Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2010

...Μια τουτουϊστορία για την Ελλάδα μας!

Share
...κάποτε μας έλεγαν πως όποιος έχει αυτοκίνητο (όνειρο ζωής για πολλούς) ανεβαίνει και κοινωνικά! Τότε βγήκαν οι τιμές για ένα αυτοκίνητο στην Ελλάδα,.. που ο κάθε Έλληνας πρέπει να πληρώσει εκτός από το ίδιο το αυτοκίνητο, θα πρέπει να πληρώσει και φόρους, παράβολα για διάφορα πράγματα, μέχρι και παράβολο που είναι για όταν είναι πια αχρείαστο το αυτοκίνητο να έχουμε πληρώσει και για τη καταστροφή του! Μιλάμε φυσικά για τα τεράστια αυτοκίνητα μαούνες, που είχαν φανταχτερά χρώματα για να φαίνονται και να καμαρώνουν όσοι τα έχουν! Που χωρούσαν μέσα 6-7 άτομα, που είχαν χοντρή λαμαρίνα που δεν χάλαγε με τίποτα και έκαιγαν απλή βενζίνη! Αν χαλούσαν, άνοιγες το καπό και έβαζες λίγο χεράκι, και σε πήγαινε!


Οι έλληνες σκύβουν κάτω το κεφάλι, είχαν τρύπιες κάλτσες και αγόρασαν ένα αυτοκίνητο, για να τους περιμένει κάτω από το σπίτι αλλά δεν είχαν χρήματα για βενζίνη, έφτανε που το είχαν! Καλό είναι, επιτέλους κάθε Κυριακή βγαίνουν όλοι έξω με κουβάδες για να πλύνουν τη κουρσάρα τους, να τη χαϊδέψουν και να γουστάρουν που όλη η γειτονιά θα τους δει που έχουν τέτοια κουρσάρα! Κανένας από τη γειτονιά δεν ξέρει πως έχουν τρύπια κάλτσα, εκτός από αν δουν τους δοσάτζήδες που έρχονταν κάθε μήνα, το φέσι στο μανάβη και στο μπακάλη, αλλά είχαν τη κούρσα των ονείρων τους...

Τα πρώτα αυτοκίνητα έκανα την εμφάνισή τους, μαζί με την εντύπωσή τους στις γειτονιές! Μετά τους είπαν, πως για να έχουν δρόμους θα πρέπει να πληρώσουν! Μη φοβάστε είπαν, δεν θα πληρώσετε πολλά, απλά θα βάλουμε διόδια και θα έχετε δρόμους απίστευτους για να χαρείτε τη κούρσα σας και να είστε Ευρωπαίοι! Είπαν τότε, δεν πειράζει, ας πληρώσουμε λίγα διόδια, φτηνά είναι και θα γίνουμε Ευρώπη! Μετά από λίγο καιρό, εκεί που τα συνήθισαν τα διόδια, και έλεγε ο μέσος Έλληνας πως θα πρέπει να πληρώσει βενζίνη και δύο σταθμούς διοδίων, ξαφνικά είδαν πως έβαλαν και άλλο σταθμό διοδίων ανάμεσα στους προϋπάρχοντες!

Συνηθίζει πάλι ο γνωστός Έλληνας τους τρεις σταθμούς διοδίων και του λένε αύξηση στα διόδια γιατί υπάρχουν προβλήματα για να φτιαχτούν αυτοί οι Ευρωπαϊκοί δρόμοι! Δαγκώνεται ο Έλληνας, αλλά δεν πειράζει, μάλλον όταν τους σχεδίαζαν δεν είχαν προσέξει πως για να γίνουν οι δρόμοι στα βουνά είναι δύσκολο και ακριβό στην υλοποίηση! Αλλωστε ακόμα στην ΕΟ μπορείς να πας σε λίγο χρόνο, οι δρόμοι είναι ακόμα άδειοι με λίγα αυτοκίνητα, νιώθουμε από τους λίγους που έχουν ρόδα!

Μετά τους είπαν πως η κούρσα καίει πολλή βενζίνη, πως κάνει κακό στο περιβάλλον και πως δεν είναι ασφαλή για όσους το οδηγούν γιατί είναι από χοντρή λαμαρίνα και όχι από λεπτό αλουμίνιο! Τους είπαν πως επειδή είναι πολλά τα αυτοκίνητα, για να παρκάρουν εύκολα πρέπει να είναι μικρό! Για να πηγαίνουν κάπου πρέπει να έχουν κλιματιστικό και abs! Ετσι πούλησαν όσο-όσο τις παλιές κούρσες τους και αγόρασαν άλλα μικρότερα με όλα τα κομφόρ! Προς έκπληξή του Έλληνα πάλι, ενώ είναι πιο μικρό το αυτοκίνητο, με πιο λεπτά υλικά είναι πιο ακριβά από τα παλιά! Εχουν καταλύτη που είναι καρκινογόνος, και μέχρι να τα ξεπληρώσουν έχουν γίνει σαράβαλα σε σχέση της παλιάς τους κούρσας! Ασε που όταν χτυπήσει λίγο, εκεί που στη κούρσα θα χάλαγε το φανάρι, τώρα πρέπει να αλλάξει προφυλακτήρα, φτερό, φανάρι, φλας, και ότι άλλο μπορεί να υπάρχει και σε τιμές που θα πρέπει να δουλέψει μήνες για να τα βγάλει αυτά τα χρήματα! Κοιτάει κάτω από το σπίτι και βλέπει πολλά νέα αυτοκίνητα, πια δεν μπορείς εύκολα να παρκάρεις! Ο δρόμος παραμένει όλο λακούβες, όσο για την Εθνική Οδό, ακούς πως ειδικά στην Αθηνών-Πατρών χάνεται κάθε μέρα κόσμος...

Οι δρόμοι ακόμα δεν έχουν γίνει και περιμένει να βγει έξω! Του λένε, πως πρέπει να πληρώσει και σηματάκι, που να μην αγχώνεται δεν είναι ακριβό! Μάλιστα στα μικρά αυτοκίνητα θα είναι γελοίο σαν κόστος! Μη ξεχάσει κι όλας να πάει στα ΚΤΕΟ, τί είναι αυτό πάλι? Μα είναι αυτοκίνητο 5ετίας, τί θα πάθει? Μπορεί να βγάζει περισσότερο μονοξείδιο του άνθρακα και είναι κακό στο περιβάλλον, είχαν έτοιμη την απάντηση! Οπα, αυτό ακούστηκε φοβερό και πολύ κακό για τα παιδιά μας, οπότε ας πληρώσουμε αυτό το σηματάκι και να περάσουμε και από ΚΤΕΟ, καλό θα είναι για τα παιδιά μας! Δεν πειράζει που έτσι κι αλλιώς κάνουμε καλό για τη φύση! Ανοίγεις το καπό συνηθισμένος από το παλιό σου αυτοκίνητο που ήξερες τί να κάνεις και τί βλέπεις? Ενα άλλο καπάκι λες και είναι από διαστημόπλοιο που κανένας θνητός δεν μπορεί να απλώσει χέρι! Αν μείνεις, έμεινες και απλά τώρα πρέπει να έχεις και οδική βοήθεια στο συμβόλαιό σου και να το πηγαίνεις μόνο σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο για όποια επισκευή και με τιμή που ορίζουν αυτοί σαν μαστόρια που είναι και εσύ πια δεν μπορείς να ελέγξεις τίποτα...

Ο καιρός περνάει, βγαίνουν τα οικολογικά αυτοκίνητα που κάνουν ακόμα καλύτερο στη φύση, άρα και στα παιδιά μας, ας πάρουμε από αυτό που λένε! Εκεί λοιπόν, αντί να μας κάνουν έκπτωση σαν κράτος, αφού δεν κάνουμε κάτι κακό και βοηθούμε και τη φύση, μας λένε πως είναι ακόμα πιο ακριβό γιατί απλά είναι καινούργια τεχνολογία και για αυτό είναι λογικό να είναι ακριβή! Δεν σκεφτόμαστε πως... ρε παιδιά είναι νέα τεχνολογία, που όμως θα υπάρχει για πολλά χρόνια, δεν είναι δυνατόν να βγάλουν όλα τα έξοδα στα πρώτα πέντε χρόνια, εκτός και αν ξέρουν κάτι που δεν μας λένε, πχ πως σε πέντε χρόνια θα μας πουν πως έβγαλαν άλλη τεχνολογία ακόμα πιο καλή! Συμφωνούμε, γιατί έτσι μάθαμε, πάντα να σκύβουμε κεφάλι και να συμφωνούμε! Οπα, δεν έχουμε τόσα χρήματα, μας λένε τότε, ας στείλουμε το παλιό μας αυτοκίνητο (5-8ετίας) για απόσυρση και θα μας δώσουν 1000 ευρώ και τα υπόλοιπα ας τα πάρουμε με δάνειο από καμία τράπεζα! Αλλωστε οι τράπεζες μας παρακαλούν να πάμε από εκεί, μας παίρνουν τηλέφωνα για να παραλάβουμε δάνεια, κάρτες, να πάρουμε ό,τι φανταστούμε και ας είμαστε άνεργοι, όλοι οι καλοί χωράνε!

Ο καιρός ξαναπερνάει, ξαφνικά το σηματάκι έγινε ολόκληρος μισθός και ακόμα δεν έχει ρωτήσει κανένας γιατί το πληρώνουμε, αφού δεν είναι ανταποδοτικό σε κάτι! Το αυτοκίνητο το έχουμε πληρώσει μέχρι να γίνει και παλιοσίδερα, να ανακυκλωθεί και τα χρήματα να τα πάρει άλλος, μια που ο τόνος αλουμινίου σίγουρα έχει κάποια τιμή, οι δρόμοι βγαίνουν από την Εθνική Οδοποιία και πληρώνουμε και διόδια, όσο για πάρκινγκ κάτω από το σπίτι μας πια δεν υπάρχει! Κανένας δεν ξέρει να πει γιατί πληρώνουμε αυτά τα σηματάκια και πού πάνε αυτά τα χρήματα! Στη τελική, παίρνω ένα αυτοκίνητο, δεν πληρώνω ποτέ σηματάκι και μετά από δέκα χρόνια το πετάω στη θάλασσα, λιγότερο θα μου έχει κοστίσει από το να δίνω κάθε χρόνο στην εφορία, γιατί ποιός θα αγοράσει δεκαετίας αυτοκίνητο αν πληρώνω σηματάκι κάθε χρόνο 800 ευρώ?

Βγαίνω στην Εθνική Οδο μια που έχει καλοκαιρία! Τί να δώ? Τίποτα, ακόμα οι άνθρωποι σκοτώνονται στην Αθηνών-Πατρών, τα Τέμπη είναι ακόμα κλειστά εδώ και μήνες, κοντεύει χρόνος, οι λακούβες είναι άπειρες, όσες σχεδόν και οι ανάποδες στροφές! Οσο για κίνηση? Αλλο πράμα! Ξαφνικά είδα πως άνοιξαν και άλλα διόδια που φυσικά πάλι όλα ακρίβυναν! Θυμάμαι τότε πως η βενζίνη είχε 20 δρχ το λίτρο και τώρα έχει 580 δρχ και μου φαίνεται τώρα που την έκανα σε δρχ λίγο ακριβή!

Μια που τα κατάφερα, το είχα όνειρο εδώ και χρόνια να βγω με το αυτοκίνητο στην Ευρώπη και να τους πω πως επιτέλους είμαι και εγώ σαν εσάς Ευρωπαίος ξεκίνησα για τα ξένα! Τότε κατάλαβα τί είναι Εθνικοί Οδοί, τί είναι επαρχιακοί δρόμοι, τί πληρώνουν αυτοί για το αυτοκίνητό τους και πού πάνε τα χρήματά μας! Απλά πάλι επέστρεψα πίσω στην Ελλάδα, με μούτζωσα και κλότσησα το αυτοκίνητό μου, γιατί κατάλαβα πως για να το έχω, το πλήρωσα με πολλά χρόνια εργασίας, χωρίς να κερδίσω τίποτα και κάποιοι απλά να κερδίζουν για να με κάνουν να νομίζω πως κάτι είμαι!

...ναι είμαι βλάκας που τους ψήφισα και τους πίστεψα πως κάποτε θα γίνω Ευρωπαίος! Εξω έχουν και αυτοί βουνά που περνάει δρόμος, μπορεί να λέγονται και Αλπεις, αλλά για να γίνουν οι δρόμοι αυτοί πληρώνουν το 1/4ο της τιμής για ένα Ελληνικό δρόμο! Απίστευτο αλλά ποτέ δεν κλείνουν όπως τα Τέμπη, είναι όλοι με προδιαγραφές που δεν γλιστράει με όποιο καιρό και αν πας! Ακούς διαφορετικά το ίδιο σου αυτοκίνητο που στην Ελλάδα κάνει σαν χαλασμένος κούκος σε μίξερ! Υπάρχει σήμανση για κάθε διαδρομή, καμία λακκούβα ικανή να σε βγάλει εκτός διαδρομής και καλοσχεδιασμένα πεζοδρόμια για να περπατήσεις με το παιδί σου! Πολύ πράσινο που εδώ εμείς το καίμε για να περάσουν δρόμοι και άλλοι να χτίσουν σπίτια και εμείς νομίζουμε πως επειδή πήραμε το ίδιο αυτοκίνητο που πήρε και ο Γερμανός γίναμε Ευρωπαίοι...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...