Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Ο Μουμπάρακ μετακινεί στρατό στο Σινά

Προσθήκη λεζάντας
Η Αίγυπτος μετακίνησε περίπου 800 στρατιωτικούς στη χερσόνησο του Σινά, με τη συγκατάθεση του Ισραήλ για να ενισχύσει την ασφάλεια, καθώς οι διαμαρτυρίες με στόχο την ανατροπή του Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Αίγυπτο.
Η άδεια δόθηκε ως απάντηση σε σχετικό αίτημα από το Κάιρο και οι δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί γύρω από το θέρετρο του Σαρμ ελ Σέιχ στο νότιο Σινά, δήλωσε ένας αξιωματούχος. Δύο άλλοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι το Ισραήλ αποδέχτηκε ένα τέτοιο αίτημα.

Το αχανές τριγωνικό τμήμα της ερήμου μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου είναι σε μεγάλο βαθμό αποστρατικοποιημένο βάσει της συνθήκης ειρήνης του 1979 μεταξύ των δύο χωρών.
Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι "το Ισραήλ κοιτάζει αλλού", καθώς η Αίγυπτος αναπτύσσει δυνάμεις στο Σινά "για να προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι η κατάσταση δεν θα της ξεφύγει εκεί".
Η τελευταία φορά που το Ισραήλ επέτρεψε στην Αίγυπτο να αναπτύξει ένοπλες δυνάμεις της στο Σινά, ήταν το 2005 που απέσυρε τα στρατεύματά του από τη Γάζα, και η Αίγυπτος τοποθέτησε συνοριοφύλακες από τη δική της πλευρά των συνόρων με τη Γάζα για να μην επιτρέπει στους παλαιστίνιους μαχητές να κάνουν λαθρεμπόριο όπλων.
Η Αίγυπτος ήταν η πρώτη αραβική χώρα που υπέγραψε συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ, το 1979. Σύμφωνα με τους όρους της συνθήκης, το Ισραήλ απέσυρε τις δυνάμεις του από το Σινά το οποίο είχε καταλάβει στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή το 1967--ολοκλήρωσε την αποχώρηση του το 1982.

http://www.newpost.gr/Kosmos/item/20148-%CE%9F-%CE%9C%CE%BF%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%AC%CF%81%CE%B1%CE%BA-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B5%CE%AF-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%8C-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%A3%CE%B9%CE%BD%CE%AC

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...