Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Πάνω από 6.000 "καρφωτές" στο ΣΔΟΕ

Share

 
«Χαμός… κυρίου» γίνεται στο τηλεφωνικό κέντρο του ΣΔΟΕ που δεν προλαβαίνει να απαντά και να υποδέχεται τις καταγγελίες για υποθέσεις ύποπτες για φοροδιαφυγή. Στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2010 έχουν φθάσει στο ΣΔΟΕ περίπου 6.000 καταγγελίες πολιτών, έναντι 4.000 καταγγελιών που έγιναν ολόκληρο το 2009. Και οι εκτιμήσεις παραγόντων του ΣΔΟΕ συγκλίνουν στην άποψη ότι εάν οι καταγγελίες συνεχιστούν με τον συγκεκριμένο ρυθμό τότε ο αριθμός τους θα είναι τελικά υπερδιπλάσιος σε σχέση με πέρυσι!


Οι περισσότερες καταγγέλλιες, όπως ήταν αναμενόμενο, αφορούν περιπτώσεις επιχειρήσεων που δεν εκδίδουν ή "καπελώνουν" έως και 60% (!) την κάθε απόδειξη, επιβαρύνοντας τον συναλλασσόμενο όχι μόνο με "ΦΠΑ" αλλά και με το φόρο εισοδήματος που θα πλήρωνε ο εκδότης της απόδειξης.

Οι καταγγελίες πολιτών γίνονται ανώνυμες και επώνυμε, φθάνουν στο ΣΔΟΕ μέσω του τετραψήφιου αριθμού 1517 και περνούν πρώτα από μια διαδικασία αξιολόγησης και εξακρίβωσης προτού ανατεθούν στους ράμπο του υπουργείου Οικονομικών.

Ο μεγαλύτερος όγκος των καταγγελιών αφορά γιατρούς, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κηπουρούς, ελαιοχρωματιστές, τεχνίτες, παρκαδόρους κλπ.

Εκτός από τους ελέγχους σε νησιά και στον τομέα της ψυχαγωγίας και του τουρισμού, το Σώμα Διώξης Οικονομικού Εγκλήματος έχοντας εντοπίσει τις βασικές πηγές φοροδιαφυγής, σε συνεργασία και με άλλα υπουργεία, προχωρά σε ελέγχους για:

• παράνομες επιστροφές ΦΠΑ αγροτικών προϊόντων και ελέγχους σε αγροτικούς συνεταιρισμούς.
• υποθέσεις παραεμπορίου, λαθρεμπορίου προϊόντων καπνού και εμπόριο ναρκωτικών
• συνταγογραφήσεις ιατρών, φαρμακαποθήκες και φαρμακεία για συνταγές που εκτελούνται σε βάρος ασφαλιστικών ταμείων.
• προμήθειες δημόσιων νοσοκομείων αναλώσιμων, χειρουργικών και ορθοπεδικών υλικών.
• παράνομες διαφημιστικές πινακίδες
• θυγατρικές εταιρίες του ΟΣΕ.
• προμήθειες φρεγατών και υποβρυχίων.

Παράλληλα διερευνώνται οι πάνω από 200 περιπτώσεις ακινήτων που ανήκουν σε offshore εταιρίες και ελέγχονται ως προςτο ιδιοκτησιακό καθεστώς τους, τις δηλώσεις και τις καταβολές φόρων.

Από την έναρξη της εφαρμογής του νέου φορολογικού νόμου, την περίοδο Απριλίου-Μαΐου 2010 και μόνο για την Αττική έχουν διενεργηθεί 802 έλεγχοι σε κέντρα διασκέδασης-χώρους μαζικής εστίασης, έναντι 501 την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Οι έλεγχοι έχουν βρει 449 παραβάτες έναντι 210 το 2009, ενώ έχουν καταγράψει συνολικά 23.021 παραβάσεις (έναντι μόλις 860 το 2009.

Του Στέλιου Κράλογλου 
Πηγή: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...