Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Born to be … Wilde

Λόγω των ημερών.... αν και ήταν, είναι και θα είναι επίκαιρο.
....................................................
Η αληθινή τελειότης του ανθρώπου δεν βρίσκεται στο τι έχει, αλλά στο τι είναι. Γι’ αυτό, προς το συμφέρον ακριβώς των πλουσίων πρέπει να καταργήσουμε την ιδιοκτησία. Κι η φτώχεια πρέπει να καταργηθεί, γιατί ταπεινώνει τον άνθρωπο κι επιβραδύνει την ατομική του ανάπτυξη. Μία μόνο κοινωνική τάξη σκέπτεται το χρήμα περισσότερο απ’ τους πλουσίους κι αυτή είναι οι… φτωχοί. Οι καλύτεροι ανάμεσα στους φτωχούς δεν ήταν ποτέ ευγνώμονες για την ελεημοσύνη. Είναι αγνώμονες, δυσαρεστημένοι, απείθαρχοι κι επαναστατικοί. Κι έχουν δίκιο να είναι έτσι. Ο άνθρωπος που δε θα ήταν δυσαρεστημένος σε τέτοιο περιβάλλον και σε τέτοιο  χαμηλό βιοτικό επίπεδο θα ήταν τέλειο κτήνος. Η πείνα κι όχι η αμαρτία γεννάνε το σύγχρονο έγκλημα. Διαμέσου της ανυπακοής δημιουργήθηκε πάντα η πρόοδος, διαμέσου της ανυπακοής και της επαναστάσεως.
Το να συνιστούμε οικονομία στους φτωχούς είναι κάτι τόσο εξωφρενικό, όσο και υβριστικό. Είναι σαν να συμβουλεύουμε έναν που πεινάει να τρώει λιγότερο.


Oscar Wilde

Απόσπασμα από το δοκίμιο «Ο άνθρωπος κάτω από τον σοσιαλισμό».

2 σχόλια :

  1. The Picture of Dorian Gray (Το Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέη) (1891) Αν και δεν διαβάζω βιβλία, έχω ακούσει τα καλύτερα για αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σαφώς και το «πορτρέτο» είναι αριστούργημα – αν και για μένα είναι όλα του Wilde.
    Εγώ θα πρότεινα κάτι πιο ελαφρύ και γρήγορο. Δυο θεατρικά με άψογη πλοκή και αιώνιες αλήθειες που εκφράζονται με άκρατη ειρωνεία και σαρκασμό:
    1 «Μια γυναίκα χωρίς σημασία». σελ. 78

    2 «Η σημασία να είσαι σοβαρός». σελ. 125

    Για την ιστορία, στο 2ο το «κεντρικό ευφύημα» έχει «κλέψει» ο Σακελλάριος στην ταινία «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης». Φυσικά δεν έχει καμία σχέση η μία ιστορία με την άλλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...