Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Μαζικές οι διαδηλώσεις κατά του Μουμπάρακ

Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους στην Αίγυπτο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του πρακτορείου Reuters, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και της κυβέρνησής του.
Η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις χαρακτηρίζεται πρωτοφανής και ευνοήθηκε από τη δέσμευση του στρατού να μην ασκήσει βία κατά των διαδηλωτών.

Πάνω από 200.000 Αιγύπτιοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ του κεντρικού Καΐρου, ενώ 20.000 διαδήλωσαν στην πόλη Σουέζ.
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Αλεξάνδρεια, την Ισμαηλία και πόλεις στο Δέλτα του Νείλου.
Κεντρικό αίτημα η παραίτηση Μουμπάρακ
Εν τω μεταξύ, ο αντιφρονών και νομπελίστας πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι κάλεσε τον Μουμπάρακ να παραιτηθεί μέχρι την Παρακευή και να εγκαταλείψει τη χώρα προκειμένου να αποτραπεί η αιματοχυσία, όπως μεταδίδει το αραβικό δίκτυο Al Arabiya.
Οι Αιγύπτιοι «θέλουν να τελειώνουν μαζί του σήμερα, διαφορετικά το αργότερο ως την Παρασκευή», δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι. «Η (ερχόμενη) Παρασκευή ονομάσθηκε 'η ημέρα της αναχώρησης'», πρόσθεσε.
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ανακοίνωσαν παράλληλα ότι συνασπισμός οργανώσεων της αντιπολίτευσης γνωστοποίησαν στην αιγυπτιακή κυβέρνηση ότι θα αρχίσουν συνομιλίες για τη μετάβαση στη δημοκρατία μόλις παραιτηθεί ο Μουμπάρακ.
«Το πρώτο αίτημά μας είναι να φύγει ο Μουμπάρακ. Μόνον έπειτα απ' αυτό μπορεί να αρχίσει διάλογος με το στρατιωτικό κατεστημένο για τις λεπτομέρειες μιας ειρηνικής μεταβίβασης της εξουσίας», δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ-Μπελτάγκι, πρώην βουλευτής των Αδελφών Μουσουλμάνων.
Την ίδια στιγμή, ο νεοδιορισθείς αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν άρχισε χθες συνομιλίες με την αντιπολίτευση, υποσχόμενος μεταρρυθμίσεις.
Παράλληλα, η Google ανακοίνωσε ότι εγκαινιάζει τη λειτουργία ειδικής υπηρεσίας στην οποία οι χρήστες θα μπορούν να αφήνουν τηλεφωνικά μηνύματα τα οποία στη συνέχεια θα αναρτώνται στο Twitter, καθώς η πρόσβαση στο ίντερνετ εξακολουθεί να είναι αδύνατη στην Αίγυπτο.
Οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις έχουν απευθύνει έκκληση στο Μουμπάρακ για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, ενώ η Ουάσινγκτον έστειλε στην Αίγυπτο ειδικό απεσταλμένο, τον πρώην πρεσβευτή στο Κάιρο Φρανκ Ουάισνερ, για συνομιλίες με τους τοπικούς ηγέτες.
Επίσης, έγινε γνωστό πως η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Κάιρο Μάργκαρετ Σκόμπι είχε μία τηλεφωνική συνομιλία με τον Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι.
Όπως ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο, η συνομιλία μεταξύ της Σκόμπι και του ΕλΜπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επαφών που έχει ο αιγύπτιος πολιτικός με τις διάφορες αιγυπτιακές οργανώσεις της αντιπολίτευσης.
Η Σκόμπι επανέλαβε στον ΕλΜπαραντέι τη θέση των ΗΠΑ για την κρίση στην Αίγυπτο: ότι δηλαδή η Ουάσινγκτον επιθυμεί μία ομαλή πολιτική μετάβαση, όμως δεν θέλει να υπαγορεύσει στην Αίγυπτο την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος επεσήμανε εξάλλου ότι αυτή η τηλεφωνική συνομιλία ήταν η πρώτη επαφή μεταξύ της αμερικανίδας πρέσβειρα και του αιγύπτιου πολιτικού από την ημέρα που εκείνος επέστρεψε στην Αίγυπτο.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τον πρόεδρος Μουμπάρακ να «ακούσει την κατακραυγή του λαού και τις διεκδικήσεις του». «Ανταποκριθείτε χωρίς δισταγμούς στα αιτήματα του λαού για ελευθερίες», πρόσθεσε δηλώνοντας ότι η λύση στα πολιτικά προβλήματα βρίσκεται στην κάλπη.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1929191

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...