Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Παράβαση του ΚΟΚ η παράβαση στα διόδια

Στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (άρθρο 29 του ν. 2696/1999) προστίθεται η εξής παράγραφος: 


«Απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων σε αυτοκινητόδρομους, οδούς ταχείας κυκλοφορίας, σήραγγες και γέφυρες που διακρίνονται με ειδικές πινακίδες σήμανσης χωρίς την καταβολή διοδίου τέλους, όταν και όπου προβλέπεται η καταβολή αυτή. Για την καταβολή του διοδίου τέλους είναι υπόχρεοι εις ολόκληρον ο κύριος και ο οδηγός του οχήματος. Η βεβαίωση της παράβασης γίνεται από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα που τη διαπιστώνουν είτε αυτοπροσώπως»

 Στην αιτιολόγηση της απόφασης τονίζεται ότι «η με οποιοδήποτε τρόπο άρνηση ή αποφυγή πληρωμής διοδίων τελών σε αυτοκινητόδρομους, οδούς ταχείας κυκλοφορίας, σήραγγες και γέφυρες συνιστά αποκλίνουσα συμπεριφορά που προκαλεί κωλυσιεργία, επηρεάζει αρνητικά την κυκλοφορία αλλά και την ασφάλεια και λειτουργία της συγκοινωνιακής εγκατάστασης».
«Προς τούτο συνιστάται η θέσπιση ρητής απαγόρευσης και εντεύθεν η απειλή των προβλεπόμενων κυρώσεων. Η προτεινόμενη διάταξη εντάσσεται συστηματικά στο άρθρο 29 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπου και ρυθμίζεται η εν γένει κίνηση οχημάτων σε αυτοκινητόδρομους, οδούς ταχείας κυκλοφορίας και σήραγγες», αναφέρεται.

«Η παράβαση μπορεί να διαπιστώνεται από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα με αυτοπρόσωπη παρουσία κατά τη διάπραξή της ή κατόπιν ελέγχου του οχήματος. Σε κάθε περίπτωση η παράβαση βεβαιώνεται από την αρμόδια αστυνομική υπηρεσία και συνεπάγεται για τον παραβάτη την επιβολή του διοικητικού προστίμου που προβλέπεται στο τέλος της παραγράφου 11 του άρθρου (200 ευρώ) και τη δυνητική επιβολή των διοικητικών μέτρων του άρθρου 103 παρ. 2 του Κώδικα (αφαίρεση άδειας ικανότητας οδηγού, άδεια κυκλοφορίας και κρατικών πινακίδων οχήματος για 20 ημέρες)» καταλήγει.

2 σχόλια :

  1. Αν και η ουσία του θέματος δεν έχει σχέση με τις ακόλουθες σκέψεις μου …. λέω εγώ:
    Όταν διαπιστώνεται η παράβαση κατά την διάπραξή της, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα (προς το παρόν).
    Επειδή εγώ όμως περνάω «αέρα» από τις ζώνες των e-pass – για να μην προκαλώ κωλυσιεργία φυσικά ως σωστός πολίτης – και όχι από τα ταμεία, κάνω την εξής απλή σκέψη:
    Βγάζω ένα e-pass με 20 ευρώ, δεν το χρησιμοποιήσω ποτέ και το δείχνω στα «αρμόδια αστυνομικά όργανα» κατά τον έλεγχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ο κοκ υποτιθεται οτι ειναι για να προστατευει οδηγους κ πεζους απο τυχον ατυχηματα. οχι τις τσεπες του κρατους κ των κατασκευαστικων. αλλα εδω που φτασαμε τι να λεμε...
    ΒΑΖΕΛΕΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΛΑΓΟΙ Κ ΟΡΕΙΒΑΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...