Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Fate Story



Share
Έχοντας ειδικευτεί σε ρόλους χαρισματικών καθαρμάτων, ο Mαϊκλ Nτάγκλας επιστρέφει με τον κορυφαίο από αυτούς -του Γκόρντον Γκέκο - για τη συνέχεια της θρυλικής Wall Street, όπως διαβάσαμε στις σελίδες του περιοδικού ΄Playboy΄.

Οι παλιάνθρωποι που υποδύεται δεν είναι χαμένα κορμιά. Είναι μαυρισμένοι, γοητευτικοί, με ασημένιες ανταύγειες στα καλο-φορμαρισμένα μαλλιά τους και ντυμένοι με Αρμάνι. Ο καθένας τους θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για κάθε σύγχρονο άντρα αν οι πράξεις του δε χαρακτηρίζονταν από πλεονεξία, οργή και λαγνεία. «Πίσω από το λαμπερό πρόσωπο τους κρύβεται μια τραγική μοίρα»λέει ο Μάικλ Ντάγκλας, και η φράση αυτή περιγράφει επακριβώς και τη δική του ύπαρξη.
Πίσω από την εικόνα του χολιγουντιανού sex symbol που δείχνει 20χρόνια νεότερος από τα 65 που είναι και του εκατομμυριούχου που είναι παντρεμένος με μία από τις πιο επιθυμητές γυναίκες, κρύβεται μια δεκαετία ανασφάλειας και αλκοολισμού και -από τη στιγμή που ο γιος του καταδικάστηκε για εμπορία ναρκωτικών- η αποτυχία στη σημαντικότερη αποστολή που έχει ένας άντρας: το να γίνει καλός πατέρας.
Το γεγονός ότι είναι γιος ενός από τα μεγαλύτερα αστέρια τουΧόλιγουντ, τουΚερκΝτάγκλας, ίσως κάνει κάποιους να σκεφτούν πως υπήρξε ένα κακομαθημένο πλουσιόπαιδο που τα βρήκε όλα έτοιμα, αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι. Ο Κερκ πάντοτε θεωρούσε τηνοικογέ-νειά του βάρος που δυσκόλευε την καριέρα του - οι συναντήσεις πατέρα και γιου ήταν σπάνιες, τυχαίες και ο μικρός Μάικλ ήταν πάντοτε στην τσίτα περιμένοντας τα «διάσημα» ξεσπάσματα θυμού του πατέρα του.
Όντας στα τέλη των ΄60s, έπρεπε να υπομένει όχι μόνο τις συνηθισμένες δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάθε νέος ηθοποιός, αλλά και το τεράστιο βάρος του επιθέτου, που έκανε και το παραμικρό λάθος του να φαίνεται σαν παταγώδη αποτυχία. Στα πρώτα βήματα της καριέρας του ήταν τόσο αγχωμένος, που έκανε εμετό προτού εμφανιστεί στα πλατό της σειράς Οι δρόμοι του Σαν Φρανσίσκο, στην οποία έπαιζε. Ο πρωταγωνιστής Καρλ Μάλντεν έγινε ο μέντοράς του και ο Μάικλ συχνά ανέφερε πως τον αισθανόταν περισσότερο πατέρα του απ΄ ό,τι τονΚερκ. Ωστόσο, το 1974 ο πραγματικός του πατέρας αποφάσισε να τον βοηθήσει προτείνοντάς του την παραγωγή μιας ταινίας που βασιζόταν στο μυθιστόρημα Στη φωλιά του κούκου. Ο Κερκ είχε ξαναπαίξει το ρόλο και είχε αγοράσει τα δικαιώματα της κινηματογραφικής μεταφοράς. Όμως, όταν ο Μάικλ μάζεψε αρκετά κεφάλαια ώστε να γυρίσει την ταινία, έδωσε τον πρώτο ρόλο στο νεαρό Τζακ Νίκολσον! «Θεώρησα ότι ο Τζακ ήταν ο πλέον κατάλληλος για το ρόλο. Άλλωστε, ο πατέρας μου έβαζε την καριέρα πάνω από την οικογένεια, οπότε αποφάσισα να ακολουθήσω το παράδειγμά του».
Στα 31 του ο Μάικλ Ντάγκλας είχε στο βιογραφικό του μια μεγάλη επιτυχία (και το πιο σημαντικό Όσκαρ του 1975) και τοΧόλιγουντ ετοιμαζόταν να του απλώσει το κόκκινο χαλί. Αποφάσισε, όμως, να κάνει ακόμη μία στροφή στην καριέρα του. Ως ηθοποιός είχε πρωταγωνιστήσει σε δύο ταινίες, το Κυνηγώντας το πράσινο διαμάντι και το Διαμάντι του Νείλου, όπου δημιούργησε έναν ήρωα ρομαντικού τυχοδιώκτη, τον οποίο λάτρεψαν τα αμερικανάκια και οι νοικοκυρές.
Όμως οι αξιοσέβαστοι σκηνοθέτες δε θέλησαν να πληροφορηθούν το τηλέφωνό του. Όλα αυτά άλλαξαν όταν ο Όλιβερ Στόουν είδε στο πρόσωπό του τη ζωντανή ενσάρκωση του Γκόρντον Γκέκο, του ήρωα της ταινίας Wall Street που ετοίμαζε. Ο Γκέκο ήταν ένας χειραγωγός χωρίς αισθήματα, που δε σταματούσε ανδεν αποκτούσε αυτό που ήθελε - ένας καθρέφτης των ανθρώπων των΄80s, που διψούσαν για χρήμα, σεξ και δύναμη, Στην αρχή δίστασε να εγκαταλείψει τη συμπαθητική εικόνα που είχε δημιουργήσει και να παρουσιάσει τη σκοτεινή πλευρά του εαυτού του. Όμως, τα καυστικά λόγια του Στόουν «μοιάζεις σαν να μην έχεις ξαναπαίξει στη ζωή σου» απελευθέρωσαν το «κτήνος» με το οποίο θα συνέχιζε την καριέρα του. Τη Wall Street ακολούθησε η Μοιραία έλξη, το Βασικό ένστικτο και το Μια ξεχωριστή μέρα.
Ο Μάικλ Ντάγκλας με τη γυναίκα του Κάθρην Ζετα Τζόουνς και τους γονείς του.

Τη μια επιτυχημένη ταινία διαδεχόταν μια άλλη, όμως οι δαίμονες από τη σκηνή εισέβαλαν στην προσωπική του ζωή. Ο γάμος του με την Ντι-άντρα, κόρη ενός διακεκριμένου διπλωμάτη, άρχισε να κλονίζεται όταν αυτή δεν άντεξε το γκλάμουρ της κινηματογραφικής κοινωνίας. Ο Μάικλ το έριξε στο ποτό. Το 1992 μπήκε σε μια ειδικευμένη κλινική για να αποτοξινωθεί από το αλκοόλ και ο κίτρινος τύπος άρχισε να διαρρέει τη φήμη πως μπήκε για να καταπολεμήσει τον εθισμό του στο σεξ. Ο Μάικλ τη θεώρησε αστεία και δεν μπήκε καν στον κόπο να τη διαψεύσει. «Τον τελευταίο χρόνο είχα χάσει τόσο το μυαλό μου, που δεν ήξερα ούτε σε ποιανής το κρεβάτι ξυπνούσα. Οι γυναίκες μπαινόβγαιναν στη ζωή μου και δεν έμπαινα καν στον κόπο να θυμάμαι τα ονόματά τους».

 Τελικά απαλλάχτηκε από το αλκοόλ χάρη σε μια γυναίκα 25 χρόνια μικρότερή του, την ηθοποιό Κάθριν Ζέτα Τζόουνς. Ο Μάικλ την είδε στη Μάσκα του Ζορό και την ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά. Κατάφερε να τη συναντήσει και, μόλις συστήθηκαν, έβγαλε τον Γκόρντον Γκέκο από μέσα του: «Θέλω να γίνω ο πατέρας των παιδιών σου». Εκείνη τον έκοψε απότομα: «Έχω ακούσει τόσα για σένα. Χαίρομαι που διαπιστώνω πως είναι όλα αληθινά». Παρά την αποτυχημένη πρώτη επαφή, συνέχισε τις προσπάθειες να την κερδίσει και ύστερα από εννέα μήνες, κατά τους οποίους της τηλεφωνούσε συνεχώς και τις έστελνε ανθοδέσμες, έγιναν επιτέλους ζευγάρι. Έχοντας χάσει τα μυαλά του από τον έρωτα, έκανε μια αναπάντεχη κίνηση: παράτησε το σινεμά και αφοσιώθηκε στην ανατροφή των δύο παιδιών τους, μιας και η Ζέτα ήταν απασχολημένη με το χτίσιμο της καριέρας της.

Τα πράγματα πήγαιναν καλά, όμως τα φαντάσματα του παρελθόντος έκαναν ξανά την εμφάνισή τους. Ο γιος από τον πρώτο του γάμο καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε χρόνων για διακίνηση ναρκωτικών. Ο δικαστής επεσήμανε πως τα προβλήματα του 31χρονου Κάμερον οφείλονταν στην απουσία του πατέρα... Τα καλά νέα στη ζωή του είχαν να κάνουν με δύο προτάσεις: το σίκουελ της κορυφαίας του ταινίας, με τίτλο Wall Street: Το χρήμα ποτέ δεν πεθαίνει, και την ενσάρκωση του Λιμπεράτσε, μιας εμβληματικής γκέι προσωπικότητας που πέθανε από AIDS το 1987. Οι εναλλαγές όμως επιτυχιών και άσχημων προσωπικών στιγμών συνεχίζουν να ταλανίζουν τη ζωή του. Η πρώτη γυναίκα του ζητάει τη μισή αμοιβή του από το Wall Street 2 (μιας και ενσαρκώνει τον ίδιο ρόλο και η συμφωνία για το διαζύγιό τους προέβλεπε το μοίρασμα στα δύο της περιουσίας), ενώ πρόσφατα οι γιατροί διέγνωσαν καρκίνο του λάρυγγα. Με τόσες ανατροπές, κανείς δεν μπορεί να στοιχηματίσει αν η ζωή του θα έχει happy end.
 
http://www.capital.gr/weekend_articles.asp?id=1048228&ppg=1

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...