Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Η σφαγή στην Πλατεία Τιανανμέν (4 Ιουνίου 1989)


Share

Σαν σήμερα εικοσιένα χρόνια πριν το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας γράφει μία από τις πιο μαύρες σελίδες του: στις 4 Ιουνίου του 1989 ο στρατός βγαίνει με τανκς στους δρόμους της κινεζικής πρωτεύουσας και ανοίγει πυρ αδιακρίτως στους συγκεντρωμένους φοιτητές της Πλατείας Τιανανμέν. Οι νεκροί εκατοντάδες…



Τα τανκς είχαν βγει στους δρόμους του Πεκίνου από το βράδυ της 3ης Ιουνίου του 1989 και κατέληξαν στην πλατεία από διαφορετικές κατευθύνσεις.

Οι διαδηλωτές, φοιτητές στην πλειονότητά τους, είχαν καταλάβει την πλατεία αρκετές εβδομάδες πριν, αρνούμενοι να απομακρυνθούν χωρίς να έχει ικανοποιηθεί το αίτημά τους για δημοκρατική μεταρρύθμιση του καθεστώτος.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν με τη πορεία φοιτητών στην μνήμη του πρώην γ.γ. του ΚΚΚ Χου Γιάο Μπάνγκ, ο οποίος είχε αποβιώσει μία εβδομάδα πριν.

Καθώς οι μέρες περνούσαν, εκατομμύρια άνθρωποι, εξαγριωμένοι από την επικρατούσα εκτεταμένη διαφθορά, ένωσαν τη φωνή τους με τους φοιτητές, ζητώντας εκδημοκρατισμό του καθεστώτος.

Παρά τις επίμονες εκκλήσεις από την επίσημη ηγεσία του Κόμματος να αποχωρήσουν οι διαδηλωτές, οι τελευταίοι παρέμειναν την πλατεία.

Κατά τη διάρκεια της 3ης Ιουνίου του 1989, η κινεζική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει ότι θα λάμβανε οποιοδήποτε μέτρο για να πατάξει το «κοινωνικό χάος», όπως χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις.

Παρά το γεγονός ότι η βίαιη πάταξη των διαδηλώσεων θεωρείτο σχεδόν βέβαιη, η έκταση της θηριωδίας σόκαρε, προκαλώντας οξύτατες αντιδράσεις σε όλον τον κόσμο.

Ο τότε αμερικανός πρόεδρος κ. Τζορτζ Μπους εξέφρασε την αποδοκιμασία του για τη χρήση βίας, ενώ η πρωθυπουργός της Βρετανίας κυρία Μάργκαρετ Θάτσερ δήλωσε «σοκαρισμένη από τους τουφεκισμούς».

Το πρωί της 4ης Ιουνίου του 1989 σκοτώθηκαν τουλάχιστον άλλα 30 άτομα από δύο ομοβροντίες πυροβολισμών χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση. Οι διαδηλωτές υποχώρησαν αφήνοντας στους δρόμους πτώματα.

Οι διαδηλώσεις στην Πλατεία Τιανανμέν έχουν χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη πρόκληση κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος της Κίνας από την επανάσταση του 1949.

Οργανώθηκαν από τους φοιτητές με στόχο να συμπέσουν με την προγραμματισμένη επίσκεψη του τότε σοβιετικού ηγέτη κ. Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και αίτημα την ύπαρξη δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.

Παρά τις διαβεβαιώσεις των πολιτικών, ο στρατός κατέβηκε στους δρόμους για να απομακρύνει τους διαδηλωτές.

Εκατοντάδες και ενδεχομένως χιλιάδες σκοτώθηκαν κατά τη «σφαγή της Τιανανμέν», όπως έχει πλέον μείνει στη συλλογική μνήμη.

Ο ακριβής αριθμός τους εξακολουθεί να παραμένει έως σήμερα άγνωστος…

www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...