Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Ορθοπεταλίες στην πρωτεύουσα..

Share



4 σχόλια :

  1. Τι μου θύμισες…..
    Ποδήλατο με «κόντρα» αντί για φρένο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακριβώς όπως το λες,
    Άλλη Αίσθηση.
    Είσαι σε διαρκή κίνηση με το απόλυτο φρένο και όχι μόνο. Ο πρόγονος του σημερινού ποδήλατου, γίνεται …μόδα.
    Για όσους δεν τα γνωρίζουν……
    Τα ποδήλατα fixies είναι ότι απλούστερο υπάρχει σε ποδήλατο. Έχουν μόνο μια ταχύτητα και υπάρχει μια άμεση εξάρτηση στην κίνηση μεταξύ του γραναζιού των πεντάλ και του γραναζιού της πίσω ρόδας, μιας που δεν υπάρχει μηχανισμός αποσύνδεσης τους (νεκρό). Έτσι το γρανάζι του πίσω τροχού μπορεί να κινείται μόνο με την ίδια ταχύτητα και στην ίδια κατεύθυνση με το γρανάζι των πεταλιών.
    Τα ποδήλατα που έχουν μια ταχύτητα αλλά στο πίσω γρανάζι υπάρχει «νεκρό» λέγονται single speed, ενώ υπάρχουν και αυτά με διπλό γρανάζι πίσω, ένα σε κάθε πλευρά (flip flop), που βγάζοντας την ρόδα μπορείς να συνδέσεις την αλυσίδα ή στο ένα ή στο άλλο μετατρέποντας το ποδήλατο σε single speed ή fixed gear.
    Η έλλειψη του «νεκρού» στα fixies καθώς και ο ελαφρύς του σκελετός (συνήθως κούρσας) δίνει την δυνατότητα να έχεις τον απόλυτο έλεγχο της κίνησης του ποδηλάτου (μπορείς να πας και προς τα πίσω) και το κάνει αγαπημένο εργαλείο για διάφορα ακροβατικά κόλπα. Επίσης ο αναβάτης, με την αντίσταση της περιστροφής των πεταλιών, μπορεί να επιβραδύνει το ποδήλατο κάνοντας τις ρόδες για να γλιστρήσουν και να φρενάρει χωρίς να χρειάζονται φρένα.
    Στα ποδήλατα αυτά, τα πετάλ δεν πηγαίνουν πίσω. Όσο περιστρέφονται οι τροχοί, περιστρέφονται και τα πετάλ. Κρατώντας τα πετάλ «κόντρα», μπλοκάρει ο άξονας της μεσαίας τριβής και κατ’ επέκταση ο πίσω τροχός φρενάροντας το ποδήλατο.
    Περισσότερα
    http://podilatontas.blogspot.com/2009/03/fixies-fixed-gear-bicycles.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάλι λάθος έκανα…

    Κρατώντας τα πετάλ «κόντρα», μπλοκάρει το πίσω γρανάζι και όχι η μεσαία τριβή.
    Άμα βιάζεσαι …. λανθάνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...