Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Το ρεστωράν στο τέλος του Σύμπαντος...





Υπάρχει μια θεωρία που λέει πως, αν ποτέ κανείς ανακαλύψει για ποιο σκοπό ακριβώς υπάρχει το Σύμπαν και τι εξυπηρετεί, θα εξαφανιστεί αμέσως και θα αντικατασταθεί από κάτι ακόμα πιο παράξενο και ανεξήγητο.
Υπάρχει μια άλλη θεωρία που λέει πως αυτό έχει ήδη … συμβεί.


Douglas Adams









Ο Ντάγκλας Άνταμς (Douglas Adams) ήταν Βρετανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας. Γεννήθηκε στις 11 Μαρτίου του στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας και πέθανε στις 11 Μαΐου του 2001 από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία μόλις 49 ετών. Αν και δεν ήταν γνωστός όσο άλλοι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας, το ανάλαφρο, άναρχο, ανατρεπτικό και χιουμοριστικό στυλ της γραφής του, του χάρισε αρκετή επιτυχία

Έχει δώσει διαλέξεις, έχει εμφανιστεί σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές σε πολλά μέρη του κόσμου, ήταν δε χορηγός των MKO Dian Fossey Gorilla Fund  και The Rhino International. Τέλος έχει συνεργαστεί με τους Μόντι Πάιθον ως σεναριογράφος.

Το πιο γνωστό έργο του είναι το - κατά τον ίδιο "τριλογία πέντε βιβλίων" -  Γυρίστε τον Γαλαξία με Ωτοστόπ (The Hitchhiker's Guide To The Galaxy). Η σατυρική ιστορία εξιστορεί την περιπέτεια του “εξωγήινου” Frod Prefect και του θνητού φίλου Aurthor Dent στο σύμπαν μετά την καταστροφή της γης… Είναι επικεντρωμένη γύρω από την αναζήτηση της απάντησης στο τι είναι  η ζωή, το σύμπαν και τα πάντα – και η οποία αποδείχθηκε ότι ήταν το : 42(:::!!!)

Αν και αρχικά ξεκίνησε ως ραδιοφωνική εκπομπή στο BBC το 1978, η αξιοσημείωτη επιτυχία που είχε το ραδιοφωνικό αυτό σόου είχε και συνέχεια σε τηλεοπτικό σήριαλ, μυθιστόρημα, κόμικς και θεατρικές διασκευές.

Το χιούμορ του πηγάζει μέσα από την παράλογη σύγκρουση της συνειδητοποίησης  ενός χαοτικού σύμπαντος και την επιθυμία για μια απλή, λογική εξήγηση της ζωής. Κι ενώ σατιρίζει αυτή την προσπάθεια, στην πραγματικότητα ψάχνει για το «νόημα της ζωής, παρ’ όλο που είναι πεπεισμένος πως πρόκειται για μια …μάταιη προσπάθεια. Όπως γράφει και στην αρχή του δεύτερου βιβλίου του:

«Υπάρχει μια θεωρία που λέει πως, αν ποτέ κανείς ανακαλύψει για ποιο σκοπό ακριβώς υπάρχει το Σύμπαν και τι εξυπηρετεί, θα εξαφανιστεί αμέσως και θα αντικατασταθεί από κάτι ακόμα πιο παράξενο και ανεξήγητο.
Υπάρχει μια άλλη θεωρία που λέει πως αυτό έχει ήδη … συμβεί.

Το 2005 γυρίστηκε και η ομώνυμη ταινία (Γυρίστε το Γαλαξία με Ωτο Στοπ) με σχετική επιτυχία – χρησιμοποιώντας μεγάλο μέρος από το αρχικό σενάριο και τις ιδέες του Ντάγκλας. Κατά την ταπεινή μου γνώμη μια ακόμη αποτυχημένη μεταφορά βιβλίου στην μεγάλη οθόνη. Θεωρώ ότι είναι, αν όχι αδύνατο, σίγουρα πολύ δύσκολο να το σκηνοθετήσεις.

Τα πέντε βιβλία της σειράς είναι:
  1. Γυρίστε το Γαλαξία με Ωτο Στοπ - Hitchhiker's Guide To The Galaxy
  2. Το ρεστοράν στο τέλος του Σύμπαντος - The Restaurant At The End Of The Universe
  3. Η Ζωή, το Σύμπαν και τα Πάντα - Life, Universe And Everything
  4. Αντίο κι ευχαριστώ για τα ψάρια - So Long And Thanks For All The Fish
  5. Μάλλον ακίνδυνος - Mostly Harmless
Εκτός από την «τριλογία πέντε βιβλίων» και άλλοι τίτλοι του, έχουν γίνει στο παρελθόν παιχνίδια υπολογιστών.

Στη βιβλιογραφία του συγκαταλέγονται - με επιτυχία - επίσης:
1        Ο Ντερκ Τζέντλυ ακολουθεί τη γάτα (Dirk Gently's Holistic Detective Agency)
2        ΑΑΡΓΚ - Αδιάφοροι Ροκ Ρυθμοί Για Γρήγορα Κέρδη (The Long Dark Tea-time of the Soul)
3        Αστρόπλοιο Τιτανικός (Starship Titanic) με τον Terry Jones

Τέλος ήταν πρωτοπόρος στο Internet, παρουσιάζοντας μια σειρά πάνω στο BBC Radio 4. Πίστευε ότι κάτι ισχυρό δημιουργείτο όταν οι άνθρωποι συγκέντρωναν εμπειρίες και πληροφορίες και το διαδίκτυο προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για να γίνει αυτό ακριβώς. Έχει δηλώσει ότι μέρος της εξαιρετικής δύναμης του διαδικτύου οφείλεται  στο γεγονός ότι “έχει εξελιχθεί ως μια οργανική οντότητα, με σχεδιασμό  «από πάνω προς τα κάτω”(Bottom-up), αντί να ελέγχεται ιεραρχικά από “πάνω”.


Douglas Adams - H ανθρώπινη φύση ως εξελιχθέν ον.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...