Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Η εκμετάλλευση του Μουντιάλ


Share

Με λιγότερο από 2 ευρώ την ημέρα αμείβονται οι εργάτες του εργοστασίου που κατασκευάζει τα αντίγραφα της επίσημης μπάλας του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Πακιστάν, όπως αποκαλύπτει με δημοσίευμα της την Παρασκευή (4/6) η βρετανική Daily Telegraph.



Η εφημερίδα δημοσιεύει έκθεση του Διεθνές Φόρουμ Εργατικών Δικαιωμάτων, η οποία αποκαλύπτει πως για τη γιορτή του ποδοσφαίρου κάποιοι άνθρωποι εξαναγκάζονται σε 12 και 14 ώρες ασταμάτητης εργασίας, το ημερομίσθιο των οποίων δεν ξεπερνά τα 2 δολάρια.

Το εργοστάσιο της Adidas που παράγει το 70% του συνόλου των αντιγράφων της επίσημης μπάλας του Μουντιάλ βρίσκεται στο Πακιστάν και οι εργάτες καταγγέλλουν πρωτόγονες συνθήκες εργασίας.

“Η ραφή για μια και μοναδική μπάλα παίρνει 2,5 ώρες για να ολοκληρωθεί” λέει ένας εργάτης στην Telegraph, προσθέτοντας πως “τις καλές ημέρες μπορεί να έχεις ολοκληρώσει τόσες μπάλες όσες σου εξασφαλίζουν 2 δολάρια. Όμως συνήθως βγάζω γύρω στο 1 ευρώ. Μπορεί και λίγο παραπάνω”.

Ο εργάτης, που για ευνόητους λόγους αρνήθηκε να δώσει το όνομα του, λέει ότι θέλει να βρει μια καλύτερη δουλειά, όμως το ποσοστό της ανεργίας έχει φτάσει στα ύψη: “ Αυτό εκμεταλλεύονται οι εργοδότες, γι' αυτό την αμοιβή μου μπορούν να την κανονίζουν αυτοί, χωρίς να φοβούνται αν θα ξεμείνουν από προσωπικό”.

Το εργοστάσιο απασχολεί 218 εργάτες.

Σύμφωνα με την Έκθεση του Φόρουμ, πάνω από τους μισούς δηλώνουν πως ο μισθός τους απέχει πολύ από τον νόμιμο βασικό μηνιαίο μισθό στο Πακιστάν. “Και αυτό συμβαίνει κατ' εξακολούθηση τα τελευταία 15 χρόνια στη χώρα” υποστηρίζει η διευθύντρια του Φόρουμ Τρίνα Τόκκο. “Υπάρχουν εργάτες που βγάζουν 80 λεπτά την ημέρα...” αναφέρει χαρακτηριστικά, καταγγέλωντας πως οι βιομηχανίες αγνοούν επιδεικτικά τους νόμους του κράτους.

Η ίδια η Adidas “αρνείται” τους ισχυρισμούς της έκθεσης και των εργαζομένων, λέγοντας πως οι εργάτες παίρνουν παραπάνω λεφτά, αφού το ωρομίσθιο τους είναι της τάξης των 2,7 δολαρίων την ημέρα...

Αυτό σημαίνει πως ο μηνιαίος τους μισθός είναι περίπου 72 δολάρια το μήνα, όταν για μια οικογένεια χρειάζονται τα διπλά προκειμένου να παρέχουν στα παιδιά τους τα απαραίτητα για το σχολείο, να πληρώσουν νοίκι, ηλεκτρικό και τροφή.

Το θέμα είναι πως από τον Δεκέμβριο, η παραγωγή των μπαλών έχει αυξηθεί κατά πέντε φορές, με το εργοστάσιο να βγάζει 25.000 μπάλες την ημέρα.

Ο Γουίλιαμ Άντερσον, επικεφαλής του εργοστασίου της Adidas στο Πακιστάν υποστηρίζει:

“Ο εργάτης που ράβει τις μπάλες στο εργοστάσιο μας είναι υπερήφανος που μπορεί και το κάνει. Αυτοί οι άνθρωποι ζουν μια σκληρή ζωή, αλλά αν το καλοσκεφτείτε εμείς τους πληρώνουμε περισσότερα από όσα θα έβγαζαν αν απασχολούνταν ως αγρότες. Εξάλλου οι ίδιοι δεν θεωρούν ότι είναι φτωχοί”.

www.cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...