αποκαλούσαν αποκλειστικά έτσι-, όχι μόνο δεν πτοήθηκε από αυτή την κατάσταση, αλλά έκανε το μειονέκτημά του προσόν, παίρνοντας εκδίκηση για τους... απανταχού υπέρβαρους της υφηλίου!
Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι απέδειξε πως δεν είναι ογκώδης μόνο σωματικά, αλλά και πνευματικά.


Ο... φιλοσοφημένος
Το πλήρες όνομά του είναι Σακίλ Ρασάν Ο’ Νιλ και το μεσαίο του όνομα σημαίνει στην γλώσσα του Ισλάμ «μικρός μαχητής»! Του το έδωσε ο φυσικός του πατέρας, Τζόι Τόνι, τον οποίο, ωστόσο, δεν γνώρισε και όπως έχει δηλώσει ο ίδιος δεν επιθυμεί να γνωρίσει ποτέ! Τον Φεβρουάριου του 1994 και αφού ο Ο’ Νιλ ήταν ήδη αστέρι, ο κ.Τόνι αποφάσισε να...ανοίξει την καρδιά του σε κουτσομπολίστικα έντυπα, αποκαλύπτοντας ότι είναι ο φυσικός του πατέρας! Αρχικά ο Τύπος ήταν επιφυλακτικός με τα όσα ισχυρίστηκε, όμως, με μία σοκαριστική του δήλωση ο Σακίλ θα βάλει τα πράγματα στην θέση τους... «Είναι αλήθεια, είναι ο βιολογικός μου πατέρας. Το ότι φέρνεις ένα παιδί στον κόσμο, όμως, δεν σε κάνει πατέρα. Δεν τον έχω δει 21 χρόνια (τόσο ήταν τότε) και δεν περιμένω ούτε και θέλω να τον δω μέσα στα επόμενα 21 χρόνια. Όταν η μητέρα μου χρειαζόταν κάποιον πριν από 21 χρόνια, ο άνθρωπος που στάθηκε στο πλευρό της ήταν ο Φιλ Χάρισον. Αυτός είναι ο πατέρας μου. Αυτός είναι που με μεγάλωσε και με έκανε αυτό που είμαι».

Ο ατίθασος...

Η αλήθεια είναι πως επισήμως δηλώνει ως πατέρα του τον Φιλ Χάρισον, του οποίου, όμως, δεν πήρε το επώνυμο, γιατί όταν γεννήθηκε και ο βιολογικός του πατέρας εγκατέλειψε την οικογένειά του, η μητέρα του, Λουσίλ, του έδωσε το δικό της επίθετο. Ο Ο’ Νιλ έχει επίσης δύο αδελφές, τις Αγιέσα και την Λατίφα και έναν αδελφό τον Τζαμάλ. Τα παιδικά του χρόνια θα ήταν ευτυχισμένα, αν δεν υπήρχαν οι συνεχείς μετακομίσεις, λόγω του επαγγέλματος του Φιλ Χάρισον. Ο πατριός του ήταν στρατιωτικός και συχνά άλλαζε όχι μόνο πόλεις, αλλά και χώρες. Η όλη κατάσταση τον δυσαρεστούσε και τα πειράγματα των παιδιών στο σχολείο γύρω από το όνομά του (τον Sha-Queer, δηλαδή αλλόκοτο), αλλά και τα κιλά του, τον έκαναν αρκετά ατίθασο και οξύθυμο. Αποτέλεσμα; Συχνά πρωταγωνιστούσε σε καυγάδες, ενώ έκανε ότι ακραίο του ζητούσαν για να θεωρείται... cool!

Οσο οι μετακινήσεις της οικογενείας συνεχίζονταν, όσο ο Ο’ Νιλ ρξακολουθούσε να συμπεριφέρεται σαν ρέμπελος (έμπλεκε σε καυγάδες, χτυπούσε καθηγητές, έκανε διαρρήξεις σε αυτοκίνητα κτλ). Ο άνθρωπος, που όπως ο ίδιος υποστηρίζει στην βιογραφία του, τον έβαλε στον σωστό δρόμο, δεν ήταν άλλος από τον πατριό του. «Άκουσε γιε μου, ότι κι αν κάνεις δεν θα τους αφήσω ποτέ να σε στείλουν πίσω (εκείνο το διάστημα διέμεναν στην Γερμανία). Αλλά αν δεν ακούσεις εμένα, τότε πραγματικά θα στις βρέξω. Όχι, μόνο σήμερα, αλλά θα στις βρέχω κάθε μέρα», του είπε και τα λόγια του είχαν τελικά ευεργετικά αποτελέσματα στην συμπεριφορά του Σακίλ. «Καταφύγιο» στην μελαγχολία που του προκαλούσε το γεγονός ότι βρισκόταν διαρκώς με μια βαλίτσα στο χέρι, ήταν το γήπεδο του μπάσκετ. Μάλιστα, από την ηλικία των 13 ετών, οπότε και ξεχώριζε απίστευτα λόγω ύψους, αφοσιώθηκε στην πορτοκαλί μπάλα και... ξέφυγε από πάσης φύσης μπελάδες.

Ο...μεγάλος Αριστοτέλης

Το τι και πως έφτασε να γίνει ο κορυφαίος σέντερ στο ΝΒΑ, αλλά και τα κατορθώματά του στο παρκέ είναι λίγο πολύ γνωστά. Άλλωστε, το γεγονός ότι είναι ο παίκτης που έχει βραβευτεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, λέει πολλά... Εμείς, λοιπόν, δεν θα σταθούμε στο τι έκανε και κάνει εντός των γραμμών του γηπέδου, αλλά στο τι έκανε και κάνει έξω από αυτές. Πρώτα, όμως, πρέπει να τονίσουμε ότι απαλλάχθηκε σχετικά γρήγορα από τον χαρακτηρισμό του χοντρού, μιας και με τις εμφανίσεις του ανάγκασε τους... φίλους του μπάσκετ να αναζητήσουν (πιο εύστοχα) παρατσούκλια. Μεταξύ, άλλων, λοιπόν, τον αποκαλούν Diesel, Μεγάλο... Αριστοτέλη, Σούπερμαν, MDE (Most Dominant Ever), ενώ έπειτα από την απόκτηση του μεταπτυχιακού του (Business administration) –όπως ακριβώς είχε... τάξει στην μητέρα του- τον φωνάζουν και Doctor Shaq!

Ο οικογενειάρχης...
Το ιδιότυπο χιούμορ του πολλές φορές τον έχει φέρει σε δύσκολη θέση και μαζί έχει φέρει σε δύσκολη θέση και τους αποδέκτες του! Όταν είχε πει ότι οι Κινγκς είναι Queens, δηλαδή βασίλισσες το κακό ήταν μικρό. Το ίδιο και οι περιπαικτικές του αναφορές στον Γιάο Μινγκ, καθώς ο Κινέζος σέντερ απέδειξε ότι διαθέτει χιούμορ. Δεν ίσχυσε, ωστόσο, τίποτε από όλα αυτά όταν σε συνέντευξή του ισχυρίστηκε ότι έχει κάνει σεξ με το μοντέλο, Σίντι Κρόφορντ, την τενίστρια, Βένους Γουϊλιαμς και την τραγουδίστρια, Αλίσια! Τα όσα είπε χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον από τα ΜΜΕ και εκείνος αναγκάστηκε να βγάλει ανακοίνωση! «Συγγνώμη Βένους.Συγγνώμη Σίντι. Συγγνώμη Αλίσια. Όσοι με ξέρουν, οι καλοί μου φίλοι, γνωρίζουν πως είμαι χιουμορίστας. Συγγνώμη αν πλήγωσα τα συναισθήματά σας».

Παρόλα αυτά, ως οικογενειάρχης υπήρξε άψογος (μέχρι το διαζύγιό του τουλάχιστον τον Νοέμβρη του 2009), ενώ κάποτε δεν δίστασε να παραδεχθεί πως οι γυναίκες με τις οποίες πλάγιασε στην ζωή του είναι πολύ λίγες! Μία από αυτές ήταν η επί χρόνια σύντροφός του, Αρνέτα Γιάμπρου, με την οποία απέκτησε μία κορούλα, την Ταχίρα. Τον Δεκέμβριο του 2002 παντρεύτηκε την Σάνιε Ρασάν, με την οποία έχει τέσσερα παιδιά! Όλα τα παιδιά, όπως επίσης και ο γιος της γυναίκας του από προηγούμενη σχέση της, ζούσαν κάτω από την ίδια στέγη, μέχρι τον χωρισμό τους (ο οποίος, πάντως, δεν συνοδεύτηκε από σκάνδαλο…).

Ο ράπερ...

«Αν δείτε MTV όλοι οι τραγουδιστές δηλώνουν πως θα ήθελαν να είναι αθλητές και αν δείτε ESPN όλοι οι αθλητές θα ήθελαν να γίνουν τραγουδιστές», είχε δηλώσει κάποτε. Ο ίδιος, βέβαια, κατάφερε να τα συνδυάσει και τα δύο. Ήδη έχει κυκλοφορήσει έξι άλμπουμ και έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα... Φυσικά, κάθε χρόνο φροντίζει να δίνει το παρών –συνοδευόμενος πάντα από την όμορφη σύζυγό του- στα μουσικά βραβεία. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους τίτλους της δισκογραφικής του δουλειάς...

Shaq Diesel (1993)
Shaq Fu - Da Return (1994)
The Best of Shaquille O'Neal (1996)
You Can't Stop the Reign (1996)
Respect (1998)
Presents His Superfriends, Vol. 1 (2001, Unreleased)

Ο ηθοποιός...

Τα παρκέ τα κατέκτησε, το ίδιο και τα charts, μοιραία, λοιπόν, το επόμενο βήμα του είχε να κάνει με τον κινηματογράφο και το box office! Έχει λάβει μέρος σε επτά ταινίες –εκ των οποίων αρκετές πήγαν πολύ καλά εισπρακτικά-, σε δύο τηλεοπτικές σειρές, αλλά και σε 8 διαφημιστικά σποτάκια προϊοντων! Επίσης, έχει... πρωταγωνιστήσει και σε δεκάδες video games.

Οι ταινίες...

Blue Chips (1993), with actor Nick Nolte and Orlando Magic teammate Anfernee Hardaway
Kazaam (1996)
Good Burger (1997)
Steel (1997)
Freddy Got Fingered (2001)
Scary Movie 4 (2006)

Οι τηλεοπτικές σειρές...

"Shaquille" (2005), reality show on ESPN
"My Wife & Kids" (2003), Sitcom on Trouble

Jump street...
Κι αν νομίζεται πως τα όνειρα του Σακίλ Ο’ Νιλ έχουν εκπληρωθεί, κάνετε μέγα λάθος... Όπως κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει το όνειρό του είναι να υπηρετήσει το αστυνομικό σώμα και να γίνει σερίφης! Ήδη έχει μαθητεύσει στην ακαδημία της αστυνομίας του Λος Άντζελες και έχει αποκτήσει σχετικό χαρτί που του επιτρέπει οποιαδήποτε στιγμή το θελήσει, να ασκήσει το επάγγελμα. Μάλιστα, έχει ήδη κάνει την... πρακτική του, καθώς τον Δεκέμβριο του 2005 βοήθησε τις αρχές να φτάσουν στην σύλληψη του δράστη ενός απεχθούς εγκλήματος, του οποίου ήταν αυτόπτης μάρτυρας. Ο Ο’ Νιλ ισχυρίζεται ότι όταν εγκαταλείψει τα παρκέ, αυτό είναι το επάγγελμα που θα ακολουθήσει.

Ο επιχειρηματίας...

Μόλις από τον πρώτο χρόνο της παρουσίας του στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ τράβηξε το ενδιαφέρον των μεγάλων εταιριών (όχι μόνο για τις ικανότητές του, αλλά και λόγω μεγέθους), που θέλησαν να διαφημιστούν μέσω εκείνου. Πριν καν ντεμπουτάρει υπέγραψε συμβόλαιο με την Pepsi και την Reebok! Έκτοτε έχει λάβει μέρος σε δεκάδες διαφημίσεις, με το αζημίωτο φυσικά. Έχει την δική του δισκογραφική εταιρία, ενώ λανσάρει και ρούχα με την επωνυμία TWISM (The World is Mine)! Επίσης, έχει εκδόσει αρκετές βιογραφίες του.

Ο φιλάνθρωπος...

Το χρήμα ρέει άφθονο, αλλά εκείνος δεν είναι δούλος του. Και αυτό το αποδεικνύουν οι πράξεις του... Ήταν εκείνος που πλήρωσε μέχρι τελευταίο σεντ τα έξοδα της κηδείας του θρύλου του ΝΒΑ, Τζορτζ Μικαν. Όταν ο τυφώνας Κατρίνα σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του, ο Ο' Νιλ δεν αρκέστηκε στο να παραστεί απλός σε τηλεοπτικούς μαραθώνιους. Αγόρασε διαμερίσματα και μεγάλες ποσότητες φαγητού και τα πρόσφερε στα θύματα! Κάθε χρόνο μοιράζει ο ίδιος προσωπικά την ημέρα των "Ευχαριστιών" γαλοπούλες σε οικογένειες και παιδιά που έχουν ανάγκη. Την συγκεκριμένη μέρα την έχει ονομάσει "Shaqsgiving". Επίσης, με τα ίδια του τα χέρια κάθε χρόνο μοιράζει φορώντας σκούφο του άγιου βασίλη εκατοντάδες δώρα σε άπορα παιδιά, λέγοντας ότι... παίζει τον "Shaq-A-Claus"! Και το φιλανθρωπικό του έργο δεν τελειώνει εδώ... Έχει δημιουργήσει το ίδρυμα Real Model Foundation, ενώ είναι εκπρόσωπος του RIF (Reading Fundamental Inc). Πρόκειται για έναν οργανισμό που στοχεύει στο να διαβάζουν βιβλία τα μικρά παιδιά και όχι μόνο. Μέσω του προγράμματός του “Shaq Paq” παιδιά από όλη την χώρα που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα καλούνται να παρακολουθήσουν παιχνίδια της ομάδας του! Είναι μέλος του «Κάνε μια ευχή» και γενικώς βοηθά και σε άλλες πολλές φιλανθρωπικές κινήσεις.

Ο ατακαδόρος...
«Έχω βαρεθεί να ακούω για λεφτά, λεφτά, λεφτά, λεφτά. Το μόνο που θέλω να κάνω είναι να παίζω να πίνω Pepsi και να φορώ Reebok»!

«Δεν υπάρχει αν... Θέλω να παίζω σε ομάδα που είναι πρόθυμη να κερδίσει».

«Μια τυχερή βολή... αξίζει μία ακόμη».

«Η άμυνά μας είναι σαν το πυθαγόρειο θεώρημα: Δεν έχει απάντηση».

Έπειτα από την ανακοίνωση του Μπράιαν Χιλ ότι επιστρέφει στον πάγκο των Μάτζικ. «Είναι καλό που επιστρέφει. Όταν αγοράσω σε τρία χρόνια την ομάδα θα δουλεύει για εμένα».

Όταν ρωτήθηκε για τον... άσπονδο φίλο του Κόμπι Μπράιαν: «Συγγνώμη, ποιος είναι;».

http://www.superbasket.gr/permalink/140852.html

1 σχόλιο :

  1. Ξέρετε τι μου ήρθε στο μυαλό βρε παιδιά με αυτό το άκρως εντυπωσιακό βιογραφικό;
    Να το συγκρίναμε με το βιογραφικό ενός Έλληνα βουλευτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...