Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Βρετανοί φοιτητές εισέβαλαν στην έδρα του Συντηρητικού Κόμματος

Επεισοδιακή ήταν η ογκώδης διαδήλωση διαμαρτυρίας φοιτητών και ακαδημαϊκών στη Βρετανία, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει τον τριπλασιασμό των πανεπιστημιακών διδάκτρων για Βρετανούς και Ευρωπαίους φοιτητές από το 2012.

Εκατοντάδες φοιτητές, εκμεταλλευόμενοι την περιορισμένη αστυνομική παρουσία, έχουν καταλάβει τον Πύργο Μίλμπανκ στο Γουέστμινστερ, ένα κτίριο πολύ κοντά στο Κοινοβούλιο, το οποίο στεγάζει μεταξύ άλλων τα κεντρικά γραφεία του Συντηρητικού κόμματος. Ομάδες νεαρών, μεταξύ των οποίων και μη-φοιτητές που καταγγέλλεται ότι ήταν αποφασισμένοι να προξενήσουν επεισόδια, είχαν νωρίτερα σπάσει τα τζάμια της εισόδου του κτιρίου, άναψαν φωτιές και σύμφωνα με την αστυνομία προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στο εσωτερικό του κτιρίου, πριν ανέβουν στην ταράτσα, όπου και παραμένουν.

14 διαδηλωτές και αστυνομικοί χρειάστηκαν τις πρώτες βοήθειες και οχτώ εξ αυτών μετακομίστηκαν στο πλησιέστερο νοσοκομείο με ελαφρά τραύματα. Η Μητροπολιτική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκε επίσης απροσδιόριστος αριθμός προσαγωγών και συλλήψεων.

Η πορεία των φοιτητών στο κεντρικό Λονδίνο ήταν ως επί το πλείστον ειρηνική και μαζική. Οι εκτιμήσεις προσδιορίζουν τον αριθμό των συμμετεχόντων από 30 έως 50 χιλιάδες, αριθμός που δεν συγκεντρώνεται εύκολα σε βρετανικές διαδηλώσεις.

Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για την απόφαση αύξησης των διδάκτρων στα αγγλικά πανεπιστήμια από 3.290 σε 9.000 λίρες για κάθε έτος σπουδών. Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, τα δίδακτρα θα καλύπτονται με φοιτητικό δάνειο, το οποίο θα αρχίσει να αποπληρώνεται όταν οι απόφοιτοι θα αποκτούν εισόδημα τουλάχιστον 21.000 λιρών το χρόνο, ενώ το επιτόκιο θα είναι τσουχτερό, στο ύψος του πληθωρισμού συν 3%.

Οι φοιτητές κατηγορούν την κυβέρνηση για εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης, ενώ η συγκυβέρνηση σημειώνει ότι πρόκειται για ένα δίκαιο σύστημα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης. Το μέτρο ακολουθεί τη σημαντική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια στο πλαίσιο του ευρύτερου κυβερνητικού προγράμματος περικοπών στις κρατικές δαπάνες.

Οι διαμαρτυρίες των φοιτητών στρέφονται κυρίως κατά των Φιλελεύθερων Δημοκρατών της κυβέρνησης συνασπισμού, τα στελέχη των οποίων είχαν δεσμευθεί προεκλογικά να μη στηρίξουν την παραμικρή αύξηση των διδάκτρων.

Η Εθνική Ένωση Φοιτητών Βρετανίας κατήγγειλε τη μικρή μειοψηφία αυτών που αμαύρωσαν τη διαδήλωση, προσθέτοντας ότι οι ειρηνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της κυβερνητικής απόφασης είναι μόνο στην αρχή.

Τόσο η μαζικότητα της πορείας, όσο και τα επεισόδια έχουν ξαφνιάσει τη βρετανική κοινωνία που δεν είναι συνηθισμένη σε τέτοιου είδους κοινωνικές αντιδράσεις.

http://www.skai.gr/news/world/article/156284/maziki-diadilosi-kai-epeisodia-sto-londino-/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...