Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Ένας στους επτά κατοίκους του πλανήτη υποσιτίζεται

Share

925.000.000 συνεχίζουν να είναι οι υποσιτισμένοι του πλανήτη, παρά τη μικρή πρόοδο που έχει γίνει.  Ο αριθμός όσων υποσιτίζονται εκτιμά ο ΟΗΕ ότι το 2010 ανέρχεται σε 925 εκατομμύρια, περίπου ένας στους επτά κατοίκους του πλανήτη!!
Ο αριθμός αυτός είναι βέβαια μειωμένος σε σχέση με το 2009, όταν και ξεπέρασε το ένα δισεκατομμύριο,  όμως παραμένει υψηλότερος από τον αριθμό των υποσιτισμένων πριν από τη διατροφική κρίση του 2007-8 και συνολικά ο υψηλότερος των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.

Τα δύο τρίτα των υποσιτισμένων ζουν στην Αιθιοπία, την Ινδία, την Ινδονησία, την Κίνα, το Κονγκό, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν. Πρόσφατα γεγονότα, όπως οι πυρκαγιές στη Ρωσία που αύξησαν τις τιμές των σιτηρών, θέτουν σε κίνδυνο την υλοποίηση των στόχων της Χιλιετίας που έθεσε ο ΟΗΕ και αφορά τη μείωση μέχρι το 2015 στο μισό του αριθμού των υποσιτισμένων.
Ο Οργανισμός εκτιμά ακόμη ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί μία διατροφική κρίση σε αναπτυσσόμενες χώρες στην Αφρική και την Ασία. «Υπάρχουν αρκετά αποθέματα, αρκετές προοπτικές για την παραγωγή τροφίμων», ανέφερε ο πρόεδρος του Οργανισμού Ζακ Ντιούφ. Ωστόσο, δεν υπάρχουν, προσθέτει ο OHE, οι μηχανισμοί που θα επιτρέψουν στις φτωχότερες χώρες να βοηθήσουν τους κατοίκους τους να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές κρίσεις που με τη σειρά τους προκαλούν κρίση στη διάθεση τροφίμων.
Σε αρνητικές εκτιμήσεις για τον αριθμό των υποσιτισμένων και το κόστος στην οικονομία καταλήγει και έκθεση της ActionAid. Η ανθρωπιστική οργάνωση εκτιμά ότι το κόστος του εκτεταμένου υποσιτισμού στις αναπτυσσόμενες χώρες φτάνει τα 450 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, από τα οποία το 90%, αναφέρει το BBC, προέρχεται από τη χαμηλή παραγωγικότητα λόγω του υποσιτισμού.
Σημειώνεται ότι για τον OHE υποσιτισμένος είναι όποιος λαμβάνει λιγότερες από 1.800 θερμίδες την ημέρα ενώ για την ActionAid ο όρος περιλαμβάνει και όσων η διατροφή είναι φτωχή σε θρεπτικά συστατικά.

http://news.in.gr/world/article/?aid=1231059117

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...