Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

JOY DIVISION


By Musicholic



Είναι το πρώτο συγκρότημα που στα μέσα της δεκαετίας του 70 πρόσεξε περισσότερο τον ήχο του και με στοιχεία σκοτεινά (dark wave) και με στοιχεία ηλεκτρονικής σύνθεσης ανέπτυξαν το punk rock σε post punk ένα είδος μουσικής που γέννησε ένα διαφορετικό κίνημα που επηρέασε και επηρεάζει ακόμη και σήμερα τη μουσική.

Η εμφάνιση των Joy Division συμπίπτει με την άνοδο της σκηνής του Manchester και ειδικότερα μιας σκηνής που φιλοξενήθηκε απο το club Hacienda ενός καταστήματος-σκηνής το οποίο άλλοτε με συναυλίες και άλλοτε με dj set φιλοξένησε ολόκληρο το νέο ρεύμα.

Οι Joy Division έκανα την πρώτη τους εμφάνιση ως Warsaw ανοίγοντας την συναυλία των Buzzcocks τον Ιούλιο του 1977 θα ηχογραφήσουν το πρώτο demo τους με τέσσερα κομμάτια όμως τα πράγματα θα εξελιχθούν άσχημα και τα υπόλοιπα μέλη του group θα αποφασίσουν να απομακρύνουν απο το συγκρότημα τον drummer Steve Brotherdale, με την αλλαγή του drummer έρχεται και η αλλγή του ονόματος σε Joy Division.

To 1979 θα κυκλοφορήσουν το ‘’Unknown Pleasures’’ ενα δίσκο πραγματικό διαμάντι με όλες τις τεχνοτροπίες και τους πειραματισμούς που είχε,κομμάτια που θα ξεχωρίσουν απο το δίσκο έιναι τα ‘’Disorder’’,’’Insight’’και τα ‘’Νew Dawn Fades’’,’’She’s Lost Control’’.O δίσκος θα γνωρίσει τεράστια επιτυχία και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί παίζουν συνεχώς τα κομμάτια τους,έτσι το 1980 οι Joy Division βρίσκονται σε περιοδεία και παράλληλα προετοιμάζουν και τη δέυτερη δουλειά τους το μόνο αρνητικό κομμάτι είναι η υγεία του Curtis που επιδεινώνεται συνεχώς.

Το 1980 μαζί με τη κυκλοφορία του ΄΄Closer’’ πραγματοποιούνται τα γυρίσματα ενός video για το κομμάτι ‘’Love Will Tear Us Apart’’ στο ‘’Closer’’ θα ξεχωρίσουν το ‘’Isolation’’,’’The eternal’’και φυσικά τα ‘’Heart and Souls’’,’’Twenty Fours Hours’’.O θάνατος του Curtis θα βρεί τα υπόλοιπα μέλη του group να ιδρύουν τους New Order την φυσική συνέχεια των Joy Division το συγκρότημα θα κρατήσει τα ψυχεδελικά και σκοτεινα μονοπάτια και θα προσθέσει περισσότερα στοιχεία ηλεκτρονικής μουσικής θα κυκλοφορήσει 8 δίσκους το ‘’Μοvement’’ το 1981,το ‘’Power,Corruption &Lies’’το 1983,το ‘’Low-Life’’το 1985,’’Βrotherhood’’ το 1986,το ‘’Technique’’το 1989,το ‘’Republic’’το 1993,το ‘’Get Ready ‘’το 2001 και τέλος το ‘’Waiting for the Sirens’ Call’’το 2005.Κομμάτια της δισκογραφίας που θα ξεχωρίσουν είναι έκτος απο το εμπορικό ‘’Blue Monday’’είναι τα ‘’Τrue Faith’’,’’Crystal’’,’’Regret’’Temptation’’,Age of Consent’’,’’World in Motion’’.H σκηνή αυτή επηρεάστηκε απο τα στοιχεία της Βρετανικής κοινωνίας και φυσικά την άνθηση των ουσιών που έρρεαν άφθονα στις μουσικές σκηνές της εποχής, τα στοιχεία της μουσικής που μίλησαν ανοιχτά για τα συναισθήματα των ανθρώπων και της τοποθέτησης τους απέναντι σε μια κοινωνία που συνεχώς άλλαζε ήταν το μεγαλύτερο κέρδος αυτής της μουσικής.

Τέλος δυο ταινίες που αξίζει να δείτε και μιλούν για τη σκηνή αυτή είναι το ‘’Control’’ και το ‘’24 Ηοurs Party People’’ταινίες ντοκυμαντέρ from inside…

8 σχόλια :

  1. Τραγουδάρες είχαν, κρίμα που δεν συνέχισαν. Η ταινία(Control) είναι ωραία, ασπρόμαυρη και.. βαρετή λίγο σε κάποια σημεία. Αλλά η ερμηνία του πρωταγωνιστή είναι τρομερή. Μετά την ταινία βάλτε να δείτε live των Joy division, σχεδον δεν θα καταλάβετε διαφορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. pou ts xereis olous aytous re filaraki?????aporw!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. θα συμφωνησω με τον αθλητικογραφω που γελασα απιστευτα με το σχολιο του!!!!!!ωστοσο σου βγαζω το καπελο για τις απιστευτες μουσικες σου γνωσεις!!!!!συνεχισε να μας διδασκεις ΔΑΣΚΑΛΕ!!!
    Κι επειδη ο δολοφονος επιστρεφει παντα στον τοπο του εγκληματος,ετσι εκανα κι εγω!
    Με αγαπη,
    ανωνυμη Χριστινα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. *αθλητικοκαφρο..με συγχωρεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. xaxa eixa ki egw polu kalo daskalo opws 3ereis:)
    kalws mas hr8es apo thn uperoxh rwmh

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. χαχα ;-) Καλως σας βρηκα!!!!οπως ακριβως το ειπες.."ΥΠΕΡΟΧΗ ΡΩΜΗ"!!!
    ανωνυμη Χριστινα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...