Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Διεθνής Κατακραυγή


Share

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Διεθνή κατακραυγή έχει προκαλέσει η αιματηρή επίθεση των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ εναντίον του Στολίσκου της Ελευθερίας, ο οποίος μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας, ενώ έπλεε σε διεθνή ύδατα.



Ανάκληση πρέσβη

Η αιματοχυσία στην ανατολική Μεσόγειο πυροδότησε μαζικές κινητοποιήσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και κύμα λαϊκής οργής στην Τουρκία, όπου ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν διέταξε την ανάκληση του πρέσβη της χώρας στο Ισραήλ και έκανε λόγο για «κρατική τρομοκρατία». Υστερα από αίτημα της Τουρκίας και του Λιβάνου συγκλήθηκε χθες έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα. Παράλληλα, Ισραηλινοί αναλυτές εξέφραζαν φόβους για μια τρίτη Ιντιφάντα σε περίπτωση επιβεβαίωσης της πληροφορίας ότι πολιτικό πρόσωπο της αραβικής μειονότητας συγκαταλέγεται ανάμεσα στους νεκρούς.
Δεδομένου ότι μέχρι αργά χθες το βράδυ πέντε από τα έξι πλοία του στολίσκου «οδηγούνταν» στο λιμάνι της Ασντόντ, η μοναδική πληροφόρηση για τον αριθμό των θυμάτων προερχόταν από τον ισραηλινό στρατό. Σύμφωνα με αυτήν, εννέα ακτιβιστές του διεθνούς κινήματος «Ενα Καράβι για τη Γάζα» έπεσαν νεκροί τα ξημερώματα της Δευτέρας από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών. Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες αναφορικά με τους τραυματίες, αλλά και την εθνικότητα των νεκρών. Πάντως στην αποστολή, η οποία μετέφερε 10.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας, συμμετείχαν περισσότεροι από επτακόσιοι ακτιβιστές, στη συντριπτική τους πλειονότητα από την Τουρκία.

Αδιευκρίνιστες παραμένουν και οι συνθήκες υπό τις οποίες η στρατιωτική επέμβαση στο μεγαλύτερο πλοίο του στολίσκου, το τουρκικό «Μάβι Μαρμαρά», πήρε διαστάσεις σφαγής. Εκπρόσωποι της οργάνωσης «Ενα Καράβι για τη Γάζα» και Τούρκοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι επέβαιναν στο «Μάβι Μαρμαρά», υποστηρίζουν ότι οι Ισραηλινοί καταδρομείς άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως, δίχως να προκληθούν. Σύμφωνα δε με αραβικά και τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, της εφόδου των καταδρομέων στα έξι πλοία του στολίσκου προηγήθηκαν επιθέσεις με αληθινά πυρά από ελικόπτερα. Η ισραηλινή κυβέρνηση, από την πλευρά της, επιμένει ότι οι καταδρομείς δέχτηκαν συντονισμένη επίθεση με μαχαίρια, λοστούς και καραμπίνες από τους ακτιβιστές στο «Μάβι Μαρμαρά».

Αίσθηση προκάλεσε, ακόμα, η δήλωση του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας, Εχούντ Μπάρακ, ο οποίος ναι μεν εξέφρασε τη λύπη του για τις ανθρώπινες απώλειες, αλλά δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει τους ακτιβιστές «υποστηρικτές της Χαμάς και άρα της τρομοκρατίας» και πως δεν συντρέχει λόγος για ανθρωπιστικές αποστολές στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς στην περιοχή «δεν υφίσταται ανθρωπιστική κρίση».

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...