Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Ποιος έχει το υψηλότερο καταγεγραμμένο IQ?

by xray


Μήπως είναι ο Στίβεν Χώκινγκ, μήπως ο Τζορτζ Μπους; Όχι, δεν είναι ο Στίβεν Χώκινγκ, μηδέ ο Τζορτζ Μπους. Ούτε ο Μπιλ Γκέιτς, ούτε ο Στιβ, ούτε, ούτε κανείς άλλος αρσενικός. Είναι μια γυναίκα. Μια συμπαθέστατη παρουσιάστρια, η Μέριλυν βος Σάβαντ, γεννημένη το 46, αρθρογράφος σε περιοδικά στην Αμερική, η οποία διαθέτει το καταγεγραμμένο στο βιβλίο Γκίνες ρεκόρ IQ τν 228 πόντων!. (To 1990 το βιβλίο Γκίνες κατάργησε το συγκεκριμένο ρεκόρ, καθώς δεν υπάρχει απολύτως αξιόπιστος τρόπος μέτρησής του).





Η κυρία λοιπόν, από την εβδομαδιαία στήλη της στο Parade, “Ask Merilyn”, απαντάει σε επιλεγμένες ερωτήσεις αναγνωστών και λύνει μαθηματικά, λογικά ή άλλα παζλ και προβλήματα που της θέτουν αναγνώστες με μεγάλη επιτυχία. Έχει εκδώσει διάφορα βιβλία και συνεχίζει ακάθεκτη να προκαλεί τους πιο έξυπνους αναγνώστες της με το μυαλό της.
Ενδεικτικά, δύο από τα προβλήματα που της έχουν τεθεί:
1: Σε ένα τηλεπαιχνίδι, σας δίνεται η επιλογή από τρεις πόρτες. Πίσω από τη μία υπάρχει ένα αυτοκίνητο, ενώ πίσω από τις άλλες, από μια κατσίκα. Εσείς διαλέγετε τη μια πόρτα, ας πούμε την υπ’ αριθμόν 1. Ο παρουσιαστής ανοίγει την υπ’ αριθμόν 3 και βλέπουν όλοι μια κατσίκα. Στη συνέχεια σας προτείνει: Επιμένετε στην πρώτη σας επιλογή, ή θέλετε να αλλάξετε και να διαλέξετε την πόρτα νο 2?
Το ερώτημα είναι αν συμφέρει περισσότερο η εμμονή στην πρώτη επιλογή, ή το να αλλάξετε πόρτα.
2: Θέλετε να αγοράσετε ένα σκυλάκι. Θέλετε να είναι αρσενικό. Πάτε λοιπόν σε ένα αντίστοιχο κατάστημα (γιατί δεν έχετε ενημερωθεί για τις άθλιες συνθήκες που ζουν τα σκυλάκια αναπαραγωγής, ή γιατί δεν ενδιαφέρεστε) και λέτε στην πωλήτρια τι θέλετε. Εκείνη σας λέει ότι έχει δύο υποψήφια, αλλά δεν ξέρει αν είναι αρσενικά, θηλυκά, ή ζευγάρι. Της λέτε ότι θέλετε αρσενικό οπωσδήποτε και εκείνη τηλεφωνεί στον υπάλληλο που εκείνη τη στιγμή τα κάνει μπάνιο. Τον ρωτάει, είναι το ένα τουλάχιστον αρσενικό; Σας πληροφορεί λοιπόν, ότι ναι, το ένα είναι αρσενικό.
Το ερώτημα είναι πόσες είναι οι πιθανότητες να είναι το άλλο αρσενικό;
Για να σας δω...
ΥΓ: Ο Χώκινγκ, έχει λίγο παραπάνω από 200. Ο Μπους δεν ξέρω ακριβώς.

11 σχόλια :

  1. o karl exei 347 kai o backstuber 732 meta aapo merikes bires..to guiness omos den to ixere auto to ixere?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. To πρώτο το ξέρω οπότε δεν το χαλάω.

    Το δεύτερο.. μετά απο συζήτηση με φίλο, 50% λέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το πρώτο το ξέρουμε από το 21 το έργο ε Badstuber; Για το δεύτερο υπάρχει η πιθανότητα να έχει κάνει μπάνιο κσι τα δύο σκυλάκια όταν απαντά. Άρα οι πιθανότητες να είναι και το άλλο πάνε στο 1/3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΑ, Αθ, ΘΘ! Αποκλείεται το ΘΘ άρα πως βγαίνει το 1/3? Θα ήταν νομίζω 1/3 αν μας ενδιέφερε η διάταξη. (ΑΑ, ΑΘ, ΘΑ, ΘΘ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ερώτημα: Οι πιθανότητες είναι οι ίδιες πριν και μετά το τηλεφώνημα; Δεν διευκρινίζεται στη διατύπωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. i apadisi sto proto einai 100% i dikia mou kourtina alios o parousiastis den tha ekane tin prosfora gia alagi (einai mounopana autoi oi parousiastes) kai sto deutero i apadisi einai starxidia mou afou iparxei toulaxiston ena afou ena thelo..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Pol σε θαυμάζω!
    Ήθελα τόσο πολύ να απαντήσω, μα μετά τον μοναδικό συλλογισμό σου, όλα αυτά τα % … είναι μάταια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν το πρώτο που έκανε μπάνιο ήταν θ πάλι θα ίσχυε αυτό που λέει. Άρα οι συνδιασμοι είναι τρείς θα αθ αα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν έχω δει την ταινία Mits, κάπου στο ίντερνετ το είχα δει σαν quiz, μπορεί βέβαια να το ξεσηκώσαν απο την ταινία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αφού σας άρεσε τόσο, να το διευρύνουμε λίγο.
    Από τα προβλήματα που τέθηκαν στη Βον Σάβαντ πάλι:
    Αν μια γυναίκα έχει δύο παιδιά και το ένα είναι αγόρι, ενώ ένας άνδρας (καμιά σχέση μεταξύ τους), έχει κι αυτός δύο παιδιά και το μεγαλύτερο είναι αγόρι, τότε μπορείτε να εξηγήσετε γιατί οι πιθανότητες να είναι και το άλλο παιδί άγόρι, δεν ειναι οι ίδιες;
    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η προσέγγιση της Βον Σάβαντ, που μετά από τη θεωρητική λύση που επέλεξε και τις απαντήσεις που πήρε, έκανε και κάτι άλλο: Κάλεσε τις ακροάτριές της που είχαν δύο παιδιά, με το ένα τουλάχιστον αγόρι να στείλουν τα στοιχεία τους, και κάλεσε επίσης και τους άνδρες ακροατές που είχαν δύο παιδιά με το μεγαλύτερο να είναι αγόρι να κάνουν το ίδιο. Το ποσοστό τελικά για δύο αγόρια ήταν 35,9%, μετά από 18.000 απαντήσεις.
    Εγώ όμως δεν πιστεύω στην στατιστική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...