Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

“And now what?”


By ~ Ele ~

 Όταν πριν από μερικά χρόνια πήγαινες σχολείο και μάθαινες την Ιστορία της Ελλάδας, θαύμαζες το πώς αυτή η χώρα κατάφερε να ξεπεράσει όλα τα προβλήματα, όλες τις δυσκολίες και να ορθοποδήσει μετά από κάθε σφαλιάρα. Δεν ανησυχούσες για το τι μέλλει γενέσθαι γιατί όλοι φρόντιζαν να ενισχύουν τον πατριωτισμό σου και να μην φοβάσαι για το μέλλον το δικό σου αλλά και της χώρας σου.

Τώρα πια μεγάλωσες, σπουδάζεις, δουλεύεις (αν ανήκεις στους τυχερούς) και πάνω απ’ όλα σε βασανίζει και σε τρώει το αίσθημα της ανασφάλειας. Τι συμβαίνει εδώ πέρα; Τι πάει τόσο στραβά; Τι θα κάνω; Σκέφτεσαι λοιπόν όλα αυτά που είχες μάθει τόσα χρόνια στο μάθημα της Ιστορίας και χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο. Όχι, όχι, δεν φοβάσαι μήπως γίνει πόλεμος και πεις «γεια» στη μανούλα σου. Απλά ξέρεις πως αυτήν την στιγμή για την χώρα σου γράφεται μια νέα ιστορία, δυστυχώς σε μαύρες σελίδες. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν τα γεγονότα θα οδηγήσουν σε ανάκαμψη ή  η κλωτσιά που θα δώσουν θα μας ρίξει στο κενό.
     Αναρωτιέσαι λοιπόν (αυτό που αναρωτιώμαστε όλοι) «πώς φτάσαμε ως εδώ»; Τώρα που κατάλαβες τι συμβαίνει γύρω σου και μπορείς να κάνεις τη σύγκριση με παλιότερα νιώθεις αβεβαιότητα και ντροπή. Ντροπή για όλους εκείνους που οδήγησαν το κράτος και τον λαό του στο χείλος του γκρεμού. Δεν είναι άδικο; Την απάντηση την ξέρουμε. Είναι τόσο άδικο που σε γεμίζει οργή.  Γιατί ξέρεις πως όλα έχουν γίνει ένα μπάχαλο. Όλα έχουν χάσει την αρχική τους σημασία. Τίποτα δεν είναι όπως πριν.
     Δεν είναι αστείο να διαβάζεις Συνταγματικό και να νομίζεις ότι τίποτα από αυτά που διαβάζεις δεν υφίσταται καν; Για παράδειγμα δίνει τον ορισμό του «έθνους» και λέει: «Έθνος είναι σύνολο ανθρώπων με κοινή εθνική συνείδηση οι οποίοι αισθάνονται ενωμένοι μεταξύ τους με δεσμούς πνευματικούς και υλικούς. Την εθνική συνείδηση διαμορφώνουν η ανάμνηση κοινών ευτυχισμένων ημερών (?!?) καθώς και τα οικονομικά συμφέροντα». Εκεί λοιπόν έρχεται η στιγμή που έχεις τις εξής επιλογές: α) σκας στα γέλια και λες «ναι ΟΚ ας πάω παρακάτω», β) πετάς το βιβλίο στον τοίχο, γ) αναρωτιέσαι σε ποιον κόσμο ζεις εσύ (και κοιτάς την ημερομηνία έκδοσης), δ) νιώθεις την απόλυτη απογοήτευση γιατί συνειδητοποιείς πόσο άλλαξαν τα πράγματα.
     Συνειδητοποιείς πόσο αβέβαιο διαγράφεται το μέλλον. Συνειδητοποιείς πόσο σιχαίνεσαι ν’ ακούς όλους τους βολεμένους κατά βάθος να λένε «εσείς οι νέοι είστε η ελπίδα μας, εσείς θα μας βγάλετε απ’ το αδιέξοδο». Όχι ρε φίλε. Δεν θα σε βγάλω εγώ απ’ το ΔΙΚΟ ΣΟΥ αδιέξοδο. Δεν θα σε βοηθήσω εγώ που μ’ έφερες σ’ αυτήν την κατάσταση και για να πρέπει να σπουδάσω/δουλέψω/ζήσω θα αναγκαστώ να πάω σ’ άλλη ήπειρο. Δεν το ζήτησα ποτέ, συγγνώμη. Κανείς από εμάς τους νέους δεν το ζήτησε. Αλλά αυτά δεν τα σκεφτόταν κανείς όταν βόλευε τον εαυτούλη του. Γι αυτό λοιπόν τώρα, όλοι ξαφνικά θυμήθηκαν πως πρέπει να διαμαρτυρηθούν, ο καθένας για τους λόγους του. Και πολύ καλά κάνουν, άλλωστε όπως λέει και ο λαός «κάλλιο αργά παρά ποτέ». Παρόλα αυτά, εμείς οι νέοι επωμιζόμαστε το βάρος ενός καλύτερου μέλλοντος σε μια Ελλάδα που βάλλεται από παντού. Μακάρι μόνο να είμαστε εδώ και να το προσπαθήσουμε.

Και κάθομαι πάνω απ’ το βιβλίο του Συνταγματικού και διαλέγω το δ).

23 σχόλια :

  1. Πολύ ευχάριστη επιστροφή!
    Προσωπικά χάρηκα και ελπίζω να συνεχίσεις.
    Δεν σχολιάζω το άρθρο… υπάρχει ειδικός… ειδικά για το δεύτερο πρόσωπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ' ευχαριστώ πολύ κι εγώ ελπίζω να υπάρξει συνέχεια :)
    Κάτι πήρε τ' αυτί μου για τον ειδικό του 2ου προσώπου αλλά ανεξάρτητα από αυτό θα μ' άρεσε να ακούσω και τη δική σου άποψη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μην γράφετε στο δεύτερο πρόσωπο, εκτός αν είστε κάτω των δεκαεπτά ή γράφετε ποίηση, δύο περιπτώσεις στις οποίες καλύτερα είναι να μην γράφετε καθόλου έτσι κι αλλιώς.
    Σχετικά με το άρθρο τώρα, ρωτάει και απαντάει μόνο του. Δεν αφήνει έδαφος για οποιαδήποτε κριτική. Στο επόμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ για το σχόλιο :)
    Δεν είμαι ούτε 17 ούτε γράφω ποίηση απλά έτσι μου βγήκε στην προκειμένη περίπτωση. Ελπίζω το επόμενο όταν υπάρξει να το σχολιάσεις θετικά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπορείς να εξηγήσεις γιατί θεωρείς αρνητικό αυτό το σχόλιο; Θα σε ικανοποιούσε ένα ανερμάτιστο μπράβο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μα όχι δεν είπα αυτό, ούτε ζήτησα να επικροτήσεις κάτι με το οποίο δεν είσαι σύμφωνος ή δεν σε ικανοποιεί. Έχω λάβει και παλαιότερα υπόψιν μου τα σχόλιά σου τα οποία μ' έχουν βοηθήσει και είναι ωραίο που κρίνεις αντικειμενικά. Επομένως να διορθώσω την παραπάνω πρόταση και να μην χρησιμοποιήσω τη λέξη "θετικά". Ελπίζω λοιπον την επόμενη φορά να γράψω κάτι που να έχει δυνατότητες κριτικής, θετικής ή αρνητικής :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είσαι η πρώτη που διαβάζει και απαντάει σε αυτά που γράφω και όχι σε αυτά που έχει στο μυαλό του - της. Είναι συγκινητικό.
    Μου αρέσουν και τα ελληνικά σου. Θα περιμένω την επόμενη ανάρτησή σου για να τα πούμε καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σ' ευχαριστώ και θα χαρώ πολύ να ακούσω ξανά τις απόψεις σου. Φαίνεται πως είσαι γνώστης και είναι καλό αυτό για το μπλογκ. Καλό βράδυ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. egw eixa dialeksei kai to a) giati alliws den teleiwnei to suntagmatiko!:P polu wraio ar8ro kai mpravo pou epestrepses giati hdh apo ta prwta eixe fanei poso alh8ina kai eustoxa perigrafeis o,ti se apasxolei :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αλίμονο Steve αυτή είναι η αποστολή μας :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ele… στο παρελθόν μάλλον ήμουν εγώ. Δε νομίζω να σε ‘χει προλάβει ο xray. Η αλήθεια είναι ότι μας μπερδεύουν οι περισσότεροι και καμιά φορά μπερδευόμαστε και μεταξύ μας. Έχουμε και το ίδιο όνομα. Είμαστε κολλητοί, για μένα… για εκείνον δε νομίζω.
    Όσο για τον πολιτισμό; Θεός σχωρέστον… που θα λέγε και ο xray!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αχά ώστε έτσι λοιπόν!! Έκανα τώρα τον διαχωρισμό στο μυαλό μου!:) Όπως και να 'χει έλαβα υπόψιν τα δικά σου σχόλια στο παρελθόν -κάτι το οποίο θα συνεχίσω να κάνω- και τώρα θα λαμβάνω υπόψιν και τα σχόλια του xray. Κάθε κριτική είναι καλοδεχούμενη.
    Να ζήσουμε να τον θυμόμαστε τον "πολιτισμό" αλλά στο χέρι μας είναι. Σωστά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Λες ε...? Χμμμ... (Βtw μήπως εννοείς xray mode on?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σωστά!
    Όμως αυτά τα Btw, mode off & mode on, δεν τα καταλαβαίνω. Ας μου εξηγήσει κάποιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εγώ πιστεύω ότι ο xray είτε είναι ερωτευμένος είτε από τα πολλά τσίμπηματα του τελείωσε το δηλητήριο...:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. χαχαχαχαχα!!!
    Είσαι κι εσύ παιδί... μοναδικό. Βγήκες... και ο θεός το καλούπι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ... και ο θεός έσπασε το καλούπι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αγαπητέ mathepeze, τα πράγματα είναι απλά. Θα στα εξηγήσω εγώ όλα μη μου φοβάσαι.
    Βtw = By the way
    mode on/off = ξεκινάω/σταματάω (να λέω, να κάνω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Και ο xray που κολλάει ρε παιδιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ευχαριστώ Ele.
    Ο xray είναι ο ρυθμιστής!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...