Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Ντοκιμαντέρ για τον Slavoj Zizek! (Trailer)


Μπορείτε να βρείτε το πρώτο από τα επτά video του ντοκιμαντέρ εδώ, και κατ' επέκταση τα υπόλοιπα έξι!
Διαβάστε για τη ζωή και το έργο του Zizek εδώ.




10 σχόλια :

  1. Karl, δεν καταλαβαίνω, τι παίζει με τον Zizek? Δεν έχει πεθάνει η φιλοσοφία; Εγώ τουλάχιστον έτσι ξέρω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απολαμβάνω τις διαλέξεις του και τα βιβλία του! Δεν καταπιάνεται παραδοσιακά με τη φιλοσοφία, έχει αποβάλει την υπεροψία του διανοούμενου και έχει συνδυάσει τις αναλύσεις του με ψυχανάλυση και τον κινηματογράφο. Ασχέτως με το αν διαφωνώ σε ένα μεγάλο κομμάτι με την κριτική του στο φιλελευθερισμό αλλά και σε άλλα ζητήματα όπως οι θέσεις του για τη φιλανθρωπία, πιστεύω πως μυαλά, φιγούρες, φιλόσοφοι, άνθρωποι, φίλοι, πολιτικοί, γκόμενοι κλπ κλπ, σαν το Ζίζεκ, είναι ανάγκη της παρούσας κατάστασης και όχι πολυτέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι βρε παιδί μου, αλλά δεν είναι καλύτερα να αναζητάς στοιχεία και γεγονότα και να σχηματίζεις τη δική σου άποψη κάθε φορά; Νομίζω ότι το όλο σχήμα του φιλόσοφου που διατυπώνει αιώνιες αλήθειες είναι πολύ παρωχημένο, από την εποχή του Αριστοτέλη ακόμα. Ο Ουμπέρτο ΄Εκο μου φαίνεται πολύ πιο ενδιαφέρων, γιατί ακριβώς δίνει μεγάλη σημασία στην τεκμηρίωση και δεν πλατιάζει με συμπεράσματα. (Βγαίνει και το καινούριο του βιβλίο σύντομα).
    Νομίζω ότι οι φιλόσοφοι (ακόμα και ο όρος μου φαίνεται τόσο παλαιϊκός...) αδυνατούν πλήρως να συλλάβουν την ταχύτητα της εποχής μας.
    Δεν ξέρω κι όλας απ' αυτά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χαχαχα! Νομίζω ότι ο Ζίζεκ θα συμφωνούσε μαζί σου πιο πολύ απ' ότι εγώ, στην κριτική των φιλοσόφων σε σχέση με την ταχύτητα της εποχής τους. Δεν διατυπώνει αλήθειες αλλά ερωτήματα επί τόπου. Νομίζω, γιατί ούτε εγώ ξέρω από αυτά, πως ο Ζίζεκ γλιτώνει από τη λούμπα που περιγράφεις κι ας παραμένει αμετανόητος κομμουνιστής, με όλα όσα συνεπάγεται η αμφιλεγόμενη ιδιότητα!
    Όσον αφορά το σχηματισμό άποψης, το γεγονός ότι μελετάω κάποια από τα βιβλία του Ζίζεκ, δεν με εμποδίζει να σχηματίζω δική μου άποψη αλλά όπως προείπα και να διαφωνώ ρητά με κάποια από τα ζητήματα που θέτει. Νομίζω πως αν δεις το ντοκιμαντέρ θα δεις πως ο Ζίζεκ είναι του δικού σου σιναφιού. Κυνικός και ρεαλιστής μέχρι το κόκκαλο. Από εκεί και πέρα μάλλον θα διαφωνείτε πολιτικά, αλλά σε κάθε περίτπωση αξίζει λίγη από την προσοχή σου. Θα εκμεταλευτώ την πρόταση σου για τον Ουμπέρτο Έκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εκμεταλλεύσου και μία… ακόμα περιμένω εντυπώσεις… χαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ πάντως το πήρα το φάδερ ημών και είμαι στην 100ή σελίδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έχετε καεί...Σαν τον Σώστη κανείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...