Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Για ποιό λόγο ποντάρουμε;

Κάθε φορά που ποντάρουμε χρήματα, σε ένα τραπέζι πόκερ, θα πρέπει να ρωτάμε τον εαυτό μας, "για ποιό λόγο". Ποιος είναι ο σκοπός για τον οποίο ποντάρουμε τα χρήματα μας;

Απαντήσεις του στύλ, "παίρνω πληροφορίες για να ξέρω που βρίσκομαι" και "είμαι σίγουρος ότι έχω το καλύτερο φύλλο", δεν είναι στην πραγματικότητα, λόγοι για να ποντάρετε. Επομένως ποιοί είναι οι πραγματικοί λόγοι για να ποντάρουμε; Στην ουσία, υπάρχουν τρεις λόγοι, οι οποίοι κάθε φορά, θα πρέπει να δικαιολογούν το ποντάρισμα μας.


1) Value. Ορίζεται απλούστατα ως το ποντάρισμα που κάνουμε για να πάρουμε call (ή raise) από ένα χειρότερο συνδυασμό. Το ποντάρισμα, με το σκεπτικό ότι ίσως έχουμε το καλύτερο φύλλο, δεν είναι ικανό για να ποντάρουμε για value.

2) Μπλόφα. Το ποντάρισμα που κάνουμε, για να οδηγήσουμε ένα καλύτερο συνδυασμό σε πάσο.

Όσον αφορά τους δύο παραπάνω λόγους πονταρίσματος, οι άνθρωποι κάνουν συχνότερα το λάθος να κάνουν call πιο συχνά από όσο πρέπει, παρά να πηγαίνουν πάσο πολύ συχνά. Επομένως, το value betting είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο ποντάρουμε και θα πρέπει να "κυριαρχεί" στα πονταρίσματά μας. Στα μικρότερα ειδικά stakes, το ποντάρισμα για value αποκτά ακόμη περισσότερη αξία, καθώς οι παίκτες πάνε πάσο αρκετά πιο δύσκολα. Στα μεγαλύτερα stakes, που συναντάμε όλο και περισσότερο σκεπτόμενους παίκτες, αντίστοιχα, το ποντάρισμα για μπλόφα δικαιολογείται συχνότερα.

Αυτοί είναι οι δύο ξεκάθαροι λόγοι για τους οποίους ποντάρουμε. Ποιός όμως είναι ο τρίτος;

3) Ποντάρισμα για να κερδίσουμε τα dead money. Σε κάθε pot υπάρχουν χρήματα κι ο αντίπαλος μας, σε ένα σημαντικό ποσοστό των περιπτώσεων, δεν έχει κάποιο δυνατό συνδυασμό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, απλά ποντάρουμε για να πάρουμε τα dead money από το pot και να οδηγήσουμε τον αντίπαλο στο να πάει πάσο το equity που έχει στην παρτίδα (*equity: ποσοστό που μας αναλογεί από το pot, με βάση τις πιθανότητες νίκης μας)

Το να κερδίζουμε τα dead money είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Αρκετά συχνά, σε κάποιο dry board θα κρατάμε κάποιο hand όπως Α high ή Κ high το οποίο θα έχει κάποιο showdown value. Αρκετοί αρχάριοι παίκτες κάνουν το λάθος να προσπαθούν να φτάσουν σε showdown. Eίναι σημαντικό να ποντάρουμε σε αυτά τα spots για να αναγκάσουμε τον αντίπαλο να πάει πάσο το equity που έχει στην παρτίδα.  Για παράδειγμα, κάνουμε raise από το button με Α9 και το big blind κάνει call με QJ. To flop έρχεται K83 rainbow.  Eίναι λάθος σε αυτό το σημείο να κάνουμε check behind, καθώς τα 6 outs του αντιπάλου έχουν equity (24% περίπου σε αυτή την περίπτωση), το οποίο μπορούμε να εκμηδενίσουμε, αν ποντάρουμε κι ο αντίπαλος πάει πάσο.

Στον 3ο λόγο για ποντάρισμα, δεν γνωρίζουμε αν έχουμε τον καλύτερο ή το χειρότερο συνδυασμό. Δεν ποντάρουμε για μπλόφα σε ένα flop A83 rainbow με KQ καθώς δεν είμαστε σίγουροι αν ο αντίπαλος έχει κάτι καλύτερο. Δεν ποντάρουμε βέβαια και για value, καθώς δεν προκύπτει ότι έχουμε τον καλύτερο συνδυασμό. Σε αυτές τις "ενδιάμεσες" περιπτώσεις, απλά ποντάρουμε για να "αφαιρέσουμε" το equity του αντιπάλου από το hand.

Σε γενικές γραμμές πάντως, ο 3ος λόγος για να ποντάρουμε, είναι σπάνια ο κύριος λόγος και συνήθως είναι συμπληρωματικός, στο ποντάρισμα για μπλόφα ή για value.

Τι ΔΕΝ είναι λόγος για ποντάρισμα.

Ποντάρισμα για πληροφορία: To ποντάρισμα για "πληροφορία" είναι χρήσιμη συνέπεια κι όχι πραγματικός λόγος για να ποντάρουμε. Όταν ποντάρουμε για value ή για μπλόφα, οι ενέργειες των αντιπάλων μας, μας δίνουν κάποια πληροφορία. Αν για παράδειγμα ποντάρουμε με ΑΚ σε flop A83 rainbow και δεχτούμε call, παίρνουμε την πληροφορία ότι ο αντίπαλος δείχνει κάποιο "ενδιαφέρον" για το pot, αλλά το φύλλο μας είναι πιθανότατα το καλύτερο. Αν ποντάρουμε και στο turn και δεχτούμε raise, παίρνουμε περισσότερη πληροφορία και πλέον μπορούμε να επανεξετάσουμε το φύλλο μας και να σκεφτούμε και την περίπτωση να "βρισκόμαστε πίσω".

Ο κύριος λόγος για τον οποίο το bet (ή raise) για πληροφορία είναι λάθος, είναι ότι επιτρέπει ουσιαστικά στον αντίπαλο να ελαχιστοποιήσει τα λάθη του. Αν για παράδειγμα σε flop A22, κρατάμε ΚΚ ο αντίπαλος ποντάρει κι εμείς κάνουμε raise, τις περισσότερες φορές που θα πάει πάσο, θα πετάξει κάποιο χειρότερο φύλλο, ενώ όταν δεχτούμε call ή reraise, θα είμαστε σχεδόν πάντα πίσω. Με πιο απλά λόγια, θα πετάει σχεδόν πάντα τα χειρότερα φύλλα, ενώ θα κάνει call με hands που μας κερδίζουν, κάνοντας τελικά λιγότερα λάθη.

Αυτό είναι ένα αρκετά συχνό λάθος, στο οποίο υποπίπτουν αρκετοί παίκτες και δεν αποτελεί λόγο για ποντάρισμα. Η προστασία του equity που έχουμε στο hand, αποτελεί συνέπεια του πονταρίσματος.

Όταν δηλαδή έχουμε ένα ισχυρό hand, για παράδειγμα ένα set σε ένα board με αρκετά draws, δεν ποντάρουμε για να προστατέψουμε το φύλλο μας, ή για να "χρεώσουμε" πιθανά draws, απλά ποντάρουμε για value.

H προστασία από τα draws είναι απλά αποτέλεσμα του value bet το οποίο κάνουμε.

Επομένως, την επόμενη φορά που θα αποφασίσετε να ποντάρετε ή να κάνετε raise, σκεφτείτε για ποιο λόγο το κάνετε. Η αιτιολόγηση του πονταρίσματος στο μυαλό σας, θα σας βοηθήσει να πάρετε πολύ καλύτερες αποφάσεις.
pokercity.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...