Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Οίκοι αξιολόγησης:Οι μεγαλύτεροι κερδοσκόποι

Share
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος έρχονται για άλλη μια φορά σήμερα οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, καθώς η αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσο θα «ανακρίνει» τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Warren Buffett, καθώς και παλαιούς και νυν διοικητικούς της Moody’s Investors Service, για τον ρόλο του κλάδου στην μεγάλη κρίση.


Η απόφαση των βουλευτών και εποπτών να θέσουν στο μικροσκόπιο τους οίκους αξιολόγησης, έχει καταφέρει τεράστιο πλήγμα στην τιμή της μετοχής της Moody’s καθώς και της McGraw Hill, του ομίλου media που κατέχει τον έταιρο μεγάλο οίκο, Standard & Poor’s.
Από τα μέσα Απριλιου, η μετοχή της Moody’s έχει διολισθήσει 35% και της McGraw Hill 27%.

Τα λάθη που έκαναν οι οίκοι αξιολόγησης στις παραμονές της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, έχουν έλθει στην επιφάνεια κατόπιν έρευνας της αμερικανικής Γερουσίας στα μέσα Απριλίου, που αποκάλυψε μια σειρά ενοχοποιητικά e-mails από εργαζόμενους στον οίκο αξιολόγησης, σχετικά με κακοδιαχείριση σε αξιολογήσεις ομολόγων που σχετίζονταν με ριψοκίνδυνα στεγαστικά δάνεια.

Ο κ. Carl Levin, Δημοκρατικός γερουσιαστής που είναι επικεφαλής της επιτροπής της Γερουσίας, δήλωσε ότι ελπίζει με τα πορίσματα να επηρεαστεί η επικείμενη μεταρρύθμιση της χρηματοπιστωτικής εποπτείας, που κατά την γνώμη του δεν είναι αρκετά δυναμική ώστε να πατάξει τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που υπάρχουτν μεταξύ των οίκων και των επενδυτικών τραπεζώνοποίες πληρώνουν εταιρίες όπως η Moody’s και η S&P για τις υπηρεσίες τους.

Για να εξαλειφθεί το φαινόμενο του «παζαριού», όπου οι εκδότες χρεογράφων προσλαμβάνουν τους οίκους οι οποίοι τους δίνουν τις καλυτερες βαθμολογίες, οι προτάσεις μεταρρύθμισης προβλέπουν την ανάθεση έργων από τις εποπτικές αρχές.

Ετσι, θα περιοριστεί το δυνητικό μερίδιο αγοράς και τα έσοδα που μπορεί να καταλάβει έκαστος οίκος.

Παρά πάντως τις κινήσεις αύξησης της εποπτείας, το βασικό επιχειρηματικό μοντέλο που στηρίζει τα κέρδη των οίκων αξιολόγησης, παραμένει άθικτο. Επί το πλείστον, οι εκδότες που πωλούν ομόλογα πληρώνουν για τις αξιολογήσεις, και το κόστος συνήθως ενσωματώνεται στο κόστος χρηματοδότησης.

ΠΗΓΗ: FT.com






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...