Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Τελεία.


by Xrysa-fi

« Φοβάσαι?»
« Δε ξέρω αν φοβάμαι ή αν ντρέπομαι πιο πολύ»
« Δε θέλω να ντρέπεσαι»
Προσπάθησε να σηκωθεί χωρίς να ζητήσει τη βοήθεια μου. Τον έβλεπα να κινείται αργά και όμως δε του άπλωσα το χέρι. Ήξερα ότι δεν το χρειάζεται και μόλις πριν είχε το θάρρος να μου παραδεχτεί ότι ντρέπεται. Βούλιαξα λοιπόν στην παλιά και λιωμένη πολυθρόνα που θυμόμουν από τότε που ήμουν παιδί και προσπάθησα να κοιτάξω αλλού, να μη νιώθει το βλέμμα μου πάνω του, να μη του δώσω και άλλο βάρος. Γύρισε  κρατώντας ένα βιβλίο. « Θες να σου διαβάσω μια ιστορία όπως τότε που καθόμασταν παρέα στην ίδια πολυθρόνα  γιατί ήσουν μικρότερη και λεπτότερη?» «Είσαι απόλυτα γελοίος» και τα δάκρυα τρέχουν.

«Μια φορά και έναν καιρό, σε μια χώρα μακρινή, βασίλευε ένας πλούσιος άντρας. Μια μέρα αποφάσισε να στείλει τον υπηρέτη του στην αγορά να κάνει να ψώνια των επόμενων ημερών. Ο υπηρέτης, φύλαξε στην τσέπη του τα χρήματα που του έδωσε ο αφέντης του και ξεκίνησε για την αγορά. Αφού ψώνισε ό τι τον είχε διατάξει ο αφέντης του, πήρε το δρόμο της επιστροφής όπου διασταυρώθηκε με το θάνατο. Ο υπηρέτης έντρομος παράτησε τα ψώνια και έτρεξε στο σπίτι του αφέντη του. -Αφέντη σε παρακαλώ, χρειάζομαι χρήματα και ένα γρήγορο άλογο για να φύγω όσο πιο γρήγορα γίνεται απ' την πόλη. Αν ξεκινήσω τώρα θα προλάβω να φτάσω στην Ταμούρ το χωριό μου πριν το ηλιοβασίλεμα-. Ο αφέντης τον ρώτησε τι είχε συμβεί και ο υπηρέτης κομπιάζοντας του είπε ότι συναντήθηκε με το θάνατο. Καλοσυνάτος άνθρωπος ο αφέντης, έδωσε χρήματα και ένα γρήγορο άλογο στον υπηρέτη του και εκείνος χάθηκε πίσω απ' το λόφο. Ο αφέντης, μη μπορώντας να ξεχάσει την ιστορία αποφάσισε να πάει στην αγορά να συναντήσει το θάνατο. Έτσι και έγινε. -Γιατί τρόμαξες τον υπηρέτη μου? Μου είπε ότι διασταυρώθηκες μαζί του και τον κοίταξες απειλητικά-, -Εγώ δεν τον κοίταξα απειλητικά - είπε ο θάνατος -έκπληκτος τον κοίταξα. Δεν περίμενα να τον δω εδώ αυτό το απόγευμα, γιατί υποτίθεται ότι πρέπει να τον πάρω από την Ταμούρ απόψε τη νύχτα-»
Ο άνθρωπος της απέναντι πολυθρόνας ξέρει ότι το τέλος είναι κοντά και κανένα άλογο δε μπορεί να τον πάει μακριά. Καθισμένη απέναντι του γεννιούνται όλα μου τα υπαρξιακά, όλα τα ερωτήματα που ποτέ δεν απαντήθηκαν και το χειρότερο απ' όλα ποτέ δε θα απαντηθούν. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα σ' αυτή τη ζωή φίλε, απ' το να μην έχει κάνεις μια απάντηση για σένα, να μη μπορεί κάνεις να σου απαντήσει γιατί ερχόμαστε, από πού και που στο διάολο θα πάμε  όταν πια θα διασταυρωθούμε με το θάνατο.
Ο άνθρωπος της απέναντι πολυθρόνας ντρέπεται γιατί δεν είναι αυτό που νόμιζε ότι είναι. Έχασε κιλά, πόντους απ' το ύψος του, μαλλιά και όμως το μόνο που τον νοιάζει είναι γιατί δε κατάφερε στα πενήντα δύο του χρόνια να συμβιβαστεί  μ' αυτόν τον μαυροφορεμένο, που το παίζει μάγκας και σκορπά πόνο και δάκρυα παντού. Δε κατάφερε να του πει δε σε φοβάμαι και να το εννοεί. Γι' αυτό ντρέπεται, γιατί νιώθει δειλός. Ο άνθρωπος της απέναντι πολυθρόνας, που από πολύ μικρή μου έμαθε ότι οι άντρες λένε ένα κάρο βλακείες προκειμένου να σε ρίξουν στο κρεβάτι, είναι έτοιμος να με αφήσει γεμάτη ερωτήματα σκίζοντας μου κυριολεκτικά την καρδιά, δημιουργώντας μου τον πιο εγωιστικό πόνο, τον πόνο του να μην έχεις στη ζωή σου αυτόν που αγαπάς.
Όταν η πολυθρόνα απέναντι μου άδειασε, το μόνο που έμεινε πάνω της είναι το τελευταίο  παραμύθι που φρόντισε να με διδάξει πριν φύγει. Ποτέ δε του άρεσαν τα παραμύθια γι' αυτό έψαχνε αυτά που δε με παραμύθιαζαν. Έτσι λοιπόν, μονή μου πια, σκέπτομαι όλες τις στιγμές που έκλαψα όταν κάποιος αποφάσισε ότι δεν είμαι αρκετά  καλή γι' αυτόν, όλα τα λόγια που ανέλυσα για να βρω το παραμικρό δείγμα αγάπης. Σκέπτομαι  όλες τις φιλίες που προδόθηκαν και εγώ τις θρήνησα μια προς μια. Σκέπτομαι όλες τις φορές που ο κόσμος μου τελείωσε στο πτυχίο που κόπηκα με τη σκέψη ότι κάποιος περιμένει πάντα κάτι παραπάνω από μένα και μέσα στον απόλυτο πόνο, γελώ δυνατά. Είναι η στιγμή που αναρωτιέσαι αν τώρα ήταν το τέλος, εγώ που θα θελα να ήμουν? Αν τώρα ήταν το τέλος μπορώ να σταθώ όρθια και να το περπατήσω?
Ο άνθρωπος υπερεκτίμησε τον εαυτό του και ξέχασε ότι μοιάζει με έναν αναπτήρα. Ανάβει και σβήνει με την ίδια χρονική συνέπεια, το θέμα είναι κατά πόσο η φλόγα του καίει παίζοντας μ' αυτήν και τα δάχτυλα σου.
Δε ξέρω από πού ερχόμαστε, δε ξέρω από τι κατασκευαστήκαμε, δε πιστεύω καν ότι θα πάμε κάπου αλλού. Ένα μόνο ξέρω..όταν άνοιξα την πόρτα να φύγω, λίγο πριν η πολυθρόνα αδειάσει για πάντα ακούστηκε εκείνος να λέει: « Μικρή μη περάσεις τσάμπα απ' αυτόν τον κόσμο και μη κλάψεις για τίποτα που τον αφορά»
Με αγάπη Χrysa-fi

29 σχόλια :

  1. den exei simasia apo pou erxomaste kai oloi kseroume pou telika tha pame..to simadiko einai endiamesa na mporeseis na kaneis auta p oneireuese kai na peraseis oso kalitera mporeis ala gia na ta katafereis prepei na ksereis poli kala ton eauto sou ekei ine i diskolia...oreo paramithi :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. eilikrina,poso dikio exeis.auto to na ksereis polu kala ton eauto sou einai to pio duskolo.to xeirotero einai na pernas ola ta xronia psaxnontas kai na mhn katalhgeis pou8ena

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. « Μικρή μη περάσεις τσάμπα απ' αυτόν τον κόσμο και μη κλάψεις για τίποτα που τον αφορά»

    Αν δε κλάψεις για τίποτα που τον αφορά τότε μάλλον πέρασες τσάμπα απ' αυτόν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. mia zwh diafwnoume lukofws :P..den aksizei na klais gia tipota otan ola mporei na teleiwsoun ksafnika

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το να κλάψεις όπως και το να γελάσεις σημαίνει ότι έζησες, αλλιώς απλά επιβιώσες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. to thema einai giati klais kai poso sovara pairneis ton eauto sou kai tous allous..profanws kai klaime gt ta sunais8hmata prepei na vroun dieksodo apo mesa mas..alla milame gia mia edelws egwistikh diadikasia..akoma kai sto thanato klaime gt emeis xanoume auton p agapame kai meta h zwh sunexizetai..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. pol exeis polu dikio..alla poios pragmatika mporei na pei oti kserei ton eauto tou akoma kai koda sto telos? duskolo h akatorthwto?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γράφεις πολύ ωραία κοριτσάκι.
    Οι απαντήσεις που λες ότι ζητάς κοστίζουν. Μπορείς να τις πληρώσεις; Διάβασε τα βιβλία του Καστανέντα και του Καζατζάκη. (Με αυτή τη σειρά). Είναι όλα εκεί μέσα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βλέπω το xrisa-fi άπλωσε τα δίχτυα του κι αλλού…

    Εγώ θα έλεγα Καζαντζάκη για αρχή… ο Καστανέντα κοστίζει πολύ!

    Αα… και δεν είναι κοριτσάκι. Ό ΜΠΑΜΠΗΣ είναι… όπως λέει και το ίδιο, μόνο που γράφει γυναικεία… λέω εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. xaxaxa eimai o MPAMPHS einai gegonos ;) exw gemisei vivlia mathepeze eksaitias sou kai twra vgainoun kai alloi phramoi ;)
    p.s. to grafei gunaikeia to pes gia kalo h gia kako??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. emena kati mou thimise auti i istoria kai ksereis kala ti!!!! meta apo ena tetoio gegonos suniditopoieis poso ma poso mikri einai i zwi mas!!! poso aloiwnomaste stin kathimerinotita mas!! kai poso anwfelo einai telika na neuriazeis, na stenaxwriesai, na klais, otan kala kala den ksereis an aurio tha uparxeis!!!! as frontisoume loipon na xairomaste to polu i to ligo tis zwis mas, tis mikres stigmes mas mes tin mera, na zoume ta xamogela mas, giati pote den ksereis pote tha einai i teleutaia sou mera.. i pote tha einai i teleutaia mera olwn oswn agapas... kai einai krima gamwto na tis xaneis!!!!! kelly :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το ΥΓ. είναι μεγάλη συζήτηση… μην αρχίσω τα σεντόνια πάλι…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. tipota den einai akatorthoto..an prospatheis sklira xrisafi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Έχεις εύρος στα άρθρα σου Xrysa-fi :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χρυσαφι εισαι τρελλα με την πρα με την πρασινη φανελα!!!!!!!!!!!!λολ
    με αγαπη
    ανωνυμη χριστινα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χρυσα-φι

    Όποτε διαβάζω τα άρθρα σου, παρεμπιπτόντως τα μόνα αξιόλογα εδωπέρα, όλα με φέρνουν σε μιά συγκεκριμένη συναισθηματική θεση. Η μελαγχολία σε κυβερνά, όταν η ενασχόλησή σου με το πρόβλημα οδηγεί στη μεγέθυνσή του.

    Διαβασε Χόρχε Μπουκάι, και ειδικά το "Να σου πω μια ιστορία". Είναι σαν ανθολόγιο με παραβολικές ιστορίες. Τον Coehlo τον απαξιώνω λίγο. Αλλά με το άγχος του θανάτου ασχολείται ο Yalom και ισως να βρείς τροφη στα βιβλία του. Ώντας ψυχοθεραπευτής, αναλύει σε μεγάλο βάθος τόσο τα δεδομένα του, όσο και τα συμπεράσματα του.

    Όλοι οι άνθρωποι ζητάμε απαντήσεις σε αυτή τη ζωή. Ανάλογα με το πόσο ευτιχισμενοι είμαστε γενικότερα, τόσο λιγότερο μας απασχολούν οι απαντήσεις αυτές. Υπάρχουν είδη προβλημάτων. Τα ανοικτά, αυτά για τα οποία υπάρχει λύση, αλλά δεν έχει ακόμη βρεθεί. Τα κλειστά προβλήματα είναι αυτά για τα οποία έχει αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει μέχρι τώρα λύση. Εσύ με ποια προβλήματα θεωρείς πιο εποικοδομητικό να ασχοληθείς??

    Κλείνοντας, το συναίσθημα που μου μένει όταν σε διαβάζω, είναι το_πονεμενο_γατί, αντ αυτού πολύ θα ήθελα να μου μένει ένας προβληματισμός, κάτι να ασχοληθώ... Μ αρεσει και το υφος σου και η συνταξή σου και σε παραδέχομαι που γράφεις, ενώ οι άλλοι γκιόνιδες βάζουνε videakia απ το Youtube και γραφουνε 3 γραμμές.

    Σοφός του χωριού
    andartis.weebly.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. 1ο Είμαι 100% σίγουρος πως το xrisa-fi έχει διαβάσει το «Να σου πω μια ιστορία».(συμπτώματα των καιρών)

    2ο Τι κόλλημα είναι αυτό με τα βιβλία αυτοβοήθειας, αυτογνωσίας και ψυχανάλυσης δε μπορώ να καταλάβω. Τόσο έξυπνα παιδιά είστε τι τους θέλετε όλους αυτούς τους… άντε να μη το πω…

    3ο Τον τελευταίο χρόνο πήγα σε πέντε ψυχαναλύτριες – ψυχοθεραπεύτριες (για όσους βιαστούν να βγάλουν συμπεράσματα… για εκπαιδευτικούς λόγους) κι αντί να μιλάω εγώ μιλούσαν αυτές. Εν ολίγοις zero! Η μία από αυτές μου πρότεινε Μπουκάϊ … γιατί την είχε βοηθήσει πολύ…

    Σοφέ, μιλάω με κάθε σοβαρότητα και χωρίς παρεξήγηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αυτό που βλέπω εγώ είναι ότι τα παλικάρια από τον αντάρτη, παρόλο που κρέμασαν το μπλουζάκι στο λευκό πύργο, συνεχίζουν να μας τη λένε. Διαπιστώνω επίσης, ότι ενώ εμείς έχουμε λινκ στο μπλογκ τους, εκείνοι δεν έχουν αντίστοιχο στο δικό μας, αλλά το απαξιώνουν και μάλιστα με ανορθόγραφες όσο και στομφώδεις ανακρίβειες. Τελικά έχουν αποφασίσει τι θέλουν ή όχι; Γιατί εμείς δεν αφήνουμε αναπάντητες προκλήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Άν ο σοφός του χωριού τους δεν ξέρει να γράφει, φανταστείτε οι άλλοι! Χαχαχα. (Και θέλει να προτείνει και βιβλία)
    Εντάξει ρε παιδιά, ο άνθρωπος θέλει να κάνει διαφήμιση στο μπλογκ τους. Φαίνεται και από την υπογραφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. mathepeze,
    Νομίζω πως είναι αρκετά σημαντική σαν παράμετρος η αυτογνωσία, στην πορεία ενός ανθρώπου... Ίσως ετσι εξηγείται η μόδα με την αυτοβοήθεια. Α, επίσης η εξυπνάδα δε σε καθιστά υπεράνω βοήθειας, αυτό το κάνει η βλακεία. Φιλάκια.

    Υ.γ: Κανείς δεν απαξιώνει το blog σας Xray, είναι για το μπούτσο απο μόνο του, ουδετερο και πληροφοριακό, και όποτε αναρτάτε κάτι δικό μας, το στηλιτεύετε και καλά κάνετε, δε μας ενοχλεί.. Εμείς όμως τι να στηλιτεύσουμε σε σας??? Το προγραμμα του καιρού?? ΧΑΧΑΑΧ
    Υ.γ2: Ανώνυμε, βρήκα το δονητή σου, πέρνα αύριο να τον πάρεις.

    Σοφο το κωριοόν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Θα ήθελα το σχόλιο του φίλου που πρότεινε εκεχειρία εδώ. Ελπίζω αυτός τουλάχιστον να ξέρει στοιχειώδη γράμματα για να μπορέσουμε να μιλήσουμε, αν και δεν το βλέπω.
    Καλύτερα να περιοριστείτε στα ποδοσφαιρικά παιδιά, δεν είσαστε για περισσότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. na rwthsw kati asxeto re paidia?suggnwmi kiolas pou paremvainw..to swsto einai mpoutsos i poutsos?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αν και μου φαίνεται αδιανόητο - ίσως και κατασκευασμένο μιας και είναι ηλίθιο – θα απαντήσω.

    Αυτοβοήθεια: Βοηθήστε τον εαυτό ΣΑΣ μόνοι ΣΑΣ, διαβάζοντας τις συμβουλές ΜΟΥ στα βιβλία ΜΟΥ.

    Τίτλοι: Η επιστήμη της ευτυχίας, Νιώστε ευτυχισμένοι, Η αξία της αυτοεκτίμησης, Επτά πνευματικοί νόμοι της ευτυχίας…

    Υπότιτλοι: Διηγήσεις που μ’ έμαθαν να ζω, Πρακτικός οδηγός για προσωπική ελευθερία, πρακτικός οδηγός για την εκπλήρωση των ονείρων σας…
    …και περιεχόμενο όπως… (xray στο αφιερώνω ρε, για να μην νομίζεις πως δεν έχω διαβάσει Μπουκάϊ, κάτι που είμαι σίγουρος πως δεν έχεις κάνει, χαχαχα)

    «Αν όμως δεν συμβεί αυτό,
    αν έχεις την «ατυχία» να είσαι αποδεκτός και παινεμένος,
    τότε…
    αφήνεσαι έρμαιο της δικής σου συνείδησης περί
    ελευθερίας,
    καταπιέζεσαι να αποφασίσεις:
    υπακοή ή μοναξιά;
    Είσαι παγιδευμένος ανάμεσα σ΄ αυτό που πρέπει να είσαι
    Και στο να μην είσαι τίποτα για κανέναν.
    Κι από τη στιγμή αυτή…
    Θα μπορέσει να είσαι,
    Όμως, μονάχα μόνος, και μόνο για εσένα».
    ...και… όχι, όχι δε θα μπορέσω άλλο, τρέμουν τα δάχτυλα μου…

    Είναι ξεκάθαρο, αγαπητέ σοφέ, πως όλα τα παραπάνω απευθύνονται σε ανθρώπους που, αν μη τι άλλο, οδεύουν προς την ολοκλήρωση – για να χρησιμοποιούμε και φράσεις εντός πνεύματος. Ξέρεις εσύ…

    Και συνεχίζω… όπως κάναμε στο Γυμνάσιο που όπως φαίνεται τόσο ανεξίτηλα σε έχει σημαδέψει.

    Για σένα… είναι σίγουρο πως νιώθεις περήφανος για την αποφθεγματική σου ρήση αλλά…
    …αν, η εξυπνάδα δε σε καθιστά υπεράνω βοήθειας, αλλά αυτό το κάνει η βλακεία, καλό θα είναι να ψάχνεις τη βοήθεια σε έξυπνους και όχι βλάκες.

    Για μένα… αν θελήσω να βελτιώσω κάτι, αυτό είναι η ζωή μου. Έτσι, θα διαβάσω το ζώδιο της εβδομάδας που οι άνθρωποι προσφέρουν άμεσες συμβουλές επιστημονικά αποδεδειγμένες και με λιγότερο κόστος.

    Α, μας γέμισες και σάλια. Χάριν ευγενείας… λείπει το άρθρο! Ξέρεις εσύ…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Steve συγγνώμη, σε ξέχασα… νομίζω πως το σωστό είναι ΜΠΑΟΚ…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αχ ρε xrisa-fi… το μουτζουρώσαμε κι αυτό άρθρο. Όχι τίποτα άλλο, είναι και μέσα στην πεντάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Εκ φύσεως, τυχαίνει ο σοφόν να διακατέχεται από χαρακτηριστικά όπως αυθορμητισμός, ειλικρίνεια και σκληρό λόγο. Συμφωνώ πως ορισμένες φορές μπορεί να γίνεται αιρετικός, ωστόσο ίσως θα πρέπει να ανατρέξετε σε δικά σας -εξίσου επιθετικά- σχόλια και να αναρωτηθείτε μήπως εσείς γεννήσατε αύτη την αντιπαλότητα. Ως δημιουργός του αντάρτη έχω διατυπώσει τη γνώμη μου. Ωστόσο δεν είμαι στη θέση να καταπιέσω ούτε να κατευθύνω σκέψεις κ απόψεις. Όπως λέει και ο φίλτατος xray θα πρέπει να δεχόμαστε και την αρνητική κριτική και να μην είμαστε επιθετικοί προς αύτη.. Τώρα το κατά πόσο ο χωριοσοφός αφήνει περιθώρια για διάλογο, ίσως πάνω κάτω όσα αφήνατε και σεις με σχόλια όπως "κρυπτογκέι" αλλά και πως η αξιοπρέπεια μας σταματάει στα πόσα τζι καθαρίζουμε κτλ κτλ..
    Σκεφτείτε το.
    Φιλικά Ομηρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. edw pou ta leme den exei adiko o omhros..vre paliopaido xray afou sou exw pei oti ta sxolia einai eristika,giati den hremeis ligaki?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Εσύ Όμηρε μια χαρά τα λες, οπότε αυτό θα είναι και το τελευταίο μου σχόλιο, όσον αφορά τη διαιώνιση αυτής της ανοησίας.

    Αφήνω στον xray, αυθορμητισμό, ειλικρίνεια και σκληρό λόγο του σοφού – γιατί έχω να το λέω… είμαι καλό παιδί.

    Προσωπικά δεν μίλησα άσχημα σε κανέναν, μέχρι που διάβασα για μένα σχόλια κάποιου, που η αξιοπρέπεια του σταματάει στα δύο τζι και κάτι σνιφάκια. Και ξέρω πολύ καλά τι λέω μιας κι έχω υποπέσει σε αντίστοιχα λάθη όταν ήμουν παιδί.

    Ο πληθυντικός ίσως να ήταν λάθος μου, μα δυστυχώς πότε μιλάω με ανώνυμο, πότε με Ζόμπολο, πότε με αντάρτη, σοφό, ελληνικά, greeklish … κτλ.κτλ. και δεν ήξερα σε ποιόν να απευθυνθώ.

    Τέλος, χαίρομαι που κράτησες το επίπεδο στη συζήτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...