Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Έξαρση χουλιγκανισμού στην Αγγλία, με έφηβους πρωταγωνιστές. Ο εφιάλτης επιστρέφει;

Νέο κύμα χουλιγκανισμού παρατηρείται στην Αγγλία, τη χώρα που γέννησε το ντροπιαστικό για το ποδόσφαιρο και την κοινωνία φαινόμενο. Η αύξηση στους δείκτες των περιστατικών έχει σημάνει συναγερμό, τον οποίο πάντως, οι υπεύθυνοι του βρετανικού ποδοσφαίρου μέχρι στιγμής δεν δείχνουν να ενστερνίζονται. Και ας έχουν προηγηθεί το Χέιζελ και η πενταετής απαγόρευση συμμετοχής των αγγλικών ομάδων από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς την περίοδο 1986-1991.

Τα στατιστικά της ένωσης αστυνομικών Αγγλίας αποδεικνύουν πως 290 έφηβοι έχουν αποκλειστεί από τα ποδοσφαιρικά γήπεδα και πάνω σ' αυτό το πλάνο εκφράζουν σφοδρές ανησυχίες. 
Στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν αναφέρουν πως τα περιστατικά βίας στα οποία συμμετείχαν έφηβοι ήταν 38 το 2007, αλλά πέρυσι ο αριθμός ανέβηκε σε 103, σχεδόν δηλαδή, κάτι λιγότερα από τα συνολικά περιστατικά επεισοδίων που σημειώθηκαν στα γήπεδα. «Αν έχουν ταχθεί σε αυτή τη λογική, τότε πιθανότατα θα εμφανίσουν αντικανονική συμπεριφορά και όταν μεγαλώσουν. Γι' αυτό και ανησυχούμε», ανέφερε ο Άντι Χολτ, από την ειδική υπηρεσία της αγγλικής αστυνομίας.

Αν και τα αποτελέσματα της αστυνομίας θα δημοσιοποιηθούν επισήμως προσεχώς, το BBC εξασφάλισε τα νούμερα. Για το Σεπτέμβριο ίσχυσαν 3.211 απαγορεύσεις ατόμων στην Αγγλία, εκ των οποίων οι 290 αφορούν έφηβους, με το μικρότερο να είναι 13 ετών! Όταν λέμε απαγορεύσεις, εννοούμε πως το άτομο όχι μόνο δεν πηγαίνει στο γήπεδο, αλλά και στο κέντρο της πόλης, ενώ δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει μετρό ή τρένο.

Τα προβλήματα εντοπίζονται συνήθως σε αγώνες μικρότερων κατηγοριών, καθώς εκεί δεν υπάρχουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Κι εδώ εντοπίζεται ένα θεμελιώδες πρόβλημα, καθώς έχει παρατηρηθεί μεγάλη ένταση μεταξύ των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων και της αστυνομίας για το κόστος που συνεπάγεται η φύλαξη ενός γηπέδου.

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, πέρυσι η φύλαξη των γηπέδων ανήλθε σε 25 εκατομμύρια λίρες, όμως οι ποδοσφαιρικές λίγκες πλήρωσαν μόνο 12-15, άρα το υπόλοιπο ποσό βάρυνε τους Άγγλους φορολογούμενους. Αρκεί να μη χρειαστεί να ξοδέψουν παραπάνω, με ευχές όμως, δεν αντιμετωπίζεται ο χουλιγκανισμός σε κανένα σημείο του ποδοσφαιρικού πλανήτη.
http://www.contra.gr/Soccer/England/291836.html

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...