Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Η περί Θεού αυταπάτη


Στο βιβλίο του Richard Dawkins «Η περί Θεού αυταπάτη», διαβάζουμε στην πρώτη σελίδα του:
ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ
Douglas Adams (1952-2001)
«Δεν αρκεί να βλέπεις ότι ένας κήπος είναι όμορφος χωρίς να χρειάζεται να πιστεύεις ότι υπάρχουν νεράιδες στο βάθος του;»
(Για μα μην ξεχνάμε τον Douglas Adams)


 


Θεωρώ ριψοκίνδυνο – μη πω ανόητο – να σχολιάσω αυτό το βιβλίο, αν και στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλά σχόλια - μιας και το θέμα αυτό είναι «πιασάρικο» - οπότε αναφέρω σχολιασμούς άλλων.

Επιτέλους, ο  Richard Dawkins, ένας από τους σημαντικότερους εν ζωή συγγραφείς και επιστήμονες, έχει συγκεντρώσει τις σκέψεις του για την θρησκεία σε ένα βιβλίο υψηλής καλλιέπειας. Η περί Θεού αυταπάτη αποκαλύπτει το ψεύδος των ανόητων και καθησυχαστικών κοινοτοπιών και αοριστιών τις οποίες ενστερνίζεται ο κόσμος για να αποφύγει την ευθύνη να σκέφτεται με σοβαρότητα τα περί θρησκευτικής πίστεως. […] Αξίζει να διαβάσετε αυτό το βιβλίο, να σκεφτείτε και να προσπαθήσετε να αντικρούσετε τα επιχειρήματα του Dawkins.
_Steven Pinker, καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Harvard
………………………………………………………………………………………………………
Η περί Θεού αυταπάτη είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο, μια αξιομνημόνευτη μαρτυρία του πόθου πολλών ανθρώπων να εκφραστούν συνολικά μέσα από την τόσο εξαίσια ευγλωττία ενός επιστήμονα με κύρος και ισχύ. Το βιβλίο αξίζει πολλαπλές αναγνώσεις, όχι μόνο ως σπουδαία επιστημονική εργασία αλλά και ως λογοτεχνικό αριστούργημα.
-Steven Weinberg, βραβείο Νόμπελ φυσικής (1979)
………………………………………………………………………………………………………
Η ανθρώπινη πρόοδος πολύ συχνά συναντά στο δρόμο της εμπόδια από τον άγριο παραλογισμό της θρησκείας. Γι΄ αυτό, η ανθρωπότητα έχει ανάγκη από παθιασμένους ορθολογιστές που να μην φοβούνται να θίξουν προαιώνιες πεποιθήσεις.
-James Watson, βραβείο νόμπελ φυσιολογίας Η ιατρικής (1962)
 ............................................................................................................
ΥΓ. Όσοι δεν έχουν χρόνο για τις 521 σελίδες του βιβλίου προτείνω να δουν:
1.      The Root of All Evil
The God Delusion (Part 1) - The Virus of Faith (Part2)

2.      Richard Dawkins - The Enemies Of Reason
…………………………………………

2 σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...