Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Πάμε Βιέννη..


Η Βιέννη βρίσκεται για δεύτερη χρονιά στην πρώτη θέση της κατάταξης με τις πόλεις με την καλύτερη ποιότητα ζωής, μπροστά από τη Ζυρίχη και τη Γενεύη, ενώ η Αθήνα καταλαμβάνει την 75η θέση του σχετικού καταλόγου, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της εταιρείας συμβούλων ανθρωπίνου δυναμικού Mercer.


«Το γεγονός αποτελεί μία μεγάλη επιβράβευση για κάθε Βιεννέζο πολίτη», σχολίασε ο δήμαρχος της αυστριακής πρωτεύουσας Μίχαελ Χόιπλ.



Έχοντας έκταση 415 τ.χμ. και αριθμώντας 1.680.000 κατοίκους, η Βιέννη καλύπτεται σε ποσοστό 56% από πράσινο, σε 1.000 κατοίκους της αναλογούν 392 αυτοκίνητα, το δίκτυο ποδηλατοδρόμων ανέρχεται σε 1.100 χιλιόμετρα, στην πόλη λειτουργούν 39 κινηματογράφοι και 1.648 εστιατόρια. Το δε ποσοστό ανεργίας ανέρχεται σε 8,4%.

Ως βάση αξιολόγησης της ποιότητας ζωής των πόλεων από τους συνεργάτες της «Mercer», χρησιμοποιούνται συνολικά 39 διαφορετικά κριτήρια που αφορούν, μεταξύ άλλων, πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και οικολογικές πτυχές. Σε αυτά προστίθενται και άλλοι παράγοντες, όπως προσωπική ασφάλεια και υγεία, δυνατότητες για μόρφωση, συγκοινωνιακά μέσα και παροχές σε δημόσιες υπηρεσίες.

Για τη Βιέννη, από πολιτικής άποψης, τονίζεται μεταξύ άλλων, το γεγονός της «σταθερής δημοκρατίας και του λειτουργούντος και αναγνωρισμένου συστήματος δικαιοσύνης», καθώς και η παντελής έλλειψη τρομοκρατικών επιθέσεων στα τελευταία δέκα χρόνια.

Μόλις πριν από μία εβδομάδα είχε ανακοινωθεί η ανακήρυξη της Βιέννης, για πέμπτη κατά σειρά χρονιά, ως «πρωτεύουσας των συνεδρίων», καθώς βρέθηκε και πάλι στην κορυφή του καταλόγου της διεθνούς στατιστικής, έχοντας φιλοξενήσει μέσα στον προηγούμενο χρόνο 160 συνέδρια, με τη Βαρκελώνη να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, με 135 συνέδρια, και το Παρίσι την τρίτη, με 131 συνέδρια.

Εξάλλου, τον περασμένο Ιανουάριο, η αυστριακή πρωτεύουσα είχε αποσπάσει και τον τίτλο της «δημοφιλέστερης πόλης της Ευρώπης», αφού, σύμφωνα με τη στατιστική της διεθνούς πύλης κρατήσεων μέσω διαδικτύου «Hotel Reservation Service», η οποία καταγράφει και αξιολογεί όλες τις κρατήσεις ξενοδοχείων, η Βιέννη βρέθηκε το 2009 στην πρώτη θέση των δημοφιλών ευρωπαϊκών πόλεων, ακολουθούμενη από το Παρίσι και το Λονδίνο.

Όπως και την προηγούμενη χρονιά, στην κατάταξη, μετά τη Βιέννη έρχεται η Ζυρίχη, ακολουθούμενη από τη Γενεύη, το Βανκούβερ του Καναδά και το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας. Στις επόμενες θέσεις βρίσκονται οι πόλεις Ντύσελντορφ, Φρανκφούρτη, Μόναχο, Βέρνη και Σίδνεϊ. Η Αθήνα εντοπίζεται στη 75η θέση, ενώ τελευταία του καταλόγου των 221 είναι η Βαγδάτη.

www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...