Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Οι Atenistas εν δράσει για μια "άλλη" Αθήνα

Μία ημέρα πριν από τη διεξαγωγή των περιφερειακών εκλογών, οι Atenistas, μία ανοιχτή κοινότητα πολιτών της Αθήνας, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κοτζιά και τη μετέτρεψαν στο πιο φωτεινό σημείο της πόλης με τη χρήση κεριών.







Με κινήσεις όπως αυτή, οι Atenistas θέλουν να δείξουν ότι νοιάζονται πραγματικά για τη σκοτεινιά που έχει σκεπάσει τις ιστορικές γειτονιές της Αθήνας και γενικότερα έχουν ως στόχο το συντονισμό δραστηριοτήτων που θα επιτρέψουν ένα ουσιαστικό και περιβαλλοντικό λίφτινγκ της Αθήνας.
Μπορεί το πρώτο τους εγχείρημα να πραγματοποιήθηκε πριν από δύο μόλις μήνες, αλλά αριθμούν ήδη δύο χιλιάδες εγγεγραμμένα μέλη, έχουν 15.500 likes στο facebook και πλήθος εγκωμιαστικών σχολίων από ιστότοπους και "μπλογκ".
Οι Atenistas πιστεύουν ότι η πρωτεύουσα όχι μόνο δεν είναι μια "τελειωμένη ιστορία", αλλά ένα αχανές πεδίο ευρηματικών και αποτελεσματικών δράσεων που θα μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε τις τεράστιες δυνατότητές της.
Παραμονή των εκλογών οι Atenistas μαζεύτηκαν στην πλατεία Κοτζιά και τη γέμισαν με κεριά. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη με περισσότερα από 1000 άτομα να φέρνουν μαζί τους κεράκια, όργανα, σπίρτα, αναπτήρες στήνοντας μια γιορτή χωρίς αρχή μέση και τέλος.
"Το μήνυμά μας απευθύνεται σε όποιον εκλεγεί δήμαρχος για την επόμενη τετραετία: Μην αφήνεις το ιστορικό κέντρο της πόλης να μαραζώσει και να πεθάνει", αναφέρουν οι Atenistas.
"Δεν είναι κομματικός οργανισμός, ούτε δημοτική παράταξη, αλλά μια ζωντανή κοινότητα που θέλει να μοιραστεί την πίστη της για μια πολύ καλύτερη Αθήνα, πιστεύοντας στην αναζωογονητική δύναμη της δράσης.
Κουραστήκαμε -λένε- να γκρινιάζουμε, να μας φταίνε πάντα οι άλλοι ή το "κράτος". Είμαστε εδώ μόνο για να κάνουμε. Επτά ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο", σημειώνουν στην ιστοσελίδα τους.
H ιδέα των Atenistas ξεκίνησε από το γραφίστα Τάσο Χαλκιόπουλο (γνωστός στο ευρύ κοινό και από το μπλογκ αθηναϊκού ενδιαφέροντος athensville) και το δημοσιογράφος Δημήτρη Ρηγόπουλο (που διατηρεί τη στήλη Urban Lab στο free press Lifo).
Όπως λένε οι ίδιοι "είχαν βαρεθεί να μένουν διαρκώς στα λόγια" και αποφάσισαν "να εκτονώσουν δημιουργικά το πάθος τους για την πόλη".
Η επέλαση των Atenistas
Στις βασικές προτεραιότητες των Atenistas εντάσσεται η υπεράσπιση της προσβασιμότητας στον δημόσιο χώρο, δηλαδή ελεύθερα πεζοδρόμια, πεζόδρομοι και πλατείες και η πίστη τους στη δύναμη των δράσεων μικρής κλίμακας.
Θα προσπαθήσουν να συγκεντρώσουν πόρους (π.χ. χορηγείες για είδη κηπουρικής, βαφές και χρώματα) για παρεμβάσεις σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης που το έχουν ανάγκη, καθώς και να προωθήσουν καμπάνιες για μεγάλα, μικρά ή ξεχασμένα θέματα της Αθήνας. Η πορεία τους
Οι Atenistas έχουν καθαρίσει το χωμάτινο πέρασμα ανάμεσα σε δύο αρχαιολογικούς χώρους «πρώτης γραμμής», της Ακρόπολης και της Αρχαίας Αγοράς, που ήταν γεμάτη σκουπίδια, καθάρισαν, έβαψαν και φύτεψαν τρεις «καραφλές» ζαρντινιέρες στην οδό Σατωβριάνδου κοντά στην Ομόνοια και άλλες δύο στην οδό Φιλαδελφείας (πολύ κοντά στον σταθμό Λαρίσης).
Σε συνεργασία με το Green Design Festival μοίρασαν στους Αθηναίους 3.000 φυτά στην πλατεία Συντάγματος, καθάρισαν, φύτεψαν και διαμόρφωσαν από την αρχή δύο παραμελημένα οικόπεδα στην οδό Αγίων Ασωμάτων και άλλα δύο στη διασταύρωση Ζήνωνος και Δεληγιώργη στο Μεταξουργείο.
Στην τελευταία αυτή δράση τους, συγκεντρώθηκαν περισσότερα από εκατό άτομα για να βοηθήσουν, ενώ αναπάντεχη βοήθεια προσφέρθηκαν να δώσουν οι αστυνομικοί που έκαναν περιπολία στην περιοχή.
Υπάλληλος της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου ανέλαβε να στείλει φορτηγά για να μαζέψουν το βουνό από σκουπίδια που μαζεύτηκε στο πεζοδρόμιο. Την επιμέλεια του κήπου ανέλαβε ο γεωπόνος Δημήτρης Κωνσταντάκος και το συνολικό κόστος της δράσης σε υλικά ανήλθε στα 98 ευρώ (ποσό που καλύφθηκε απ’ όσους συμμετέχοντες ήθελαν να συνδράμουν, καταβάλλοντας έκαστος 2 ευρώ).
"Στόχος μας είναι να κάνουμε μία δράση την εβδομάδα, έτσι ώστε να ενεργοποιηθούν οι Αθηναίοι, ξεχωριστά ο καθένας, και να νοιαστεί για τον τόπο που ζει, ακόμη και για τα σκαλιά της πολυκατοικίας του. Δεν μπορεί ένας δημόσιος χώρος να βρίσκεται σε δυσχρηστία, βρόμικος και απαξιωμένος. Περισσότερο το μήνυμα θέλουμε να το στείλουμε στους Αθηναίους", αναφέρει ο Τάσος Χαλκιόπουλος.
Αναφορικά με την προέλευση του ονόματος, ο Τάσος Χαλκιόπουλος αναφέρει: "Παρ' όλο που θέλαμε κάτι ελληνικό, καταλήξαμε στο Αtenistas. Προέρχεται από τη λατινογενή ρίζα Αtenas-AteneΑθήνα στα ισπανικά και στα ιταλικά) και μαρτυρά επαναστατικότητα, (ζαπατίστας, σαντινίστας). Δείχνει αυτούς που αγαπάνε την Αθήνα με μία διάθεση να την προστατέψουν με πάθος, “επαναστατικά”".
Η ιστοσελίδα τους βρίσκεται στη διεύθυνση www.atenistas.gr και σε αυτή μπορεί κάποιος να βρει πληροφορίες για τις τις δράσεις τους, τα τελευταία νέα της κοινότητας, αλλά και τρόπους για να βοηθήσει στο έργο τους, προτάσεις για επόμενες δράσεις και θέσεις για ζητήματα που αφορούν το αστικό τοπίο.
http://www.cosmo.gr/News/Hellas/296189.html

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...