Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Το Κάϊρο υπό τη ματιά ενός αιγύπτιου ηθοποιού

O ηθοποιός και παραγωγός Χάλεντ Άμπολ Νάγκα μιλάει για την αιγυπτιακή επανάσταση από την πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο του Καΐρου.
Χάλεντ, σε τι κατάσταση σε βρίσκω;

Εν μέσω μιας επανάστασης!

Τι βλέπεις, τι συμβαίνει;

Όλα άρχισαν πριν από μερικές ημέρες εδώ στην πλατεία με μεγάλες συγκεντρώσεις, που έκτοτε συνεχίζονται. Κάθε μέρα διογκώνεται όλο και πιο πολύ το πλήθος. Αυτήν τη στιγμή που σου μιλάω βρίσκονται εκατομμύρια ανθρώπων εδώ έξω, στην Ταχρίρ, που αψηφούν την απαγόρευση της κυκλοφορίας. Φωνάζουν ξανά και ξανά, «αν δεν φύγει εκείνος, δεν θα φύγουμε ούτε εμείς». Όλοι θέλουν να παραιτηθεί ο Μουμπάρακ. Τίποτα λιγότερο. Και φυσικά, ένα καινούργιο και δίκαιο Σύνταγμα, να μπορεί όποιος θέλει να κατέβει για Πρόεδρος σε δημοκρατικές εκλογές.Υπάρχει εγγύηση ότι όλο αυτό που συμβαίνει θα οδηγήσει σε καλύτερη και δημοκρατικότερη κατάσταση;

Τα διεθνή μέσα είναι εντελώς προκατειλημμένα και λένε ότι είναι μια επανάσταση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Αυτό είναι τελείως αναληθές. Ένα μεγάλο ψέμα! Εκεί έξω είναι οι πάντες: νέοι, φοιτητές, άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, όλοι βρίσκονται στους δρόμους. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι μόνο μια μικρή μειονότητα σ' αυτή την επανάσταση.

Δεν ανησυχείς για την επόμενη ημέρα αυτής της επανάστασης;

Όχι. Είμαστε ευτυχισμένοι. Επιτέλους, αλλάζουμε σελίδα. Περπατάς στην πλατεία Ταχρίρ και μπορείς να μυριστείς την ελευθερία. Βλέπεις τον κόσμο χαρούμενο, με αυτοπεποίθηση. Ποτέ πριν δεν υπήρξαν οι δρόμοι του Καΐρου τόσο ασφαλείς. Μόνο στις συνοικίες και τα προάστια κυκλοφορούν κακοποιά στοιχεία, καθώς η βλακωδέστατη αυτή κυβέρνηση άνοιξε τις φυλακές και απελευθέρωσε όλους τους βαρυποινίτες, ώστε να φοβηθούν οι άνθρωποι και να μείνουν μέσα. Έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που νομίζει ότι μπορεί να απαγάγει μια χώρα. Έχει απομονώσει ογδόντα πέντε εκατομμύρια ανθρώπους, μια ολόκληρη χώρα, από τον υπόλοιπο κόσμο. Έχει διακόψει το ίντερνετ τελείως, το msn τις πρώτες ημέρες, διέκοψαν τα δρομολόγια των τρένων ώστε να μην μπορεί κανείς να μετακινηθεί, απαγόρευσαν και στα διεθνή τηλεοπτικά να αναμεταδίδουν. Τους πήραν τις άδειες, τις κάμερες, τα ελικόπτερα ψάχνουν να εντοπίσουν τα συνεργεία τους.

Υπάρχει φόβος για στρατιωτικό πραξικόπημα;

Καθόλου. Ακούς τις φωνές της διαδήλωσης; Μακάρι να είχαμε ίντερνετ για να βγάλω φωτογραφίες και να δεις τι συμβαίνει. Είναι καταπληκτικό, είναι υπέροχο. Πάντα ήξερα ότι αυτή η χώρα μια μέρα θα ξυπνήσει. Μέχρι που κάποιος έγραψε στις 21 Ιανουαρίου στο ίντερνετ «ας πάρουμε μια μέρα off να τους δείξουμε πόσο θυμωμένοι είμαστε». Και ξεκίνησε και από τότε δεν έχει σταματήσει, κι ούτε πρόκειται. Αυτήν τη στιγμή βλέπω ίσως και πενήντα χιλιάδες ανθρώπους να μπαίνουν στην πλατεία. Έρχονται από παντού, απ' όλο το Κάιρο. Το σύνθημα είναι «ο λαός απαιτεί το καθεστώς να φύγει»» και τώρα, μετά από τη δολοφονία περισσότερων από εκατόν σαράντα διαδηλωτών από την αστυνομία το νέο σύνθημα είναι «ο λαός απαιτεί o πρόεδρος που σκότωσε Αιγύπτιους να δικαστεί». Πώς είναι δυνατόν η αιγυπτιακή κυβέρνηση να σκοτώνει απλούς φιλειρηνικούς πολίτες που κατέβηκαν στις διαδηλώσεις; Από πού κι ως πού πιστεύουν ότι μπορούν να ξεπλύνουν την ελευθερία με αίμα;
 
www.lifo.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...