Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Μέριλιν Εμπιστευτικό

Πιόνι της βιομηχανίας του Χόλιγουντ ή συνεργός της; Αφελής ξανθιά ή πολιτικοποιημένο σπλάχνο της εργατικής τάξης; Τα Fragments, η τελευταία συλλογή με χειρόγραφα της Μέριλιν που ήρθε στο φως πριν από λίγο καιρό, αποκαλύπτει ότι το μεγαλύτερο sex symbol του 20ού αιώνα ήταν ένα πλάσμα βαθιά αντιφατικό και σκεπτόμενο. Η Νόρμα Τζιν Μπέικερ, αγνώστου πατρός, κόρη μιας νεαρής εργαζόμενης με χρόνιες αυτοκτονικές τάσεις, δεν είχε άλλη επιλογή από το να μεγαλώσει γρήγορα και να εκμεταλλευτεί όποιες δεξιότητες ή ταλέντο είχε.
«Για χρόνια αναζητούσα ασφάλεια. Τους τελευταίους μήνες έχω ελπίδες να πατήσω σε στερεό έδαφος αντί να βουλιάζω στην κινούμενη άμμο, όπως έκανα πάντα». Η Μέριλιν προσπάθεια να πείσει τον Λι Στράσμπεργκ ότι είναι καλά. 
 
Το ημερολόγιό της αντανακλά ανασφάλεια, εμμονή με τη βελτίωσή της ως ηθοποιού και μέχρι αδικίας αυστηρή αυτοκριτική. Ανάμεσα στα αποσπάσματα η επιστολή προς το διευθυντή του Actors Studio Λι Στράσμπεργκ, τον οποίο σχεδόν εκλιπαρεί για μια θέση στη σχολή, και η περιγραφή του πρώτου της νευρικού κλονισμού μέσα σε κλινική. Το ημερολόγιο για τη Μονρό ήταν μια μέθοδος αυτοψυχανάλυσης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που όταν σταμάτησε να γράφει, είχε άφθονο χρόνο για βαρβιτουρικά και αμφεταμίνες.

Αναδημοσίευση από το τεύχος Ιανουαρίου Νο181 του περιοδικού ΄Playboy΄.
http://www.capital.gr/weekend_articles.asp?id=1128421

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...