Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

FIGHT CLUB


By Freud

Ξυπνάς …… κίνηση #1 ανοίγεις το HP laptop σου. Κίνηση #2 με αργά βήματα κατευθύνεσαι προς την illy καφετιέρα σου. Χρειάζεσαι έναν διπλό espresso για να ξυπνήσεις. Ύστερα κινείσαι προς την ντουλάπα σου έτσι ώστε να καλύψεις το κορμί σου με την Nike φόρμα σου και το Carhartt t-shirt σου. Παίρνεις τον καφέ σου και αράζεις στον καινούργιο καναπέ που αγόρασες από τα ΙΚΕΑ. Όταν ξεκινάει να αδειάζει το φλιτζάνι της σειράς  “pedro almadovar“- που σου έκαναν δώρο πέρυσι και είσαι τόσο περήφανος που έχεις – σε επισκέπτονται οι πρώτες σου σκέψεις. Μέχρι εκεί δρούσες μηχανικά, χωρίς αντίληψη, η πρωινή σου ρουτίνα. Κάπου εκεί λοιπόν σκέφτεσαι πόσο ευλογημένος είσαι που έχεις όλα αυτά τα τόσο ωραία πράγματα που είναι τόσο σημαντικά για σένα, αλλά και πώς θα αποκτήσεις και μερικά ακόμα που θέλεις.
Τι τρέχει που το αντικείμενο που σπουδάζεις δεν σου αρέσει καθόλου; Τουλάχιστον το πτυχίο σου, θα σου εξασφαλίσει μια δουλεία που πληρώνει καλά ώστε να μπορείς να αγοράζεις όλα αυτά τα πράγματα που θα σε κάνουν “χαρούμενο”; Τι και αν νιώθεις ότι παρασιτείς στην κοινωνία αφού δεν θα καταφέρεις να ικανοποιήσεις εκείνο το δημιουργικό αίσθημα που βράζει μέσα σου; Τι και αν δεν νιώσεις ολόκληρος ποτέ; Η ζωή είναι σκληρή, πρέπει να συμβιβαστείς για να επιβιώσεις. Γιατί φυσικά επιβίωση είναι να έχεις 2 αυτοκίνητα ( ένα μεγάλο για τις εκδρομές σου και ένα μικρό και γρήγορο για την πόλη ) και 2 σπίτια ( ένα εξοχικό και μια μόνιμη κατοικία ) και λεφτά. Και η ψυχική σου επιβίωση;

Όταν λοιπόν το να αποκτάς πράγματα είναι το highlight της ζωής σου…. όταν καις τα όνειρά σου στον βωμό της κατανάλωσης…… και όταν “ανήκεις στα πράγματα που σου ανήκουν” τότε σταματάς να είσαι άνθρωπος και γίνεσαι “καταναλωτής”.

Ο David Fincher σκιαγραφεί την προσπάθεια ενός θύματος της καταναλωτικής κοινωνίας που ζούμε να δραπετεύσει από την αρρώστια που του έχει προκαλέσει, φτάνοντας σε ακραίες καταστάσεις. Η εσωτερική διαμάχη αυτού του ατόμου μεταξύ του “ανθρώπου” και του “καταναλωτή” παρουσιάζεται μέσα από ένα εκπληκτικό σενάριο που βασίζεται σε σκηνές βίας και δράσης. Οι 2 πρωταγωνιστές ( Edward Norton & Brad Pitt ) είναι τρομεροί στους ρόλους τους. Απλά μια κορυφαία ταινία που σε βάζει να σκέφτεσαι πόσο επηρεάζει εσένα η καταναλωτική κοινωνία που ζεις.    

3 σχόλια :

  1. poli wraia proseggisi, ontws tainiara...sunexhse etsi!..perimenoume perissotera!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπορεί να είναι έτσι, δεν το χα σκεφτεί έτσι, δεν θεωρώ τον καταναλωτισμό το κύριο αντίβαρο στην "επανάσταση" του Norton, αλλά επειδή το χω δει μόνο μία φορά, επιφυλλάσομαι.

    Όπως και να χει, είναι μθια ωραία ταινία αλλά για μία φορά νομίζω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για να δεις πως αλλάζουν τα πράγματα ο Fincher το 97 κάνει το Se7en και το 99 το Fight Club, δύο ταινίες που διαπραγματεύονται καθαρά θέματα καταναλωτισμού και αξιών. Φέτος μας παρουσιάζει το the Social Network (μέγιστη μπαρούφα-προπαγάνδα ταινία κατ εμέ καθώς δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση το παραμυθάκι ότι το facebook φτιάχτηκε έτσι) και σαρώνει και όλες τις μικρές κατηγορίες των Oscars. Τα συμπεραμσατα δικά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...