Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Plants of the Gods...


Ένα βιβλίο για τις ιερές, τις θεραπευτικές και τις παραισθησιογόνες ιδιότητες πάρα πολλών φυτών (μάλλον όλων των γνωστών ειδών), από τους Richard Evans Schultes και Albert Hoffmann.
Πρόκειται για ένα καταπληκτικό βιβλίο με ολιστική θα λέγαμε προσέγγιση των ιερών φυτών και των ιδιαίτερων ουσιών που περιέχουν, τη χρήση τους, την ιστορία τους, τα μέρη που ευδοκιμούν, την επίδρασή τους στους χρήστες τους, την ιδιαίτερη φυσιολογία των μερών τους, αλλά και περιπτώσεις που μπορούν να συγκριθούν με την επίδρασή τους, όπως είναι μερικές βαριές ψυχικές ασθένειες, τραύματα και άλλα. Χαρακτηριστικά, στο τέλος περιλαμβάνει ζωγραφιές ψυχασθενών που έλαβαν ελεγχόμενη θεραπευτική αγωγή με LSD.






Το βιβλίο δίνει βάρος στη σαμανιστική προσέγγιση των φυτών με φωτογραφίες, περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων τελετών και χρηστών, αλλά και στη χημική επίδραση στους υποδοχείς του ανθρώπινου οργανισμού στις δραστικές τους ουσίες, με ανάλυση των μορίων τους και των κρυστάλλων που σχηματίζονται από αυτά.
Η καλύτερη περιγραφή του περιεχομένου θα ήταν εθνολογική μελέτη, καθώς οι συγγραφείς εξετάζουν με πολύ αυστηρό επιστημονικό τρόπο τη διάδοση και τη χρήση των φυτών σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα την επίδραση και το ρόλο που αυτά είχαν στις τελετές κάθε πολιτισμού. Το πρώτο πράγμα που αναφέρεται στο κείμενο, είναι ότι το έργο αυτό δεν απευθύνεται σε όσους θέλουν να δοκιμάσουν ναρκωτικά, καθώς αφ’ ενός κανείς από τους συγγραφείς δεν το προτείνει, αλλά και γιατί κάτι τέτοιο θα υποβάθμιζε πολύ την αξία του βιβλίου. Θα ήταν σαν να διάβαζε κάποιος Καστανέντα για τον ίδιο λόγο ας πούμε.
Οι συγγραφείς, ο Shhultes και ο Hofmann, είναι ο μεν πρώτος καθηγητής εθνολογίας και θεωρείται ο πατέρας της επιστήμης της εθνοβοτανολογίας που θεμελιώθηκε τον εικοστό αιώνα από τον ίδιο κυρίως, ενώ ο δεύτερος είναι ο γνωστός για την ανακάλυψη του LSD και των θεραπευτικών μεθόδων του σε ψυχικά ασθενείς. Θα πρέπει να αναφέρουμε και το τελευταίο βιβλίο του Hofmann, το The Road to Eleusis: Unveiling the Secret of the Mysteries (Hermes Press, 1998, North Atlantic Books, 2008), που κυκλοφορεί και στη χώρα μας, αλλά δεν νομίζω να έχει μεταφραστεί, τουλάχιστον όχι ακόμα.
Δυστυχώς το βιβλίο δεν υπάρχει στα ελληνικά, οπότε όσοι αγγλομαθείς ενδιαφέρεστε, σπεύσατε.


2 σχόλια :

  1. Μπορείτε να διαβάσετε ένα άλλο εκπληκτικό βιβλίο το οποίο είναι παρεμφερές και ονομάζεται Ιερά Μέθη.
    Από το όπιο στην παλαιολιθική Ευρώπη και τα «μαγικά μανιτάρια» της Σιβηρίας, ώς τη σημερινή παντοκρατορία του καφέ, του αλκοόλ και του καπνού, πολλά είναι τα φυτά που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στους πολιτισμούς που άνθισαν στον πλανήτη μας. Ο ανθρωπολόγος R. Rudgley με το βιβλίο του ανοίγει διάπλατα τις θύρες για την κατανόηση της στενής σχέσης ανάμεσα στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους και στις ψυχοτρόπες ουσίες, προσφέροντάς μας ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για μια σύγχρονη ερμηνεία της ιστορίας. Χωρίς να χάνει πουθενά την αμεσότητα μιας συναρπαστικής αφήγησης, η εργασία αυτή τεκμηριώνει με τρόπο επιστημονικό τη σπουδαιότητα των ιερών φυτών στον κοινωνικό και λατρευτικό βίο και αναλύει την αλληλεπίδραση των τροποποιημένων καταστάσεων συνείδησης με τις πολιτισμικές αξίες.
    Αυτό mathepeze δεν το ήξερα και θα προσπαθήσω να το τιμήσω έστω και στα Αγγλικά.
    Υ.Γ. ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Αλλά μη νομίζεις ότι τα έχω βαμμένα όλα μαύρα...θα δεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εδώ ξέχασα να προσθέσω ότι στη φωτό είναι ο xray στην εφηβεία του!
    Έτσι για να σχηματίσουν μια εικόνα οι… φαν του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...