Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

1η σε κατανάλωση ενέργειας η Κίνα το 2009

Share

1η χώρα σε κατανάλωση ενέργειας για το 2009 αναδείχθηκε η Κίνα, υποσκελίζοντας τις ΗΠΑ που ήταν ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας παγκοσμίως.

Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) Φατίχ Μπιρόλ, η Κίνα κατανάλωσε, πέρσι, 2,252 δισεκατομμύρια τόνους ισοδύναμου πετρελαίου, με τη μορφή αργού πετρελαίου, άνθρακα, φυσικού αερίου, πυρηνικής ενέργειας και ανανεώσιμης ενέργειας, έναντι 2,17 δισεκατομμυρίων μετρικών τόνων που κατανάλωσαν οι ΗΠΑ.
Το 2000, οι ΗΠΑ κατανάλωναν σχεδόν τη διπλάσια ενέργεια από την Κίνα αλλά, από τότε, βελτίωναν την ενεργειακή αποδοτικότητά τους με ετήσιο ρυθμό 2,5%, έναντι ρυθμού 1,7% της Κίνας. Στον τομέα του άνθρακα, η Κίνα είναι ήδη η μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα του κόσμου, καθώς οι φετινές εισαγωγές της αναμένεται να ανέλθουν σε 105 με 115 εκατομμύρια τόνους, φέρνοντας την μπροστά από την Ιαπωνία ως το μεγαλύτερο εισαγωγέα άνθρακα παγκοσμίως. Πριν από μόλις τρία χρόνια, η Κίνα ήταν καθαρός εξαγωγέας άνθρακα.
Η τάση αυτή είναι εμφανής και στο αργό πετρέλαιο, με τη Σαουδική Αραβία να εξάγει πέρσι περισσότερο πετρέλαιο στην Κίνα απ' ότι στις ΗΠΑ, ενώ για δεκαετίες οι δεύτερες ήταν ο καλύτερος πελάτης τους.
Η Κίνα αμφισβητεί την αξιοπιστία των στοιχείων...

Πηγή:www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...