Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

39 τρισ. δολάρια η περιουσία των 10 εκ. κροίσων!

Share
 39 τρισ. δολάρια περιουσία περίπου σε 10 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη!
Για μια ακόμα φορά, σε περιόδους παγκόσμιας οικονομικής κρίσης οι εισοδηματικές διαφορές οξύνονται. Οι πλούσιοι δηλαδή γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, αφού οι μέσες και χαμηλές εισοδηματικές τάξεις είναι εξ ορισμού πιο ευάλωτες. Υπό το πρίσμα αυτό δεν πρέπει να εκπλήσσουν τα ευρήματα της ετήσιας έκθεσης για την κατανομή του παγκόσμιου πλούτου που δημοσίευσε η Capgemini σε συνεργασία με τη Μerrill Lynch. Το βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι ο πλούτος των κροίσων του πλανήτη αυξήθηκε κατά 19% το 2009 έναντι του 2008 και έφθασε τα 39 τρισ. δολάρια!!

Το 2009 ο αριθμός των εκατομμυριούχων στον κόσμο (πρόκειται για τα άτομα που διαθέτουν περιουσία άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, χωρίς να υπολογίζεται σε αυτή η κύρια κατοικία τους) είχε αγγίξει τα 10 εκατομμύρια. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση αυτών των εκατομμυριούχων στα τέλη του περασμένου έτους καταγράφηκε στη Βόρεια Αμερική, όπου βρίσκονται τα 3,1 εκατομμύρια εκατομμυριούχοι, των οποίων η συνολική περιουσία εκτιμάται στα 10,7 τρισ. δολάρια. 3 εκατομμύρια εκατομμυριούχοι προέρχονται από τις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού. Όμως, η συνολική περιουσία των ασιατών εκατομμυριούχων εκτιμήθηκε στα 9,7 τρισ. δολάρια, ενώ των αντίστοιχων Ευρωπαίων στα 9,5 τρισ. δολάρια!
ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Γερμανία, είναι με τη σειρά, οι χώρες με τους περισσότερους εκατομμυριούχους, καθώς σε αυτές συγκεντρώνονται οι μισοί εκατομμυριούχοι, δηλαδή γύρω στα 5 εκατομμύρια. Αλλά αμέσως μετά, τέταρτη στην κατάταξη, έρχεται πλέον η Κίνα, με 477.000 εκατομμυριούχους. Σύμφωνα με την έκθεση μάλιστα «το Χονγκ Κονγκ και η Ινδία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε Ασία- Ειρηνικό» . Ετσι η Ινδία είδε να εκτινάσσονται οι εκατομμυριούχοι της κατά 50% και να φτάνουν τους 126.756. Ο κ. Μπερτράν Λαβεσιέρ, υπεύθυνος του τμήματος υπηρεσιών της Capgemini εκτίμησε ότι πρόκειται για γενικότερη τάση: «Οι αναδυόμενες αγορές, ιδιαίτερα η Ινδία και η Κίνα, καθώς και η Βραζιλία, είναι αυτές που προώθησαν την ανάκαμψη και θα συνεχίσουν να το κάνουν».
Γενικότερα όμως η αύξηση του αριθμού των εκατομμυριούχων και του ιδιωτικού πλούτου δεν εξαρτάται από την ανάκαμψη της οικονομίας, τουλάχιστον ευθέως. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και οι χώρες με βαθιά οικονομική ύφεση είδαν τους υπερπλούσιους να αυξάνονται τόσο σε αριθμό όσο και σε περιουσία. Για παράδειγμα, μπορεί η βρετανική οικονομία να συρρικνώθηκε αλλά οι βρετανοί εκατομμυριούχοι αυξήθηκαν κατά 24% και έφτασαν του 448.100. Οι ρώσοι εκατομμυριούχοι επίσης αυξήθηκαν και έφτασαν τους 117.700. Ακόμα και στην Ισπανία οι εκατομμυριούχοι αυξήθηκαν και έφτασαν τους 143.000. Αλλά ακριβώς αυτή η ισπανική αύξηση, κατά 12,5% μέσα σε ένα χρόνο, δεν είναι παρά απολύτως στο μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Πηγή: www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...