Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

O James Bond αναζητά χρηματοδότη


Share

Η κρίση πλήττει και τους... Υπερκατάσκοπους: αβέβαιο λόγω χρεών το μέλλον της MGM.Πριν από πέντε χρόνια, private equity funds αγόρασαν την MGM για 5 δισ. δολ. Σήμερα η αξία των φημισμένων στούντιο ανέρχεται στο 1,6 δισ. ευρώ.
Αυτή τη φορά δεν αρκούν τα γκάτζετ του «Q» για να σώσουν τον James Bond. Η Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), το στούντιο που έχει τα δικαιώματα του κινηματογραφικού ήρωα, προσπαθεί να αντιμετωπίσει χρέη ύψους 3,7 δισ. δολαρίων, αποτέλεσμα ακριβών εξαγορών.

Ο Peter Chernin, πρώην πρόεδρος της News Corp., και ο Jonathan Dolgen, πρώην επικεφαλής της Viacom Hollywood, πρόσφατα συναντήθηκαν με τους πιστωτές της MGM ξεκινώντας έναν κύκλο διαπραγματεύσεων. Οι τελευταίοι πρέπει να αποφασίσουν αν θα αποδεχθούν μια ενδεχόμενη πώληση της MGM στην Time Warner, η οποία πλειοδότησε σε σχετικό διαγωνισμό τον Μάρτιο, ή αν θα διοικήσουν οι ίδιοι το στούντιο.

Οι δανειστές, οι οποίοι περιλαμβάνουν τη Highland Capital Management και την Anchorage Advisors, έχουν ήδη πάρει το πρώτο μάθημα του Χόλιγουντ: Ποτέ μην ποντάρετε τα χρήματά σας στο χώρο του κινηματογράφου. Το στούντιο της MGM πλέον αποτιμάται στα 1,6 δισ. δολ., με την Time Warner να προσφέρει κοντά στα 1,5 εκατ. δολ., σύμφωνα με πηγές. Αν οι πιστωτές αποφασίσουν να απορρίψουν την πρόταση και να αναλάβουν την εταιρεία οι ίδιοι, ενδέχεται να δαπανήσουν επιπλέον 500 εκατ. δολ. περίπου, για να δώσουν ώθηση στην παραγωγή.

«Προσπαθούν να καταλάβουν τους κανόνες του παιχνιδιού», λέει ο Clark Hallren, managing partner της συμβουλευτικής Clear Scope Partners. «Πρέπει να διατηρήσουμε την εγχώρια διανομή στα σινεμά; Να συνεχίσουμε να κάνουμε outsource τη διανομή για DVD; Τι είδους ταινίες θα πρέπει να κάνουμε;». Ερωτήματα που δεν είναι εύκολο να απαντηθούν από ανθρώπους εκτός του κινηματογραφικού κυκλώματος.

Bond στο πάγο

Οι καθυστερήσεις σχετικά με την τύχη της Metro-Goldwyn-Mayer θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον του James Bond. Οι παραγωγοί Barbara Broccoli και Michael Wilson, οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες των δικαιωμάτων για το προσοδοφόρο εμπορικό σήμα «007», ανέστειλαν τον Απρίλιο την παραγωγή της 23ης ταινίας του ήρωα, επικαλούμενοι την «αβεβαιότητα» σχετικά με το μέλλον του στούντιο.

«Η show business μπορεί να είναι τρομερά δελεαστική», δήλωσε ο Frank Biondi, πρώην πρόεδρος της Universal Studios, ο οποίος συμβούλεψε κάποια από τα private equity funds που αγόρασαν την MGM για 5 δισ. δολ. το 2005. «Τους είπα τότε ότι αν προχωρούσαν, θα είχαν ένα τεράστιο πρόβλημα στα χέρια τους».

Όπως και αποδείχθηκε. Με μια νέα διοίκηση, οι πιστωτές ελπίζουν να δώσουν ώθηση στην παραγωγή, να μειώσουν τις δαπάνες, και τελικά να επιδιώξουν μια τιμή άνω των 2 δισ. δολ. για το στούντιο, σύμφωνα με πηγές. Όμως η εξεύρεση λύσεων για τη μεγιστοποίηση της αξίας της MGM δεν θα είναι εύκολη, λέει ο Mark Patricof, Managing Partner της επενδυτικής τράπεζας MESA. «Δεν υπάρχουν πολλοί με νέες ιδέες για το στούντιο», προειδοποιεί. Αντίθετα, υποστηρίζει ότι οι πιστωτές θα πρέπει να εκποιήσουν περιουσιακά στοιχεία της MGM. Μόνο το franchise «James Bont» θα μπορούσε να αποφέρει 750 εκατ. δολ., σύμφωνα με το Douglas Lowell, ο οποίος συμβουλεύει ανεξάρτητες κινηματογραφικές εταιρίες για τη χρηματοδότηση ταινιών.


Businessweek - Bloomberg
Απόδοση: Λάμπρος Κοντογεώργος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...