Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

«Δεν Πληρώνουμε, Δεν ψαρώνουμε»

Με νέα πανελλαδική κινητοποίηση απαντά το κίνημα κατά των διοδίων στις διώξεις εναντίον των μελών του και στις κυβερνητικές δηλώσεις περί «τζαμπατζήδων» και «αντικοινωνική συμπεριφοράς». Σήμερα, Κυριακή, στις 15:00, μέλη του κινήματος σηκώνουν τις μπάρες των διοδίων σε όλη την Ελλάδα και αφήνουν τα αυτοκίνητα να διέρχονται ελεύθερα.
Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως «η καταιγίδα του κινήματος Δεν πληρώνω έρχεται. Οι εργολάβοι μαζί με την Κυβέρνηση και τα ΜΜΕ ανοίγουν ομπρέλες για να κρατήσουν άμυνα. Μετά από μήνυση που είχε υποβάλλει η εταιρία ΝΕΑ ΟΔΟΣ ΑΕ κατά εννέα μελών του κινήματος ενάντια στα διόδια με κατηγορίες σύστασης τρομοκρατικής οργάνωσης και σέρνονταν για μήνες στο στάδιο της προδικασίας χωρίς να είναι δυνατόν να στοιχειοθετηθεί σοβαρά, μετετράπη σε «φθορά ξένης ιδιοκτησίας, διατάραξη κοινής και οικιακής ειρήνης, παρακώλυση συγκοινωνιών, διατάραξη ασφαλείας συγκοινωνιών και συκοφαντική δυσφήμηση». Η εισαγγελία άσκησε τις διώξεις. Τα ΜΜΕ ανέλαβαν το γνωστό τους ρόλο να προβάλλουν το γεγονός ως διώξεις δήθεν κατά όσων δεν πληρώνουν».
«Πώς απαντάμε επί της ουσίας: Την Κυριακή 6 Φλεβάρη ανοίγουνε τα διόδια σε όλη την Ελλάδα. Στο σταθμό διοδίων Αφιδνών καταλήγουμε μετά από όλα τα ανοίγματα - και της ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ - για να δείξουμε στην Κυβέρνηση των εργολάβων και τη ΝΕΑ ΟΔΟΣ ΑΕ ότι δεν ψαρώνουμε! Στις διώξεις απαντάμε με κινητοποιήσεις. Σηκώνουμε τις μπάρες και περνάμε. Δεν πληρώνουμε, Δεν θα πληρώσουμε την κρίση τους. Καλούμε τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Η νίκη είναι δική μας Η κυβέρνηση της κατοχής θα πέσει μαζί με τις μπάρες στα διόδια. Δεν πληρώνουμε – Δεν Ψαρώνουμε», καταλήγει η ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος σε βάρος εννέα προσώπων, επικεφαλής φορέων και οργανώσεων, αλλά και κατοίκων Βορειοανατολικής Αττικής, για κινητοποιήσεις και άρνηση να πληρώσουν στα διόδια Αφιδνών. Οι εννέα που διώκονται κατηγορούνται «φθορά ξένης ιδιοκτησίας, διατάραξη κοινής και οικιακής ειρήνης, παρακώλυση συγκοινωνιών, διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών και συκοφαντικής δυσφήμισης». Η δίωξη ασκήθηκε ύστερα από προκαταρκτική εξέταση, που διενεργήθηκε με αφορμή μηνύσεις, που είχε υποβάλει η εταιρία ΝΕΑ ΟΔΟΣ ΑΕ, διαχειρίστρια τμήματος της ΠΑΘΕ, για κινητοποιήσεις φορέων, οργανώσεων και κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για το υψηλό αντίτιμο των διοδίων.

«Επιχειρείται μία δίωξη φρονηματική και προσχηματική, με αποκλειστικό σκοπό τον εκφοβισμό των πολιτών και ιδίως όσων πρωτοστατούν στον αγώνα
για την απελευθέρωση των δημοσίων δρόμων από τα διόδια. Δυστυχώς για την εταιρεία και από το μέχρι τώρα ιστορικό της υπόθεσης, ενδείξεις τέλεσης αξιοποίνων πράξεων συντρέχουν όχι σε βάρος μας, αλλά σε βάρος της», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Κατοίκων Β.Α. Αττικής. «Η ελευθερία των μετακινήσεων αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα, απεριόριστο, σύμφωνα με την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Κοσμόπουλος μέλος του κινήματος.
Παράλληλα, η κοινοπραξία «Αυτοκινητόδρομοι Αιγαίου» απειλεί να κοινοποιήσει διαταγές πληρωμής σε περίπου εξακόσιους οδηγούς που αρνήθηκαν να πληρώσουν, ενώ η κυβέρνηση, δια στόματος του γγ του υπουργείου Υποδομών Χ.Τσιόκα, τονίζει ότι ο τρόπος δίωξης όποιων δεν καταβάλουν το αντίτιμο των διοδίων και δεν ακυρώνουν εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες βρίσκεται υπό επεξεργασία. «Δεν μπορεί η επίπτωση να είναι μόνο ένα πρόστιμο. Δεν μπορούν να υπάρχουν δύο κατηγοριών πολίτες», τόνισε. Το «Δεν πληρώνω» έφτασε και στη Βουλή με έντονη αντιπαράθεση του υπουργού Μεταφορών Δημήτρη Ρέππα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή της Κυριακής ο υπουργός, ο οποίος είχε προαναγγείλει κυρώσεις για όσους δεν πληρώνουν διόδια ή εισιτήριο, δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν θα αποκτήσει ταυτότητα ανομίας, αυτό που προέχει είναι η απαξίωση της κοινωνικής αντίληψης του τζαμπατζή». Σε ότι αφορά τις κινητοποιήσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, χαρακτήρισε «οριακή επιλογή» την επίταξη των απεργών, ενώ δεσμεύτηκε ότι σε περίπου έναν χρόνο θα είναι εφικτή η εφαρμογή των ηλεκτρονικών διοδίων.
Την ίδια στιγμή το κίνημα «Δεν πληρώνω» δυναμώνει, εκτός από τα διόδια επεκτείνεται και στα εισιτήρια στις αστικές συγκοινωνίες, ενώ σκέψεις υπάρχουν και για άλλα μέτωπα όπως τη ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.α. Στις πόλεις που έχουν τοπικές επιτροπές κατά των διοδίων εντάσσεται πλέον και η Θεσσαλονίκη, καθώς συγκροτήθηκε και εκεί «Πρωτοβουλία Επιτροπών, Φορέων και Κατοίκων Θεσσαλονίκης ενάντια στα διόδια». Μάλιστα η Πρωτοβουλία θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στην πανελλαδική κινητοποίηση κατά των διοδίων της Κυριακής. Μεταξύ άλλων στην Πρωτοβουλία συμμετέχουν ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και προπονητής Σάββας Κωφίδης κι η Ελένη Φωτολίδου, πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ (Μηχανικοί Δημοσίου) Κεντρικής Μακεδονίας.
Ενώ λοιπόν το κίνημα «Δεν πληρώνω» παίρνει μεγάλες διαστάσεις, η κυβέρνηση με μπαράζ δηλώσεων προειδοποιεί πως «το ‘Δεν πληρώνω’ δεν μπορεί να γίνει ανεκτό και δεν μπορεί να συνεχιστεί ούτε στα εισιτήρια, ούτε στα διόδια». Ο υπουργός Μεταφορών, Δημήτρης Ρέππας, τις τελευταίες ημέρες έχει επανειλημμένα επιτεθεί στο κίνημα χαρακτηρίζοντας όσους συμμετέχουν σε αυτό «τζαμπατζήδες» και τη δράση τους «αντικοινωνική». Παράλληλα, προειδοποιεί ότι «η Ελλάδα δεν θα αποκτήσει ταυτότητα ανομίας».
Το Πανελλαδικό Συντονιστικό Επιτροπών Αγώνα κατά των διοδίων με ανακοίνωσή απαντά στις δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών και τονίζει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει. «Ο υπουργός της κυβέρνησης που έβαλε τη χώρα στον γύψο του Μνημονίου τολμάει να συκοφαντεί τους πολίτες που αντιστέκονται στο ξεπούλημα του τόπου. Εμείς του απαντάμε ότι αντικοινωνική είναι η κυβέρνησή του, τσαμπατζήδες είναι οι φίλοι του οι εργολάβοι και υπονομευτές είναι η πολιτική παρέα του υπουργού που βάλθηκε να διαλύσει τη χώρα και κάθε έννοια δικαιώματος», τονίζεται στην ανακοίνωση.

http://www.tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...