Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Οι... αόρατες βίλες της φοροδιαφυγής

Share

Μία ακόμα μορφή φοροδιαφυγής φαίνεται ότι έχουν εντοπίσει οι άνδρες του σώματος δίωξης οικονομικού εγκλήματος. Πρόκειται για μια καλά οργανωμένη “βιομηχανία” απόκρυψης εισοδήματος και – κατά συνέπεια – μη καταβολής φόρων, η οποία έχει στηθεί μέσω του διαδικτύου, με τζίρους εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο. Αφορά σε ένα σημαντικό κομμάτι της τουριστικής μας βιομηχανίας και, συγκεκριμένα, στις ενοικιαζόμενες βίλες στα νησιά και σε πολλές παραθαλάσσιες περιοχές όλης της Ελλάδας, που διατίθενται – κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες – σε ξένους τουρίστες. Πώς ακριβώς λειτουργεί το σύστημα;

Είναι πολύ απλό. Οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων κατοικιών τις διαθέτουν στο internet για διάστημα από λίγες ημέρες έως και μήνες. Οι ενδιαφερόμενοι καταβάλλουν τα ποσά στον τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη – ένα ποσοστό του συνόλου ως προκαταβολή – και στη συνέχεια αποπληρώνουν το υπόλοιπο είτε με την ίδια διαδικασία, είτε με την απευθείας καταβολή μέσω μετρητών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ποσά αυτά να μην φαίνονται πουθενά στην εφορία, καθώς σε ελάχιστες περιπτώσεις υπάρχουν συμβόλαια, που κατατίθενται στις ΔΟΥ για αυτές τις συναλλαγές. Πρόκειται, μάλιστα, για διόλου ευκαταφρόνητα πακέτα, καθώς το κόστος ενοικίασης ξεπερνά πολλές φορές ακόμα και τα 10.000 ευρώ το τριήμερο στην περίοδο αιχμής, ανάλογα με την περιοχή και το είδος της κατοικίας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ιστοσελίδας, η οποία παρέχει πλήρη στοιχεία (διεύθυνση, χάρτη, τοποθεσία, κόστος ενοικίασης, στοιχεία επικοινωνίας με τον ιδιοκτήτη) για περισσότερες από 2.500 τέτοιες βίλες, πολυτελείς στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Και δεν είναι η μοναδική διεύθυνση στο διαδίκτυο.

Όλα αυτά τα στοιχεία έχουν περιέλθει στη διάθεση των ελεγκτών του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, οι οποίοι και πραγματοποιούν ξαφνικές εφόδους σε βίλες σε νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, και ζητούν από ιδιοκτήτες και ενοικιαστές τα συμβόλαια μίσθωσης των συγκεκριμένων ακινήτων.

Ήδη έχουν εντοπίσει περιπτώσεις κραυγαλέας φοροδιαφυγής. Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες είχαν φτάσει στο σημείο να... “ενημερώνουν” τους ανυποψίαστους αλλοδαπούς τουρίστες – που ζητούσαν παραστατικά - ότι η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει τη σύναψη συμβολαίου για την εφορία! Σε όσους διαπιστώθηκε ότι φοροδιαφεύγουν επιβλήθηκαν πρόστιμα, ενώ η εφορία θα ελέγξει και τις φορολογικές τους δηλώσεις των προηγούμενων χρόνων, ώστε να διαπιστωθεί αν τα δηλωθέντα ποσά προσεγγίζουν τα έσοδα μίας... εβδομάδας.


Πηγή: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...