Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Ιρακινός λαός έχει πλέον τη τύχη της χώρας στα χέρια του!!?


Share

Το Μάιο του 2003 ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Ο. Μπούς είχε ανακοινώσει στο κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου USS Abraham Lincoln, το τέλος του πολέμου στο Ιράκ. Χτες ο νυν πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε το πέρας της «μάχιμης εμπλοκής» του Αμερικανικού Στρατού στο Ιράκ μετά από επτά και πλέον χρόνια ανάμιξης στην κατάληψη και μετέπειτα στρατιωτική κατοχή της μεσανατολικής χώρας.


Το διάγγελμα του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα που μεταδόθηκε το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) χαρακτηρίζεται ιστορικό και ανακοινώθηκε επισήμως η μετάβαση σε μια νέα σελίδα της ιστορίας για το μεταπολεμικό Ιράκ, με το πέρας της μάχιμης εμπλοκής των ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέβαλαν μεγάλο τίμημα στο πόλεμο αυτό και πως έφτασε η ώρα για το λαό του Ιράκ να αναλάβει τη τύχη της χώρας στα χέρια του: «Η επιχείρηση για την απελευθέρωση του Ιράκ ολοκληρώθηκε και τώρα υπεύθυνοι για την ασφάλειά τους είναι οι Ιρακινοί. Παροτρύνω τους Ιρακινούς υπευθύνους να προχωρήσουν τάχιστα στον σχηματισμό κυβέρνησης. Μόλις η κυβέρνηση αναλάβει καθήκοντα, θα έχει αναμφίβολα έναν ισχυρό σύμμαχο: τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μάχιμη αποστολή μας έλαβε τέλος, αλλά όχι και η προσήλωσή μας στο μέλλον του Ιράκ».

Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ιδιαίτερα την αυτοθυσία και το σθένος των αμερικανών στρατιωτών: «Στείλαμε στη μάχη νέους ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες, και τους ζητήσαμε να κάνουν τρομερές θυσίες. Επιπλέον, δαπανήσαμε τεράστια ποσά στο εξωτερικό, σε μία δύσκολη συγκυρία για την οικονομία των ΗΠΑ. Μέσα απ' αυτό το αξιοσημείωτο κεφάλαιο στην ιστορία των ΗΠΑ και του Ιράκ, ολοκληρώσαμε την υποχρέωσή μας. Τώρα, ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα» είπε.

Όπως έγινε γνωστό στο ιρακινό έδαφος θα παραμείνουν 50.000 στρατιώτες οι οποίοι σύμφωνα με τα λεγόμενα του αμερικανού προέδρου θα συμβάλουν στην εκπαίδευση των νέων Ιρακινών Ενόπλων Δυνάμεων και θα προωθήσουν τη σταθεροποίηση στην περιοχή. Αν απαιτηθεί δε, θα παραμείνουν και πέρα από αυτήν την ημερομηνία εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Ουσιαστικά η στρατιωτική παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή κάθε άλλο παρά τερματίζεται καθώς η «Λήξη του Πολέμου» έχει συμβολικό χαρακτήρα, αφού υλοποιεί στα μάτια του αμερικανικού λαού την υλοποίηση μιας βασικής προεκλογικής δέσμευσης του Μπαράκ Ομπάμα. Κάτι που άλλωστε δεν αρνείται ούτε ο ίδιος..

Οι απειλές και οι προκλήσεις ασφαλείας στην περιοχή δεν έχουν μεταβληθεί και για το λόγο αυτό αναμένεται ότι αμερικανικά στρατεύματα θα συνεχίσουν να επιχειρούν στο «μεταπολεμικό» Ιράκ, απαλλαγμένα όμως από το πλαίσιο συμμετοχής σε έναν «επίσημο» πόλεμο ή κατοχή ξένης χώρας. Αντίθετα οι μονάδες που σταθμεύουν στο Ιράκ θα επιχειρούν στο πλαίσιο των «συμβατικών» υποχρεώσεων των ΗΠΑ για προβολή ισχύος και διατήρηση «αποτρεπτικής» στρατιωτικής παρουσίας σε μια ακόμη ευαίσθητη περιοχή του πλανήτη. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί η πίεση της κοινής γνώμης για τον τερματισμό του πολέμου καθώς επίσημα κάτι τέτοιο δεν θα υφίσταται πλέον..

Αντιθέτως στο διάγγελμά του ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την επέκταση της πολεμικής σύγκρουσης στο Αφγανιστάν προαναγγέλλοντας την αποστολή επιπλέον στρατευμάτων: «Η αποχώρηση από το Ιράκ μάς επιτρέπει να μεταφέρουμε τις δυνάμεις μας στο Αφγανιστάν. Οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στη μάχη κατά των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα».

Ωστόσο, σε μία προσπάθεια να κάμψει τις αντιδράσεις στους κόλπους των Δημοκρατικών -εν όψει και των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου- ο Μπ.Ομπάμα επανέλαβε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν θα είναι περιορισμένης διάρκειας, δηλαδή έως ότου καταφέρουν οι αφγανικές δυνάμεις να ανακτήσουν τον έλεγχο της χώρας.

Σύμφωνα με τον Ομπάμα τον Αύγουστο του 2011, θα αρχίσει η σταδιακή μεταβίβαση της ευθύνης της ασφάλειας στις αφγανικές δυνάμεις αλλά ο ρυθμός της αποχώρησης των αμερικανών στρατιωτών θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στο πεδίο των μαχών.

Συνολικά πάνω από 1,5 εκ αμερικανοί στρατιώτες υπηρέτησαν στο Ιράκ ενώ μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωής τους στις πολεμικές επιχειρήσεις περισσότεροι από 4.400 άνδρες από εχθρικά πυρά.

www.pressit.gr

1 σχόλιο :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...