Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Χρειάζεται συνεδρία «thamzing» η σημερινή Αριστερά;


Επιστολή στο blog leftg700 έστειλε ο Σλοβένος φιλόσοφος και κριτικός θεωρητικός, Slavoj Žižek, αναφερόμενος στις διαδηλώσεις της πλατείας Συντάγματος, ένα φαινόμενο που όπως υποστηρίζει κάνει ακόμη πιο φανερό το αδιέξοδο των κομμάτων της Αριστεράς, πανευρωπαϊκά. Στην επιστολή του αναφέρει:

Dear Leftists,
Παρακολουθώ πάντα, όσο μπορώ, τις εξελίξεις στη χώρα σας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ειδικά αυτή την περίοδο, με τις διαδηλώσεις τής Πλατείας Συντάγματος, ένα φαινόμενο που κατά την άποψή μου, εκτός άλλων ενδιαφερόντων ζητημάτων, κάνει ακόμα πιο φανερό το αδιέξοδο των κομμάτων τής Αριστεράς πανευρωπαϊκά, δεν ξεχνάω να ρίχνω καθημερινά έστω και μια σύντομη ματιά στο internet, για να δω πώς τα πάνε οι φίλοι μου οι Έλληνες. Χωρίς να έχω την παραμικρή ιδέα σε τι θα βοηθήσω, σας παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο μου «First as tragedy, then as farce» («Πρώτα σαν τραγωδία και μετά σαν φάρσα») που μεταφράστηκε πριν λίγο καιρό στη γλώσσα σας, από τις εκδόσεις με τις οποίες συνεργάζομαι. Εύχομαι να βγάλετε κάποια άκρη!
Best personal regards,
Slavoj

Ακολουθεί το απόσπασμα:
«Υπάρχει μια βάσιμη πιθανότητα το κρίσιμο θύμα τής τρέχουσας κρίσης να μην είναι ο καπιταλισμός αλλά η ίδια η Αριστερά, στο μέτρο που η αδυναμία της να προτείνει μια εφικτή εναλλακτική οδό έγινε και πάλι εμφανής τοις πάσι. Η Αριστερά ήταν αυτή που συνελήφθη καθεύδουσα. Μοιάζει σαν τα πρόσφατα γεγονότα να μεθοδεύτηκαν, με απόλυτη επίγνωση του κινδύνου που συνεπάγονταν, προκειμένου να καταδείξουν ότι, ακόμη και σε μια εποχή σαρωτικής κρίσης, δεν υφίσταται άλλη εναλλακτική οδός πλην του καπιταλισμού. Ο όρος ‘‘thamzing’’ είναι μια θιβετιανή λέξη από την εποχή τής Πολιτιστικής Επανάστασης, με δυσοίωνους απόηχους για τους φιλελεύθερους· σημαίνει ‘‘συνεδρία αυτοκριτικής’’, μια συλλογική, δημόσια συνεδρίαση και άσκηση κριτικής σε ένα άτομο, το οποίο ανακρίνεται επιθετικά, προκειμένου να επιτευχθεί η πολιτική αναμόρφωσή του μέσω τής ομολογίας των λαθών του και της έμμονης αυτοκριτικής του. Μήπως και η σημερινή Αριστερά χρειάζεται μια παρατεταμένη συνεδρία ‘‘thamzing’’;
Ο Ιμάνουελ Καντ αντέκρουσε το συντηρητικό σύνθημα ‘‘Να μη σκέφτεστε, να υπακούτε!’’ όχι με την προτροπή ‘‘Μην υπακούτε, σκεφτείτε!’’, αλλά μάλλον με το ‘‘Να υπακούτε, αλλά να σκέφτεστε!’’. Όταν μένουμε ενεοί μπροστά σε γεγονότα όπως το σχέδιο διάσωσης, πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι, αφ’ ης στιγμής ουσιαστικά πρόκειται για μια μορφή εκβιασμού, θα πρέπει να αντισταθούμε στο λαϊκιστικό πειρασμό να εκτονώσουμε άκριτα το θυμό μας, κινδυνεύοντας έτσι να πληγώσουμε εμάς τους ίδιους. Αντί για μια τέτοια εκτόνωση, η οποία αποτελεί ένδειξη αδυναμίας, πρέπει να ελέγξουμε την οργή μας και να τη μετατρέψουμε σε μια πείσμονα αποφασιστικότητα να σκεφτούμε —να σκεφτούμε την κατάσταση διεξοδικά και με πραγματικά ριζοσπαστικό τρόπο».

19 σχόλια :

  1. Θα ήθελα να συμβάλλω κι εγώ στην σημαντική αυτή προσπάθεια με όλες μου τις δυνάμεις. Στέλνω κι εγώ λοιπόν την προτομή μου για να εμπνεύσει τους αγανακτισμένους και να τους προκαλέσει μεγαλύτερη ακόμη αγανάκτηση για να συγκινηθεί και η αριστερά και να μιλήσει στις μάζες όπως μόνο αυτή ξέρει, με αυτό το ζωντανό, παλλόμενο, σύγχρονο λόγο που τη διακρίνει από το 1917 συνεχώς.
    Ο Νίτσε από την άλλη έγραψε:
    "Ο Θεός πέθανε. Νίτσε".
    Ο Θεός όμως του την είχε στημένη. Σε λίγο καιρό εκείνος με τη σειρά του έγραψε:
    "Ο Νίτσε πέθανε. Θεός".
    Άσχετο, αλλά ωραίο έ;
    ΥΓ. Δηλαδή το λέω αυτό ως αντιπαραβολή στις μ... έεεε, στις σκέψεις του μεγάλου Καντ, καταλάβατε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρέπει να σας πω ότι και η προτομή μου είναι αντίγραφο της στάσης του φιλοσόφου της φωτογραφίας. Κοιτάζει κάπου έξω από το κάδρο και σκέφτεται έντονα, πράγμα που αποτυπώνεται στο αετίσιο βλέμμα του. Παράλληλα, ξεψειρίζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΡΩΤΟΥ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΩΤΟΥ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΟΥΤΑΜΕ ΛΙΓΟ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ.ΕΑΝ ΦΥΣΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ .ΑΝ ΠΑΛΙ ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΛΙΓΟ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πωπω, τι αυστηρός που είναι ο κύριος ανώνυμος. Γράφει και με κεφαλαία και φαντάζομαι ότι έτσι σκέφτεται κι όλας. Από επιχειρήματα ή άλλα τεκμήρια βέβαια μηδέν, αλλά από φωνή, καμπάνα.
    Πάντως θα ήθελα να δω το ακροβατικό, πως δηλαδή βουτάει τη γλώσσα στο μυαλό του. Εκτός και αν μιλάει μεταφορικά, οπότε εγώ προσωπικά θα προσβληθώ αν δεν πάρει Νόμπελ λογοτεχνίας και για αυτή τη μεταφορά και μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από τις λίγες φορές που έχω γελάσει τόσο πολύ με σχόλιο του xray!!!
    Όχι πως δεν γέλασα με του ανώνυμου...

    Ααα... εκτός απ' όσα σχολίασε ο xray, έχουμε και μαθήματα επιθετικής πώλησης:
    "Χωρίς να έχω την παραμικρή ιδέα σε τι θα βοηθήσω, σας παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο μου «First as tragedy, then as farce» («Πρώτα σαν τραγωδία και μετά σαν φάρσα») που μεταφράστηκε πριν λίγο καιρό στη γλώσσα σας, από τις εκδόσεις με τις οποίες συνεργάζομαι. Εύχομαι να βγάλετε κάποια άκρη!"

    Ζίζεκ...ούτε ο Μίκης δεν μας την έχει πέσει έτσι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Ζίζεκ είναι μεγάλος snowman. Ως φιλόσοφος δεν το έχει, αλλά ως αυτοπλασαριστής είναι πρώτος, όπως φαίνεται και από βίντεο με "αιρετικές" απόψεις και ριζοσπαστικές σκηνοθετικές προσεγγίσεις. Και δεν χρειάζονται ούτε καν στοιχειώδεις γνώσεις φιλοσοφίας για να αντιληφθεί κανείς τις βλακείες που λέει, αρκεί η απλή λογική, κάτι εξαιρετικά σπάνιο στους καιρούς μας. (Άκουσα ότι τελευταία φορά εθεάθη στην Αφρική, στο Τιμπουκτού συγκεκριμένα, ως μάθημα στο πανεπιστήμιο εκεί, τον προπερασμένο αιώνα. Αλλά μπορεί και να λέει ανακρίβειες ο Ρόμπινς).
    ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ! ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΤΙ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ! ΑΝΤΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Την προτομή σου;;;!!!
    Ακόμα δεν μπορώ να το ξεπεράσω!
    χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

    Φίλε ανώνυμε, συγνώμη που επανέρχομαι, καταδικάζω την έλλειψη χιούμορ και όπως είπε και ο σύντροφος Πετάν: Φοβάμαι πως όπου να 'ναι θα επανεμφανιστεί ο φασισμος. Μερικοί τον χρειάζονται για να τον κατατροπώσουν και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΜΕ κεφαλαία ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΣΙΦΑΝΕΣ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΔΥΣΚΟΛΟ .ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΡΟΒΑΤΙΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΦΤΑΝΕΙ ΝΑ ΘΕΣ .
    ΠΑΡΑΔΙΔΩ ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πίστεψα ότι θα βρείτε κοινά σημεία αυτή τη φορά με τον Slavoj στα περί έλλειψης προτάσεων από την Aριστερά. Αριστερά, δεξιά, spontaneous confusing of directions!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μου φαίνεται πως έχουν αγριέψει λίγο τα πράγματα... και έχουν οξυνθεί τα πνεύματα. Εγώ παραδίδω μαθήματα αυτοπεολειχίας αλλά σίγουρα όχι δωρεάν, γιατί απ'ότι βλέπω έχετε κορεσθεί από την πεοπαλινδρόμηση και χρειάζεστε να σας ανοίξουν νέοι ορίζοντες. Το έπιασες ανώνυμε ή θες να στο γράψω και στα κεφαλαία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμε, θα πρέπει να βρίσκεσαι πολύ μακρυά. Η φωνή σου έρχεται από εκατό χρόνια πίσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κάπου εκεί κοντά θα βρίσκεται και ο Ζίζεκ. Μπορείς να του πεις να σταματήσει να κάνει θόρυβο; Ενοχλεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Mits_F… ελπίζω κάποια στιγμή να βρεθούμε!

    Προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα με καμία άποψη και οποιονδήποτε ανώνυμο. Επαναλαμβάνω να διαβάζουμε προσεκτικά κείμενο και σχόλια ώστε να γίνεται συζήτηση και όχι ξεκατίνιασμα.
    Εσύ ρε xray… τι συνεχίζεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Mathepeze και εγώ. Δυστυχώς η απόσταση με δυσκόλεψε εντέλει αφού δεν μπορούσα να λείψω την Τρίτη από την δουλειά. Όσο για τα σχόλια αποφάσισα να πάρω το μέρος του xray έτσι για αλλαγή (δεν μου αρέσει και η ανωνυμία βέβαια)... Είναι και κυνικός ο μπαγάσας και τους λατρεύω τους κυνικούς, λακωνικοί και καυστικοί μαζί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κορίτσια, θα σταματήσετε να φλερτάρετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. exw tn entupwsi pws kserw poios einai o anwnumos kai auto kanei akoma pio asteio olo auto to romantiko skhniko pou exete dhmiourghsei

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μόλις επισκέφθηκα το βλογ από όπου πήρε ο Karl την ανάρτηση. Δεν έχω δει τίποτα πιο βαρετό και ανόητο στο διαδίκτυο μέχρι τώρα. Ούτε η ιστοσελίδα της αρχιεπισκοπής δεν βρωμάει τόση συντηρητικούρα.
    Μήπως έχουν μείνει αψέκαστοι για κάποιο λόγο;
    Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Έχω μάθει πολλά από τις κάλτσες!
    Λοιπόν…
    Να φωνάξω το γιατρό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...