Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Μια απίστευτη σκουπιδόπολη έξω από το Κάιρο

Αυτή η απίστευτη πόλη, που είναι γεμάτη με σκουπίδια είναι ένα πραγματικό μέρος, που ονομάζεται Garbage City και βρίσκεται έξω από το Κάιρο στην Αίγυπτο. Κατοικείται από μία κοινότητα εργατών, τους Zabbaleen, οι οποίοι συλλέγουν, ταξινομούν, επαναχρησιμοποιούν, μεταπωλούν ή επαναπροσδιορίζουν τα απόβλητα του Καϊρου.
Πρόσφατα πολλοί φωτογράφοι τράβηξαν εικόνες της πόλης αυτής και τώρα βλέπουμε πώς θα ήταν αλήθεια να ζούσαμε με τις συνέπειες της δικής μας κατανάλωσης. Και ενώ σχεδιάζουμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τα απόβλητα, που παράγονται από τις μοντέρνες καταναλωτικές συνήθειες, τα μειώνουμε, τα επαναχρησιμοποιούμε κ.τ.λ., εμφανίζεται ξαφνικά αυτή η φωτογραφία.
Αυτή η εντυπωσιακή μητρόπολη είναι στην πραγματικότητα ένα αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης αποβλήτων: υπολείμματα τροφών αποτελούν τροφή για τα ζώα, και τα υπόλοιπα ανακυκλώνονται, πωλούνται για απορρίμματα ή καίγονται για καύσιμα. Οι Zabbaleen ζουν σε επίπεδα φτώχειας αλλά έχουν μία μακρά παράδοση διαχείρισης σκουπιδιών.
Πολλοί φωτογράφοι έχουν ασχοληθεί με αυτή την κοινότητα. Ο Bas Princen πρόσφατα παρουσίασε μία φωτογραφία στο Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής στην Ολλανδία. Ο Klanvs Bo Christensen έχει μία εκπληκτική συλλογή με ασπρόμαυρες εικόνες στους Lighstalkers, ενώ ο Alexander Heilner καταγράφει μία θλιβερή καθημερινότητα στο Marketplace. Σε κάθε γωνία, αυτή η πόλη είναι όπως θα φαινόταν ο κόσμος αν κάποιος τον άρπαζε από τη γωνία και τον ταρακούναγε.
Το Κάιρο έχει προσπαθήσει να αντικαταστήσει αυτούς τους ανεξάρτητους εργάτες με πολυεθνικές εταιρείες διαχείρισης αποβλήτων, θέτοντας σε κίνδυνο την ήδη εξαθλιωμένη κοινότητα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση παράγγειλε μία εκτεταμένη σφαγή χοίρων νωρίτερα αυτό τον χρόνο σε μια προσπάθεια να περιστείλει μία πιθανή διάδοση της γρίπης των χοίρων. Αυτά είναι τα ίδια γουρούνια τα οποία τρέφονται με τα σκουπίδια. Το αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα γεμάτο σκουπίδια Κάιρο, δηλαδή το πολύ μέχρι το Σεπτέμβριο πολλοί Αιγύπτιοι να βρεθούν στη θέση των Zabbaleen.

http://www.tvxs.gr/news/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD/%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B7-%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%80%CE%B9%CE%B4%CF%8C%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7-%CE%AD%CE%BE%CF%89-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%AC%CE%B9%CF%81%CE%BF

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...